Пређи на садржај

Пређи на садржај

„Погледајте птице небеске“

„Погледајте птице небеске“

ПТИЦЕ насељавају све крајеве света и лако их је посматрати. Има их различитих величина и боја, оглашавају се на безброј начина, имају своје навике, а неке су посебно симпатичне и несташне. Зато је посматрање птица веома занимљив хоби.

Маскирна ткаља

Птице и њихов свакодневни живот можете посматрати и са свог прозора. На пример, црног коса како ровари по земљи тражећи црве, две свраке како се жустро свађају, мужјака грлице који се удвара женки, ласту док неуморно гради гнездо и штиглића како храни гладне птиће.

Морка

Неке птице попут орлова, соколова и јастребова, који краљују небеским пространством, уливају нам страхопоштовање. Неке нас забављају, на пример врапци док се свађају око мрвице, голубови који се прсе пред наизглед равнодушним женкама или бучни ружичасти какадуи који висе наглавачке са жица јер не могу да одрже равнотежу. С друге стране, неки призори нас остављају без даха, као када нам  изнад главе прелете роде, ждралови или дивље гуске, на свом путу у топлије крајеве. Птичје миграције се прате већ стотинама година, а човек се и даље диви птицама што с толиком прецизношћу прелазе огромне раздаљине. Сам Створитељ је рекао: „Чак и рода на небу зна своје време, грлица, чиопа и булбул држе се времена кад треба да се врате“ (Јеремија 8:7).

Посматрање птица у библијско доба

Библија више пута помиње птице, и то често када преноси важне поуке. На пример, Бог је о невероватној брзини ноја рекао: „Кад замахне крилима својим високо, смеје се коњу и јахачу његовом“ * (Јов 39:13, 18). Такође је свог слугу Јова питао: „Зар се по твојој мудрости соко увис вине? [...] Зар се на твоју заповест орао увис диже?“ (Јов 39:26, 27). Шта учимо из тога? Птицама не треба наша помоћ. Све што оне чине велича Божју мудрост, а не нашу.

Краљ Соломон је писао о ’гласу грлице‘, која најављује буђење пролећа (Песма над песмама 2:12). Када је псалмиста писао о жељи да служи у Божјем дому, поменуо је ластавицу. Поетски се изразио на чему јој завиди: „И птица дом налази, и ластавица себи гнездо, где леже птиће своје близу твог величанственог олтара, о Јехова“ (Псалам 84:1-3).

„Ваш небески Отац [их] храни. Зар ви нисте вреднији од њих?“ (Матеј 6:26)

Нека од најлепших указивања на птице налазе се у Исусовим поукама. Један пример је забележен у Матеју 6:26: „Погледајте птице небеске, јер оне не сеју нити жању нити скупљају у житнице, а ипак их ваш небески Отац храни. Зар ви нисте вреднији од њих?“ То дирљиво поређење је уверило Исусове следбенике да су драгоцени Богу и да не треба да се превише брину око тога како ће набавити основне ствари за живот (Матеј 6:31-33).

Данас је посматрање птица популаран хоби. То је сасвим разумљиво, јер нас птице остављају без даха због својих несташлука, лепоте, удварања и песама. Штавише, оне промишљеног посматрача могу поучити важним стварима о животу. Зашто не бисте и ви посматрали „птице небеске“?

^ одл. 6 Ној је највећа птица и најбржа међу тркачицама. Може да развије брзину од око 72 километра на час.