Пређи на садржај

Пређи на садржај

 ГЛЕДИШТЕ БИБЛИЈЕ

Религија

Религија

Зашто има тако много религија?

„Остављате Божју заповест, а држите се људског предања.“ (Марко 7:8)

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ.

Људи имају ’духовне потребе‘, које могу задовољити тако што служе Богу (Матеј 5:3). Због тога су створили мноштво религија које се заснивају на људским учењима, а не на Божјим речима.

На пример, у Библији је једна група верника из првог века описана овако: „Ревно [се] труде да угоде Богу, али не знају тачно шта је његова воља. Јер, пошто не познају Божју праведност, него настоје да успоставе своју, нису се подложили Божјој праведности“ (Римљанима 10:2, 3). Слично томе, и данас постоји много религија које „научавају људске заповести“ (Марко 7:7).

 Да ли је неопходно припадати некој религији?

„Размишљајмо једни о другима, како бисмо се подстицали на љубав и добра дела, и не пропуштајмо своје састанке.“ (Јеврејима 10:24, 25)

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ.

У Јеврејима 10:25 се подстичемо да ’не пропуштамо своје састанке‘. Из тога можемо закључити да Бог жели да се његове слуге састају како би га славиле. Али да ли сваки верник може имати своје тумачење о томе ко је Бог и шта он очекује од нас? Не, јер Библија каже да они који служе Богу на исправан начин треба ’сви једно да говоре‘ и такође треба да ’буду потпуно уједињени истим умом и истим начином размишљања‘ (1. Коринћанима 1:10). Бог жели да они буду организовани у скупштине и да воле сву своју браћу широм света (1. Петрова 2:17; 1. Коринћанима 11:16). Да бисмо угодили Богу, потребно је да му служимо на такав уједињен и организован начин.

Како препознати праву религију?

„По томе ће сви знати да сте моји ученици, ако будете волели један другога.“ (Јован 13:35)

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ.

Библија на сликовит начин говори о томе како можемо препознати оне који припадају правој религији: „Препознаћете их по њиховим плодовима. Зар се грожђе бере с трња или смокве с чичка?“ (Матеј 7:16). Не морамо бити ботаничари да бисмо разликовали смокву од чичка. Исто тако, не морамо бити стручњаци за религију да бисмо препознали која је права. Који су њени плодови, то јест чиме се она одликује?

  • Права религија научава истину из Божје Речи, Библије (Јован 4:24; 17:17). Не заснива се на људским филозофијама.

  • Права религија помаже људима да упознају Бога, укључујући и његово име, Јехова (Јован 17:3, 6).

  • Права религија истиче да је једина нада за човечанство Божје Краљевство, а не људске власти (Матеј 10:7; 24:14).

  • Права религија подстиче на несебичну љубав (Јован 13:35). Она учи људе да поштују све, без обзира на националност, да користе своје време и средства како би помагали другима и такође да не учествују у ратовима (Михеј 4:1-4).

  • Права религија није само традиција или формалност већ начин живота. Њени чланови живе по ономе што проповедају (Римљанима 2:21; 1. Јованова 3:18).

Јеховини сведоци, издавачи овог часописа, настоје да славе Бога својим говором и понашањем. Ако желите да се у то уверите, срдачно сте позвани да дођете у Дворану Краљевства на неки њихов састанак.