Пређи на садржај

Пређи на садржај

 ИНТЕРВЈУ | ГИЉЕРМО ПЕРЕЗ

Хирург говори о својој вери

Хирург говори о својој вери

Др Гиљермо Перез, који је однедавно у пензији, био је начелник хирургије у једној великој болници у Јужноафричкој Републици. Годинама је веровао у еволуцију пре него што се уверио да људско тело није могло настати случајно, већ да га је Бог створио. Пробудите се! је разговарао с њим о његовој вери.

Зашто сте веровали у еволуцију?

Иако сам одгајан у католичком духу, имао сам неке сумње. На пример, нисам могао да верујем да Бог мучи људе у паклу. Зато сам, када сам од професора на факултету чуо да су жива бића настала еволуцијом, прихватио ту теорију сматрајући да иза ње стоје чврсти докази. Поред тога, у мојој цркви се није одбацивала теорија еволуције, већ се сматрало да ју је Бог користио приликом стварања.

Како сте се заинтересовали за Библију?

Моја жена, Сусана, почела је да проучава с Јеховиним сведоцима Библију и из ње је сазнала да Бог не мучи људе у паклу. * Сведоци су јој такође показали библијске стихове који говоре о томе да ће Бог нашу планету претворити у рај. * Напокон смо чули нешто што је имало смисла! Године 1989, код мене је почео да долази Сведок по имену Ник. Када смо разговарали о људском телу и о томе како је оно настало, на мене је дубоко утицала једноставна логика записана у Библији, у Јеврејима 3:4: „Сваки дом је неко саградио, а онај ко је све саградио јесте Бог.“

Да ли вам је изучавање људског тела помогло да прихватите стварање?

Јесте. На пример, тело има невероватну способност да се само обнавља. Зарастање рана обухвата четири фазе. Цео тај процес ме подсећа на то да хирург има задатак само да помогне урођеном систему регенерације.

Реците нам шта се дешава када се повредимо.

За неколико секунди, у низу процеса који заустављају крварење наступа прва фаза. Ти процеси су веома сложени и ефикасни. Наш крвоток се  састоји од крвних судова укупне дужине око 100 000 километара. Такође има способност да затвара „пукотине“ и сам себе поправља, а то је сигурно сан сваког водоинсталатера.

Шта обухвата друга фаза?

Крварење престаје у року од неколико сати и настаје упала, која заправо обухвата један импресиван след догађаја. Као прво, крвни судови који су се у почетку сужавали како би се смањио губитак крви, сада се шире како би се повећао доток крви на рану. Затим се ствара оток, захваљујући течности која је богата протеинима. Та течност је важна у борби против инфекција. Она такође разблажује отрове и уклања оштећено ткиво. За сваки од тих корака потребни су милиони специјализованих молекула и ћелија који учествују у сложеним процесима, а неки од тих процеса служе само као окидач за оне који следе.

Како затим тече процес зацељивања?

У року од неколико дана, наше тело почиње да ствара ћелије за обнављање ткива, чиме започиње трећа фаза. Овај процес достиже врхунац за око две недеље. Ћелије које формирају влакна за покривање ране стижу до повређеног места и ту се умножавају. Такође, настаје богата мрежа капилара који уклањају отпадне материје и допремају додатну количину хранљивих материја потребних за зацељивање. У још једном низу сложених процеса, стварају се посебне ћелије које „зашивају“ рану приближавајући њене ивице.

Заиста много посла! Колико је времена потребно за обнову?

Коначна фаза, ремоделирање, може потрајати месецима. Сломљене кости с временом обнављају некадашњу чврстину, а мека влакна која су првобитно испуњавала простор ране замењују се чвршћим и гушћим влакнима. Кад се све узме у обзир, зарастање рана је предиван пример изузетно добре координације.

Можете ли навести неки случај који вас је посебно импресионирао?

За мене је невероватно како се тело само од себе обнавља

Наравно. Сећам се једне 16-годишње пацијенткиње која је доживела тешку саобраћајну несрећу. Била је у критичном стању због повреде слезине и унутрашњег крварења. Раније би у таквим случајевима слезина била оперисана или чак уклоњена. Данас се лекари више ослањају на способност људског организма да се обнавља. Ја сам јој само давао терапију против инфекција, губитка течности, анемије и болова. Неколико седмица касније, преглед је показао да се њена слезина обновила! За мене је невероватно како се тело само од себе обнавља. То ме још више уверава да нас је Бог створио.

Шта вам се допало код Јеховиних сведока?

Били су пријатељски наклоњени и на сва моја питања су одговарали из Библије. Такође сам им се дивио што храбро разговарају с другима о својим веровањима и помажу им да уче о Богу.

Да ли вам је то што сте постали Јеховин сведок помогло у раду?

Јесте. На пример, давало ми је снагу да се борим са емоционалном исцрпљеношћу, која често погађа лекаре и друге медицинске раднике јер стално помажу болесним и повређеним особама. Такође, када су пацијенти желели да разговарају, имао сам прилику да им кажем за Створитељево обећање да ће окончати болест и патњу * и успоставити нови свет у коме нико неће рећи: „Болестан сам.“ *