Пређи на садржај

Пређи на садржај

 ЗЕМЉЕ И НАРОДИ

Посета Салвадору

Посета Салвадору

ПРЕ скоро 500 година, када су Шпанци стигли у данашњи Салвадор, највеће племе које су затекли на том подручју називало је своју земљу Кускатлан, што значи „земља драгуља“. Данас су већина становника Салвадора потомци урођеничких племена и досељеника из Европе.

Житељи Салвадора познати су као вредни и дружељубиви. Такође су учтиви и пуни поштовања према другима. Пре сваког разговора или при уласку у ресторан или неко друго јавно место, љубазно се јаве: „Буенос дијас“ (добар дан) или „Буенас тардес“ (добро вече). На селима и у мањим градовима сматра се непристојним без поздрава проћи поред некога.

Узгајање кафе је играло важну улогу у историји Салвадора

Једно од омиљених јела у Салвадору је пупуса — тортиља од кукурузног или пиринчаног брашна пуњена сиром и пасуљем, свињетином или нечим другим. Пупуса се обично служи уз сос од парадајза и куртидо, који се прави од купуса, шаргарепе, црног лука и зачинског сирћета. Иако је неки једу виљушком и ножем, пупуса се традиционално једе прстима.

Пупуса је једно од најпопуларнијих салвадорских јела

Водопад Лос Терсиос, Сучитото

 ДА ЛИ СТЕ ЗНАЛИ? Салвадор се назива земљом вулкана. Има више од 20 вулкана, од којих су неки још увек активни. На једном месту су услед вулканске активности настали високи шестоугаони камени стубови, преко којих се обрушава водопад Лос Терсиос.

У Салвадору има више од 38 000 Јеховиних сведока, који су организовани у око 700 скупштина. Они проучавају Библију са око 43 000 особа на шпанском, енглеском и знаковном језику.