Пређи на садржај

Пређи на садржај

Поглед у свет

Поглед у свет

Шпанија

Група научника верује да су људи донекле одговорни за земљотрес 2011. године у Лорки, на југу Шпаније, када је погинуло девет особа, а повређено више од сто. Геолози су пронашли везу између тог кобног земљотреса и локација са којих су испумпаване огромне количине подземне воде за наводњавање.

Кина

Током 2012, туристи из Кине су потрошили око 77 милијарди евра на путовања у друге земље. Зато је према Светској туристичкој организацији УН, по први пут Кина на врху листе потрошача у међународном туризму — испред Немачке и Сједињених Држава, које су потрошиле отприлике по 64 милијарде евра.

Јапан

У британском медицинском часопису BMJ објављени су резултати једног истраживања које је трајало у просеку око 23 године, у ком је учествовало око 68 000 Јапанаца. То истраживање је открило да су жене рођене између 1920. и 1945. које су почеле да пуше пре 20. године, у просеку живеле десет година краће од жена које никада нису пушиле; мушкарци су живели осам година краће.

Мауританија

Увоз, производња и коришћење најлон кеса забрањени су у овој земљи како би се заштитиле морске и копнене животиње, јер се дешавало да се угуше када прогутају кесе. Влада подстиче на коришћење биоразградивих кеса.

Свет

Због временских непогода осигуравајуће куће годишње губе у просеку 38 милијарди евра. Када се урачуна и стопа инфлације, ти губици су се од 1980-их сваке деценије више него удвостручавали.