Пређи на садржај

Пређи на садржај

 ИГРА СЛУЧАЈА ИЛИ ДЕЛО СТВОРИТЕЉА?

Змијина кожа

Змијина кожа

БУДУЋИ да немају удове и да се крећу на стомаку, змије морају имати издржљиву кожу која подноси константно трење. Неке врсте се пењу по грубој кори дрвећа, док се друге закопавају у песак. Како то да им је кожа тако отпорна?

Размислите о следећем: Код змија се, од врсте до врсте, кожа разликује по дебљини и структури. Међутим, једно им је заједничко: кожа је споља груба, а према унутра све мекша. Зашто је то корисно? „Материјали који су споља чврсти, а изнутра меки имају способност да ударну силу распоређују на већу површину“, каже научница Мари-Кристин Клајн. Јединствена структура коже омогућује змији да упире своје тело о земљу како би могла да се креће. Притом се равномерно распоређује притисак који ствара оштро камење под њом, тако да се кожа мање оштећује. Веома је важно да кожа буде издржљива, будући да мора да траје два-три месеца док је змија не замени.

Материјали који имају карактеристике змијине коже могу бити корисни у медицини — на пример, за израду вештачких имплантаната код којих би трење било оптимално. Надаље, могу наћи примену у индустрији. На пример, транспортне траке које би имале одлике змијине коже изискивале би мање штетних средстава за подмазивање.

До каквог сте закључка дошли? Да ли је змијина кожа настала еволуцијом или је дело Створитеља?