Пређи на садржај

Пређи на садржај

 ИНТЕРВЈУ | ФЕНГЛИНГ ЈАНГ

Микробиолог говори о својој вери

Микробиолог говори о својој вери

Фенглинг Јанг је истраживач сарадник на Универзитету у Тајпеју, на Тајвану. Њени радови се објављују у научним часописима. Раније је веровала у теорију еволуције. Пробудите се! је разговарао с њом о њеном научном раду и њеној вери.

Реците нам нешто о себи.

Одрасла сам у веома сиромашној породици. Моја мајка никада није научила да чита и пише. Живели смо недалеко од Тајпеја, у подручју у ком су биле честе поплаве. Држали смо свиње и узгајали поврће. Родитељи су ме научили колико је важно да будем марљива и да помажем другима.

Да ли је ваша породица била религиозна?

У мојој породици се поштовао таоизам. Приносили смо жртве неком богу, али нисмо ништа знали о њему. Питала сам се: ’Зашто постоји патња? Зашто су људи тако себични?‘ Читала сам књиге о таоизму и будизму, као и о историји Истока и Запада. Чак сам ишла и у неке цркве. Али нисам пронашла одговоре на своја питања.

Зашто сте се определили за науку?

Волела сам математику и била сам фасцинирана физичким и хемијским законима који управљају грађом свега што постоји. То се односи како на огромни свемир тако и на сићушне микробе. Желела сам да разумем те законе.

Зашто сте веровали у теорију еволуције?

То је било једино што смо учили. Од средње школе до факултета никада нисам чула другачије објашњење. Поред тога, пошто је моја истраживачка област наука о живим системима, од мене се очекивало да прихватим теорију еволуције.

Пошто сам се бавила науком о живим системима, од мене се очекивало да прихватим теорију еволуције

Зашто сте почели да читате Библију?

Преселила сам се у Немачку 1996. да бих уписала постдипломске студије. Наредне године сам упознала једну жену по имену Симон, која је Јеховин сведок. Она ми је на темељу Библије одговорила на  моја питања. Када ми је рекла да се у њој објашњава шта је сврха живота, то је пробудило моју жељу да боље упознам ту књигу. Устајала сам у пола пет сваког јутра да бих је сат времена читала. Затим бих изашла у шетњу и размишљала. У току наредне године прочитала сам целу Библију. Импресионирала су ме њена тачна пророчанства. С временом сам се уверила да је то књига од Бога.

Шта сте мислили о пореклу живота?

Када сам почела озбиљно да размишљам о томе крајем 1990-их, молекуларни биолози су почели да увиђају да су хемијски процеси у живим бићима много сложенији него што је ико могао замислити. Наравно, научници су и пре тога знали да су протеини у живим ћелијама најсложенији молекули у природи. Али сада су почели да откривају да читаве групе протеина формирају прецизне механизме који нису статични него се крећу. Молекуларни механизми се могу састојати од преко 50 протеина. Чак је и најједноставнијој ћелији потребан читав скуп различитих механизама — на пример, један ствара енергију, други копира генетичке информације, а трећи контролише шта ће проћи кроз мембране.

До ког сте закључка дошли?

Питала сам се: ’Како су протеински механизми тако добро осмишљени?‘ У то време је новооткривена сложеност хемијских процеса навела известан број научника да поставе исто питање. Један професор биохемије из Сједињених Држава објавио је књигу у којој се објашњава да су молекуларни механизми у живим ћелијама толико сложени да нису могли настати случајно. Сложила сам се с тим. Живот је морао бити створен.

Питала сам се: ’Како су протеински механизми тако добро осмишљени?‘

Зашто сте постали Јеховин сведок?

На мене је оставило утисак то што је Симон, иако је имала здравствене проблеме, сваке седмице путовала преко 50 километара да би са мном проучавала Библију. Сазнала сам да су у нацистичкој Немачкој неки Сведоци били у концентрационим логорима због политичке неутралности. Њихова храброст ме је одушевила. То што сам код Сведока видела љубав према Богу навело ме је да пожелим да будем попут њих.

Како вам је користила вера у Бога?

Моје колеге кажу да сам сада срећнија. Пре сам се стидела свог скромног порекла и зато никоме нисам причала где сам одрасла и ко су ми родитељи. Али из Библије сам сазнала да Бог не гледа на човеков положај у друштву. И сам Исус је одрастао у породици која је вероватно била исто тако сиромашна као и моја. Сада бринем о својим родитељима и радо их упознајем с мојим пријатељима.