Пређи на садржај

Пређи на садржај

 САВЕТИ ЗА ПОРОДИЦУ | МЛАДИ

Како се одупрети притиску вршњака

Како се одупрети притиску вршњака

ИЗАЗОВ

„У основној школи су ме сви избегавали, и то ме је јако болело. Зато сам на почетку средње школе променила свој изглед и понашање, и то не набоље. Толико сам очајнички желела да имам пријатеље у школи да сам била спремна на све само да би ме прихватили“ (Јасмина, 16). *

Да ли се и ти суочаваш с притиском у школи? Ако да, овај чланак ће ти помоћи да се одупреш.

Када попустиш под притиском, постајеш попут робота, јер допушташ да други имају контролу над тобом. Зашто би им дао такву моћ? (Римљанима 6:16)

ШТА ТРЕБА ДА ЗНАШ

Притисак других може навести добре људе да поступе лоше.

„Лоше друштво квари добре навике“ (1. Коринћанима 15:33).

„Знаш да је нешто лоше, али када се нађеш у тој ситуацији, емоције те надјачају тако да изгубиш своје ’ја‘ и урадиш све као и остали!“ (Данијела).

Притисак не долази само од других.

„Кад желим да чиним добро, у мени је зло“ (Римљанима 7:21).

„Проблем често почиње у мени самој. Ја сам та која пожелим ствари о којима други причају и које ми звуче тако примамљиво“ (Дијана).

Кад се одупреш притиску других, можеш бити поносан на себе.

„Сачувајте чисту савест“ (1. Петрова 3:16).

„Некада ми је било тешко да се изборим с притиском других, али сада се не плашим да будем другачија и да стојим иза својих одлука. Нема ништа лепше него кад увече легнеш чисте савести“ (Каролина).

 ШТА МОЖЕШ УЧИНИТИ

Када си под притиском да због других урадиш нешто лоше, пробај следеће:

Размисли о последицама. Можеш себи поставити питања попут: ’Шта ће бити ако попустим? Како ћу гледати на себе? Шта ће моји родитељи мислити о мени кад сазнају?‘ (Библијска мисао: Галатима 6:7.)

„Моји родитељи ме наводе да размишљам о питањима попут: ’Ако попустиш, шта ти се може десити?‘ Они ми помажу да видим како под притиском могу скренути на криви пут“ (Оливија).

Ојачај своје ставове. Размисли о следећем: ’Зашто верујем да ћу одређеним поступањем повредити себе или друге?‘ (Библијска мисао: Јеврејима 5:14.)

„Када сам била мала, само бих рекла ’не‘ или кратко одговорила, али сада могу добро да објасним зашто бих или не бих нешто урадила. Знам шта је исправно, а шта није, и стојим иза тога. Оно што кажем су моје речи, а не неког другог“ (Анита).

Размисли о својем „ја“. Питај се: ’Каква особа желим да будем?‘ Затим размисли о ситуацији с којом се суочаваш и постави себи питање: ’Шта би таква особа урадила на мом месту?‘ (Библијска мисао: 2. Коринћанима 13:5.)

„Задовољна сам собом, тако да ме не брине шта други мисле о мени. Поред тога, други воле кад се не правим да сам нешто што нисам“ (Анђела).

Гледај иза школских дана. Ако још увек идеш у школу, за неколико година, или чак месеци, управо они које сада настојиш да задивиш вероватно више неће бити део твог света.

„Кад погледам слику из школе, некима из разреда се чак ни имена не сећам. Али кад сам ишла у школу с њима, њихово мишљење ми је било важније од мојих веровања. Како је то било глупо!“ (Нина, сада 22).

Унапред се припреми. У Библији стоји: ’Знајте свакоме да одговорите како треба‘ (Колошанима 4:6).

„Моји родитељи помажу мени и сестри да размислимо о реалним ситуацијама и онда одглумимо шта бисмо могле рећи или учинити. Зато кад се тако нешто стварно деси, ми знамо како да поступимо“ (Кристина).

^ одл. 4 Нека имена у овом чланку су промењена.