Пређи на садржај

Пређи на садржај

 САВЕТИ ЗА ПОРОДИЦУ | БРАК

Како развити уметност слушања

Како развити уметност слушања

ИЗАЗОВ

„Уопште ме не слушаш“, жали се ваш супружник. ’Али слушам‘, размишљате ви. Очигледно је оно што ви чујете сасвим другачије од онога што вам супружник говори. Тако избија још једна свађа.

Међутим, до таквих сцена не мора доћи. Као прво, потребно је да разумете зашто вам можда измичу важни детаљи у разговору с брачним другом — иако сте убеђени да добро слушате.

РАЗЛОЗИ

Расејани сте или уморни. Деца вичу, телевизор је појачан, а ви размишљате о проблему на послу. У том тренутку вам се жена обраћа. Помиње неке госте које очекујете вечерас. Ви потврдно климате главом, али да ли сте заиста чули шта вам је рекла? Вероватно нисте.

Унапред доносите закључке. Ви можда мислите да „читате мисли“ свог супружника, али то заправо није тако. Ви закључујете да постоји скривена порука у његовим речима, а у ствари само тумачите ситуацију. На пример, можда вам супруга каже: „Ове седмице си баш много радио прековремено.“ А ви то доживљавате као критику и узвраћате: „Нисам ја крив! Морам да радим више да бих платио све што ти потрошиш!“ „Уопште нисам имала намеру да те оптужим“, одговара ваша супруга, која је само желела да предложи да се овог викенда заједно одморите.

Одмах дајете решења. „Понекад само имам потребу да кажем како се осећам“, прича Марија, * „али Марко ми одмах даје практична решења. Ја то не желим. Само хоћу да поделим с њим своја осећања.“ У чему је проблем? Марко у својој глави већ трага за решењем и због тога ће вероватно пропустити нешто од онога што Марија говори, или чак све.

Шта год да је узрок проблема, како се можете побољшати у слушању?

 ШТА МОЖЕТЕ УЧИНИТИ

Слушајте с неподељеном пажњом. Ваш брачни друг има нешто важно да вам каже. Да ли сте спремни да га саслушате? Рецимо да нисте. У глави су вам можда неке друге ствари. Тада се немојте претварати да слушате. Ако је могуће, одложите за касније оно што радите и поклоните брачном другу сву пажњу или га замолите да сачека док не будете могли да му се потпуно посветите. (Библијска мисао: Јаковљева 1:19.)

Не говорите у исто време. Док слушате, немојте упадати у реч свом брачном другу и негодовати. Доћи ће и ваш ред да причате. Сада је време да слушате. (Библијска мисао: Пословице 18:13.)

Постављајте питања. То ће вам помоћи да боље разумете шта вам супружник говори. Раније поменута Марија каже: „Волим када ми Марко поставља питања. То ми показује да га занима оно што му говорим.“

Гледајте иза речи. Говор тела, поглед и тон гласа могу открити много тога. „У реду“ можда заправо значи „То није у реду“, у зависности како је речено. „Никад се не понудиш да ми помогнеш“, понекад само значи „Имам утисак да ти нисам важна“. Потрудите се да разумете шта стоји иза речи, чак и оно што је остало неизречено. Уколико то не чините, можда ћете се свађати око изговорених речи и тако пропустити да разумете шта стоји иза њих.

Слушајте до краја. Никада се немојте „искључити“ или удаљити, чак ни када вам се не свиђа оно што чујете. На пример, шта ако вас супружник критикује? „Слушајте до краја“, саветује Грегори, који је у браку више од 60 година. „Помно пратите оно што вам супружник говори. За то је потребна зрелост, али се и те како исплати.“ (Библијска мисао: Пословице 18:15.)

Покажите искрено занимање. Слушање јесте уметност, али је и израз љубави. Када са искреним занимањем пратите свог брачног друга док говори, тада слушање неће бити усиљено, него спонтано. На тај начин ћете поступати у складу с библијским саветом: „Не гледајте само на своју корист него и на корист других“ (Филипљанима 2:4).

^ одл. 9 Имена у овом чланку су промењена.