Пређи на садржај

Пређи на садржај

 ГЛЕДИШТЕ БИБЛИЈЕ

Депресија

Депресија

Шта је депресија?

„Немир ме је обузео, од боли сам се повио, по цео дан жалостан ходам.“ (Псалам 38:6)

ШТА СТРУЧЊАЦИ КАЖУ.

Сви се понекад лоше осећамо, али клиничка депресија је изнурујућ и упоран поремећај који омета нормалан живот особе. Чињеница је да међу стручњацима не постоји слагање шта је „нормална“ туга, а шта је „поремећај“. Међутим, нема сумње да неке људе обузимају интензивна негативна осећања, понекад праћена осећањем безвредности и претеране кривице.

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ.

Библија говори о многим женама и мушкарцима који су се понекад лоше осећали. На пример, Ана је осећала ’тугу у срцу‘. У неким преводима се за њу каже да је била „сломљеног срца“ или „у дубоком очају“ (1. Самуилова 1:10). Једном приликом је пророк Илија толико патио да се молио Богу да му узме живот (1. Краљевима 19:4).

Хришћани из првог века су били посаветовани да ’теше потиштене душе‘ (1. Солуњанима 5:14). Према једном библисти, израз „потиштене душе“ може се односити на оне који су „привремено клонули под животним притисцима“. Очигледно су се и верни људи из библијских времена понекад осећали депресивно.

 Да ли је онај ко болује од депресије сам крив за то?

„Знамо да све стварство заједно уздише и да је у боловима.“ (Римљанима 8:22)

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ.

У Библији стоји да је болест последица непослушности првог људског пара. У Псалму 51:5 стоји: „Грешан сам рођен, у греху ме је зачела мајка моја.“ Поред тога, у Римљанима 5:12 се каже да је „преко једног човека [првог човека, Адама] у свет ушао грех и преко греха смрт, и тако се смрт проширила на све људе јер су сви сагрешили“. Будући да смо наследили несавршеност од Адама, сви смо подложни разним физичким и психичким болестима. Због тога, као што каже Библија, ’све стварство заједно уздише и у боловима је‘ (Римљанима 8:22). Међутим, Бог у Библији обећава нешто што ниједан лекар не може, наиме, да ће успоставити нови свет у ком неће бити болести и поремећаја попут депресије (Откривење 21:4).

Како се изборити с депресијом?

„Јехова је близу оних који су сломљеног срца, и спасава оне који су скрханог духа.“ (Псалам 34:18)

ЗАШТО ЈЕ ВАЖНО ЗНАТИ ОДГОВОР?

Не можемо утицати на све околности у животу, и сигурно ће нам се ту и тамо дешавати нешто лоше (Проповедник 9:11, 12). Међутим, можемо настојати да изградимо неку врсту одбрамбеног система, тако да негативна осећања не преузму контролу над нашим животом.

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ.

И Библија признаје да они који су болесни треба да затраже лекарску помоћ (Лука 5:31). Зато, ако патите од неког афективног поремећаја, нема ништа лоше у томе да потражите стручну помоћ. Библија такође истиче важност молитве. На пример, Псалам 55:22 каже: „Баци на Јехову бреме своје, и он ће те подупрети. Неће никада дати да праведник посрне.“ Молитва није само емоционално растерећење већ обраћање Јехови Богу, који је стваран и који је „близу оних који су сломљеног срца“ (Псалам 34:18).

Такође је добро поверити се неком блиском пријатељу (Пословице 17:17). Данијела, која је Јеховин сведок, рекла је како је њој помогао један суверник: „Он је био брижан и охрабрио ме је да кажем како се осећам. Иако сам годинама избегавала да причам о својој депресији, убрзо сам схватила да ми је све време био потребан такав разговор. Изненадила сам се колико сам се после тога боље осећала.“