Пређи на садржај

Пређи на садржај

 ИГРА СЛУЧАЈА ИЛИ ДЕЛО СТВОРИТЕЉА?

Невероватан слух једног зрикавца

Невероватан слух једног зрикавца

ЈЕДНА врста јужноамеричког зрикавца (Copiphora gorgonensis) има уши мање од једног милиметра, али оне функционишу веома слично људским ушима. Овај инсект распознаје велик распон фреквенција с велике удаљености. На пример, он препознаје разлику између звука који испушта други зрикавац и ултразвука који емитује слепи миш док лови.

УХО ЗРИКАВЦА

Размислите о следећем: Уши овог зрикавца налазе се на његовим предњим ногама. Попут људског уха, његово ухо прикупља звук, претвара га у одговарајућ сигнал и анализира фреквенцију. Поред тога, научници су открили јединствен орган у уху овог инсекта — шупљину под притиском која је испуњена течношћу и која личи на издужен балон. Овај орган, који су назвали акустични мехурић, има функцију попут пужа у уху сисара, али је много мањи. Захваљујући том органу, овај зрикавац има невероватан слух.

Професор Данијел Роберт, који ради на одељењу биолошких наука на Универзитету у Бристолу у Великој Британији, каже да ће ово откриће помоћи инжењерима да „по узору на биолошке системе конструишу слушне апарате који ће бити мањи и прецизнији“. Сматра се да ће то откриће такође унапредити ултразвучну технологију, укључујући и ултразвучне апарате у болницама.

До каквог сте закључка дошли? Да ли је невероватан слух овог зрикавца настао еволуцијом или је дело Створитеља?