Пређи на садржај

Пређи на садржај

 С НАСЛОВНЕ СТРАНЕ

Право лице Ноћи вештица

Право лице Ноћи вештица

Да ли се у вашем крају слави Ноћ вештица, то јест ноћ уочи католичког празника Сви свети? У Сједињеним Државама и Канади, то је веома популаран празник и слави се сваке године 31. октобра. Међутим, обичаји повезани с тим празником срећу се у многим деловима света. Негде се славе празници који носе другачији назив али имају слична обележја. Циљ је да се ступи у контакт с духовним светом — с душама умрлих, вилама, вештицама, па чак и с ђаволом и демонима. (Видети оквир  „Слични празници широм света“.)

МОЖДА не верујете у натприродне силе, већ на учествовање у овом и сличним празницима гледате као на нешто забавно што вашој деци може помоћи да развијају машту. Међутим, многи људи сматрају да су такве прославе штетне, и то из следећих разлога:

  1. У делу Encyclopedia of American Folklore наводи се следеће: „Вече уочи свих светих у суштини се своди на контакт с духовним силама, од којих су многе застрашујуће и опасне.“ (Видети оквир  „Историјат празника“.) Слично томе, многе прославе налик овом  празнику имају паганско порекло и вуку корене из култа предака. Чак и данас људи широм света у тим приликама покушавају да комуницирају с душама умрлих.

  2. Иако се Ноћ вештица углавном сматра америчким празником, сваке године га славе људи из све више земаља света. Међутим, многи који га прихватају нису свесни паганског порекла његових симбола, декорација и обичаја, од којих је већина повезана с натприродним бићима и окултним силама. (Видети оквир  „Одакле потичу?“)

  3. На хиљаде следбеника покрета под називом вика, који се држе древних келтских ритуала, и даље називају овај празник по древном имену Самхаин и сматрају га најсветијом ноћи у години. У новинама USA Today објављена је изјава једне особе која каже да је вештица: „Иако хришћани то не схватају, они славе овај празник с нама [...] Драго нам је због тога.“

  4.   Празници попут овог нису у складу с библијским учењима. Библија нас упозорава: „Нека се код тебе не нађе нико ко [...] гата, ни који се бави магијом, ни који прориче по знамењу, ни врачар, ни који баца чини, ни који призива духове, ни који прориче будућност, ни који пита мртве“ (Поновљени закони 18:10, 11; видети и Левитску 19:31; Галатима 5:19-21).

Све ове чињенице показују да је мудро упознати се с мрачном историјом Ноћи вештица и сличних празника. Такво дубље разумевање може вас покренути да се придружите многима који не славе те празнике.

„Иако хришћани то не схватају, они славе овај празник с нама [...] Драго нам је због тога“ (изјава наводне вештице за новине USA Today)

^ одл. 37 Енглески назив празника који је код нас познат као Ноћ вештица, Хелоувин (Halloween), потиче од израза „All Hallows’ Eve“, што значи Ноћ свих светих.