Пређи на садржај

Пређи на садржај

 САВЕТИ ЗА ПОРОДИЦУ | РОДИТЕЉСТВО

Самоповређивање код тинејџера

Самоповређивање код тинејџера

ИЗАЗОВ

Сазнали сте да ваш тинејџер сам себе повређује. ’Зашто то ради?‘, можда се питате. ’Да ли дете покушава да ми се убије?‘

Најчешће је одговор одричан. Па ипак, ако дете само себи наноси повреде, * потребна му је помоћ. Како је можете пружити? Прво погледајте шта се можда крије иза тог понашања које вас забрињава.

РАЗЛОЗИ

Да ли је самоповређивање још један тренд? Неки млади можда прибегавају таквом понашању јер су чули да то други раде. Иако то можда јесте тако, већина то не ради због других. У том случају, они који сами себе повређују то скривају од других и осећају велик срам. „Нисам хтела да ико сазна шта радим“, каже 20-годишња Силвија. * „Добро сам скривала своје ожиљке.“

Да ли се самоповређивањем заправо жели привући пажња? Код неких је то можда случај. Међутим, у овом чланку ће бити речи о онима који крију своје понашање и не користе посекотине и модрице да би импресионирали друге. Једна девојка која је некада била склона оваквом аутодеструктивном понашању каже да би волела да је неко тада приметио њене ожиљке јер би тако раније примила помоћ.

Зашто неки прибегавају самоповређивању? Узроци су сложени, али у суштини проблем је што млада особа често не успева да свој емоционални бол изрази речима. Стивен Левенкрон, стручњак на пољу менталног здравља, у својој књизи о самоповређивању, Cutting, каже да оном ко сам себе повређује „физички бол може бити средство за умирење емоционалног бола“.

Узрок самоповређивања је што особа често не успева да свој емоционални бол изрази речима

Шта ако осећате кривицу? Уместо да се концентришете на то где сте можда оманули као родитељ, због чега мислите да је дете почело с таквим понашањем, гледајте да му сад будете добар родитељ и да га подупрете у опоравку.

 ШТА МОЖЕТЕ УЧИНИТИ

Подстакните дете да вам каже шта га мучи. Следећи предлози могу помоћи.

Утешите га. Уколико вам дете каже да само себе повређује, немојте изгледати пренеражено и шокирано. Уместо тога, говорите смирено и утешно. (Библијска мисао: 1. Солуњанима 5:14.)

Постављајте питања која дете неће доживети као напад. На пример, могли бисте рећи: „Знам да понекад имаш лоше мишљење о себи. Шта ти најтеже пада?“ или „Шта да урадим да ти помогнем кад си напет или депресиван?“ или „Шта могу да урадим да се не би осећао напуштено већ да знаш да смо уз тебе?“ Слушајте и немојте га прекидати. (Библијска мисао: Јаковљева 1:19.)

Помозите детету да има уравнотежену слику о себи. Тинејџери који се самоповређују често се концентришу на своје мане. Зато ако ваше дете има тај проблем, добро је да га подстакнете да сагледава своје добре стране. Можете му чак предложити да запише барем три ствари које му се допадају код њега. „Записивање оног што волим код себе помогло ми је да видим да има на мени и добрих ствари“, каже девојка по имену Бојана. *

Подстакните дете да се моли Јехови Богу. У Библији стоји: „Све своје бриге баците на њега, јер се он брине за вас“ (1. Петрова 5:7). „Своја осећања делила сам с Јеховом“, каже 17-годишња Лора, „поготово кад би ме ухватио нагон за самоповређивањем. То ми је помогло да се више трудим да прекинем с тим.“ (Библијска мисао: 1. Солуњанима 5:17.)

^ одл. 5 Самоповређивање је намерно наношење повреда самом себи у виду посекотина, модрица, удараца и слично.

^ одл. 7 Имена у овом чланку су промењена.

^ одл. 15 Самоповређивање често може бити знак депресије или неког другог поремећаја. У таквим случајевима ће можда бити потребно затражити лекарску помоћ. Пробудите се! не заговара неку конкретну методу лечења. Међутим, хришћанин треба да се увери да се начин лечења који прихвата не коси с библијским начелима.