Пређи на садржај

Пређи на садржај

 ГЛЕДИШТЕ БИБЛИЈЕ

Алкохол

Алкохол

Да ли је погрешно пити алкохолна пића?

„Дајеш вино да весели срце човеково, и уље од ког се лице сјаји, и хлеб што крепи срце човека.“ (Псалам 104:15)

ШТА ЉУДИ КАЖУ.

У многим домовима је готово сасвим нормално да се алкохол служи на оброцима. У другим се употреба алкохола строго осуђује. Зашто се гледишта о томе разликују? На људе утичу разни чиниоци, као што су култура, здравље и религија.

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ.

Библија осуђује опијање и претерану употребу алкохола, али не осуђује умерено конзумирање алкохола (1. Коринћанима 6:9, 10). Примера ради, одвајкада су Јеховине слуге, и мушкарци и жене, пили вино, пиће које се у Библији спомиње више од двеста пута (Постанак 27:25). „С радошћу једи хлеб свој и веселог срца пиј вино своје“, стоји у Проповеднику 9:7. Пошто вино доприноси лепом расположењу, оно се користило у свечаним приликама, као што су венчања. Једна од таквих свечаних прилика била је она на којој је Исус Христ учинио своје прво чудо — када је воду претворио у „добро вино“ (Јован 2:1-11). Вино је такође било коришћено у медицинске сврхе (Лука 10:34; 1. Тимотеју 5:23).

 Да ли Библија поставља границе у вези с конзумирањем алкохола?

Не робујте многом вину.‘ (Титу 2:3)

ЗАШТО ЈЕ ВАЖНО ЗНАТИ ОДГОВОР?

Многе породице пате због тога што се један или оба родитеља опијају. Претеривање у алкохолу такође доприноси небројеним повредама и другим незгодама, на пример у саобраћају. На дуге стазе, претерано конзумирање алкохола може оштетити мозак, срце, јетру и желудац.

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ.

Једна од основних ствари коју Бог тражи од људи јесте да буду умерени у јелу и пићу (Пословице 23:20; 1. Тимотеју 3:2, 3, 8). Он не гледа благонаклоно на неког ко не може да се контролише. Библија каже: „Вино је подругљиво, опојно пиће бучно, и кога оно заведе, тај није мудар“ (Пословице 20:1).

На пример, алкохол може немудру особу завести тако што ће је учинити морално попустљивом. У Осији 4:11 пише: „Вино и шира помућују разум.“ Човек по имену Давид * на својој кожи је осетио значење овог стиха. Након свађе са женом је отишао у један хотел, напио се и након тога починио прељубу. Због свега тога се касније искрено покајао и чврсто одлучио да никада не понови тако нешто. Дакле, неумерено конзумирање алкохола може нам нашкодити у физичком, моралном и духовном погледу, а Библија каже да пијанице неће добити вечни живот (1. Коринћанима 6:9, 10).

Када не треба пити?

„Паметан човек види зло и склања се, а луди иду даље и бивају кажњени.“ (Пословице 22:3)

ЗАШТО ЈЕ ВАЖНО ЗНАТИ ОДГОВОР?

„Алкохол [...] сматра се дрогом“, каже се у Великом породичном саветнику о здрављу. Стога, постоје прилике када није добро пити алкохол чак ни у малим количинама.

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ.

Људи се често ’не склоне, већ иду даље‘ тако што пију алкохол онда када не треба. „Све има своје време“, каже Библија, укључујући и време када се треба клонити алкохола (Проповедник 3:1). Примера ради, неко је можда према закону премлад да би пио алкохол или се лечи од алкохолизма. Можда користи неке лекове уз које није препоручљиво узимати алкохол. „Време“ када не треба пити алкохол за многе је пре него што оду на посао или док су на послу, поготово ако управљају опасним машинама. Сасвим сигурно, мудре особе гледају на живот и здравље као на драгоцен дар од Бога (Псалам 36:9). Када наш став у вези са алкохолом обликујемо у складу с библијским начелима, показујемо цењење за те дарове од Бога.

^ одл. 11 Име је промењено.