Пређи на садржај

Пређи на садржај

 ИГРА СЛУЧАЈА ИЛИ ДЕЛО СТВОРИТЕЉА?

Отпоран мозак арктичке текунице

Отпоран мозак арктичке текунице

ДОК ова животиња тоне у зимски сан, њено тело почиње да се хлади. Колико може да се охлади? У томе је арктичка текуница изгледа поставила рекорд. Температура њеног тела може да падне на -2,9 степени Целзијуса! На овако ниској температури, очекивали бисмо да дође до смрзавања мозга. Али како она успева да преживи?

Размислите о следећем: Сваке две до три недеље током хибернације, температура тела ове текунице се враћа на нормалну, која износи 36,4 степена Целзијуса, и не опада у наредних 12 до 15 сати. Стручњаци кажу да тај топао период игра важну улогу у очувању мозга. Поред тога, током хибернације, глава ове животињице је изгледа топлија од осталог дела тела. Током неких експеримената вршених у лабораторији, температура текуничиног врата није падала испод 0,7 степени Целзијуса.

Када се ова животиња буди из хибернације, нормалне функције у њеном мозгу поврате се за око два сата. Заправо, неке студије показују да њен мозак после хибернације ради чак и боље! Научници су запањени овом невероватном могућношћу опоравка. Они то упоређују с брзином којом се за само неколико дана након шумског пожара опорави спржено тло.

Научници се надају да ће им изучавање ове животиње помоћи да боље разумеју могућности људског мозга. Они желе да открију како је могуће спречити оштећење можданих ћелија или чак омогућити опоравак ћелија оштећених услед неке болести, као што је Алцхајмерова.

До каквог сте закључка дошли? Да ли је отпорни мозак арктичке текунице настао еволуцијом или је дело Створитеља?