Пређи на садржај

Пређи на садржај

 САВЕТИ ЗА ПОРОДИЦУ | БРАК

Како прекинути „хладни рат“

Како прекинути „хладни рат“

ИЗАЗОВ

Како то да двоје који су се једно другом заветовали на љубав дођу у ситуацију да сатима, па чак и данима, не говоре једно с другим? ’Па, бар се више не свађамо‘, можда кажу у себи. Па ипак, проблем остаје нерешен и обоје су и даље несрећни.

РАЗЛОЗИ

Освета. Неки свог супружника „кажњавају“ тако што престају да говоре с њим. Рецимо да муж направи неки план за викенд, а да своју жену не пита за мишљење. Она је љута када сазна за то и каже му да је безосећајан. Он јој узвраћа тако што јој каже да се страшно лако вређа. Жена демонстративно прекида разговор и више не жели да комуницира. Другим речима, она као да каже: ’Ти си мене повредио, а сад ћу и ја тебе‘.

Уцена. Неки започињу „хладни рат“ да би добили оно што желе. Рецимо да муж и жена планирају неко путовање и да она жели да с њима пођу и њени родитељи. Мужу се то не допада. ’Јеси ли се ти удала за мене или за своје родитеље?‘ Он затим престаје да разговара с њом и избегава је надајући се да ће она попустити и урадити по његовом.

Наравно, када настане неки проблем, тражење „тајм-аута“ може брачном пару дати прилику да ту ситуацију реши хладне главе. Таква врста ћутања може бити од користи. Библија каже да постоји „време кад се ћути“ (Проповедник 3:7). Међутим, када се ћутањем враћа мило за драго или када оно служи као емоционална уцена, то не само да не решава проблем већ и нарушава међусобно поштовање у браку. Како можете спречити да се то вама догоди?

 ШТА МОЖЕТЕ УЧИНИТИ

Први корак у окончавању „хладног рата“ јесте схватити да та метода на крају крајева не доноси трајно решење. Истина, ћутањем ћете можда свом супружнику вратити мило за драго или га натерати да се повинује вашим жељама. Али да ли заиста желите да се тако опходите према особи којој сте се заветовали на љубав? Постоји бољи начин да се проблеми реше.

Будите разборити. У Библији читамо да љубав „није раздражљива“ (1. Коринћанима 13:4, 5). Стога, немојте бурно реаговати на изјаве које су само производ емоција, као што су: „Никад ме не слушаш“ или „Стално касниш.“ Уместо тога, трудите се да разаберете шта стоји иза тих речи. На пример, „Никад ме не слушаш“ може у ствари значити: „Није ти стало до мог мишљења.“ (Библијска мисао: Пословице 14:29.)

На свог брачног друга гледајте као на сарадника, а не као на конкуренцију

Спустите тон гласа. Расправе прете да измакну контроли ако се не прекину. Међутим, постоји нешто што можете учинити да до тога не дође. У књизи Fighting for Your Marriage, у којој се говори о односима у браку, пише: „Да бисте смањили тензије и спречили да ствари измакну контроли од велике је помоћи да спустите тон гласа и уважите мишљење свог супружника. Често је то све што је потребно.“ (Библијска мисао: Пословице 26:20.)

Размишљајте у множини, а не у једнини. У Библији стоји: „Нека нико не гледа своју корист, него корист другога“ (1. Коринћанима 10:24). Ако на свог брачног друга гледате као на сарадника, а не као на конкуренцију, мање су шансе да ћете се вређати и свађати, а затим и одбијати да разговарате. (Библијска мисао: Проповедник 7:9.)

„Хладни рат“ је нешто што се коси с библијским саветом: „Нека тако и свако од вас воли своју жену као самог себе, а жена нека дубоко поштује свог мужа“ (Ефешанима 5:33). Зашто се с брачним другом не бисте договорили да у вашем браку нема места за „хладни рат“?