Пређи на садржај

Пређи на садржај

 ИНТЕРВЈУ | РАКЕЛ ХОЛ

Једна Јеврејка открива зашто је преиспитала своју веру

Једна Јеврејка открива зашто је преиспитала своју веру

Ракел Хол се родила у јеврејској породици. Мајка јој је била пореклом из Израела, а отац Аустријанац, који се касније преобратио на јеврејску веру. Родитељи њене мајке су били ционисти који су се 1948. године преселили у Израел, који је те године стекао независност. Пробудите се! је разговарао с Ракел о томе шта ју је навело да преиспита своју веру.

Реците нам нешто о свом пореклу.

Рођена сам 1979. у Сједињеним Државама. Родитељи су ми се развели када сам имала три године. Мајка ме је одгајала у складу с јеврејским обичајима и послала ме је у јешиву, то јест јеврејску школу. Када сам имала седам година, преселиле смо се у Израел, где смо живеле отприлике годину дана. Тамо сам похађала школу у оквиру једне мале комуне познате као кибуц. Након тога, мајка и ја смо се преселиле у Мексико.

Иако у нашој околини није било ниједне синагоге и даље сам се држала јеврејских обичаја. Палила сам свеће на сабат, читала Тору и молила се помоћу молитвеника, то јест сидура. Често бих свом разреду у школи говорила да је моја религија једина изворна. Раније никада нисам читала Нови завет, у ком се говори о служби Исуса Христа и његовим учењима. Заправо, мајка ме је упозорила да то не читам, јер се плашила да ћу бити затрована оним што тамо пише.

Зашто сте одлучили да прочитате Нови завет?

Са 17 година сам се вратила у Сједињене Државе да бих завршила са школовањем. Тамо ми је један познаник који је хришћанин рекао да ће ми живот бити непотпун без Исуса.

„Они који верују у Исуса су изгубљени“, рекла сам.

„Да ли си икада читала Нови завет?“, питао ме је.

 „Нисам“, одговорила сам му.

„Како онда“, додао је он, „можеш да тврдиш нешто о чему не знаш ништа?“

Те речи су ме баш продрмале, јер сам и сама одувек сматрала да је глупо износити мишљење о нечему с чим нисмо упознати. Схватила сам да сам била у заблуди, па сам узела његову Библију и почела да читам Нови завет.

Како је на вас утицало оно што сте прочитали?

Изненадила сам се када сам сазнала да су писци Новог завета били Јевреји. Осим тога, током читања почела сам да увиђам да је Исус био добар и понизан Јеврејин који није искоришћавао људе већ им помагао. Чак сам из једне библиотеке узела књиге о њему. Међутим, ниједна од њих ме није убедила да је он Месија. Неке су га чак представљале као Бога, што ми никако није имало смисла. Ако је тако, коме се онда Исус молио — себи? Осим тога, Исус је умро, а Библија за Бога каже: „Ти не умиреш!“ *

Како сте решили своје дилеме?

Истина никада није противречна и решила сам да је откријем. Молила сам се Богу искрено и са сузама, и то први пут без мог сидура. Само што сам завршила, неко је покуцао на врата. Биле су то две Јеховине сведокиње. Оне су ми дале једну брошуру за проучавање Библије. Та брошура, заједно с разговорима које сам с њима имала, уверила ме је да се њихова учења темеље на Библији. Примера ради, Сведоци сматрају да Исус није део Тројства већ да је „Син Божји“ * и „почетак Божјих дела стварања“. *

Недуго након тога сам се вратила у Мексико и тамо наставила да са Сведоцима проучавам пророчанства о Месији. Нисам могла да верујем колико има тих пророчанстава. Па ипак, и даље сам била помало скептична. Питала сам се: ’Да ли је Исус једини одговарао тој улози?‘ и ’Шта ако је он био само добар глумац?‘

Шта вас је на крају навело да промените мишљење?

Сведоци су ми показали пророчанства која ниједан варалица није могао да изрежира. На пример, пророк Михеј је 700 година унапред прорекао да ће се Месија родити у Витлејему у Јудеји. * Ко је могао контролисати где ће се он родити? Пророк Исаија је написао да ће Месија бити убијен као презрени злочинац, али да ће бити сахрањен међу богатима. * Сва та пророчанства су се испунила на Исусу.

Христово порекло је за мене био коначан доказ. У Библији пише да ће Месија бити потомак краља Давида. * Да Исус није потекао из Давидове лозе, што би се знало будући да су древни Јевреји чували родословне записе, његови непријатељи би то објављивали на сва звона! Међутим, то нису могли, јер везу између Исуса и Давида нико није могао да оспори. Чак га је и народ називао ’Сином Давидовим‘. *

Године 70. н. е. — 37 година након Исусове смрти — римска војска је опустошила Јерусалим, и ти родословни записи су се загубили или су били уништени. Дакле, да би се на основу родослова могло утврдити ко је Месија, он се морао појавити пре 70. н. е.

Како је тај закључак утицао на вас?

У Поновљеним законима 18:18, 19 је проречено да ће Бог у Израелу подићи пророка налик Мојсију. Свако „ко не послуша моје речи које ће он говорити у моје име, тај ће преда мном одговарати за то“, рекао је Бог. Темељно проучавање целе Библије уверило ме је да је Исус из Назарета тај пророк.

^ одл. 21 (Исаија 9:6, 7; Лука 1:30-32) У 1. поглављу Матеја налази се Исусов родослов са очеве стране, а у 3. поглављу Луке родослов са мајчине стране.