Пређи на садржај

Пређи на садржај

 ИГРА СЛУЧАЈА ИЛИ ДЕЛО СТВОРИТЕЉА?

Звезда која гледа целим телом

Звезда која гледа целим телом

ПОВРШИНСКИ слој овог становника коралних гребена краси невероватан оклоп. Овај део његовог тела прекривен је сочивима микроскопске величине, која тај оклоп претварају у сложено око.

Прозирна испупчења на оклопу служе као микросочива врхунског квалитета

Размислите о следећем: Испитивањем површинског слоја ове звезде, научници су уочили „необичне шаре састављене од густо збијених, прозирних испупчења која су тања од људске власи“, стоји у часопису Natural History. Установљено је да су ова прозирна испупчења, састављена од калцијум-карбоната (калцита), заправо микросочива врхунског квалитета. Изгледа да она усмеравају светлост на фотосензибилне нерве који се налазе одмах испод површинског слоја. Штавише, та сочива имају тачно онакав облик какав је потребан да би се произвела жељена слика.

Према речима докторке наука Џоане Ајзенберг вишеструка намена оклопа ове звезде „потврђује један важан принцип: у природи су материјали често предвиђени за више функција“.

Испитивањем овог створења, научници су развили један једноставан и јефтин начин за производњу великог броја микросочива од калцијум-карбоната. Једно од широког поља примене ових микросочива јесу и телекомуникације, где се она користе за усмеравање светлосних сигнала која пролазе кроз оптичка влакна.

До каквог сте закључка дошли? Да ли је тело ове звезде производ еволуције или је дело Створитеља?