Пређи на садржај

Пређи на садржај

Поглед у свет

Поглед у свет

Сједињене Државе

У протеклих десет година, радници обезбеђења на аеродромима запленили су око 50 милиона забрањених предмета, стоји у извештају америчког Министарства за државну безбедност. Обезбеђење је само у 2011. години спречило да се више од 1 200 комада ватреног оружја унесе у авион. Већина власника тог оружја рекли су да су једноставно заборавили да носе ватрено оружје.

Бразил

Како би смањиле неоправдано изостајање с наставе, школе у Бразилу су почеле да у школске униформе уграђују електронске чипове. Када дете стигне у школу, сензори то региструју и тада родитељ добија поруку да је дете у школи, али ако дете касни више од 20 минута родитељ и то сазна путем поруке.

Норвешка

Лутеранска религија више није државна религија ове земље. Први пут је норвешки парламент гласао за измену Устава и слабљење веза између цркве и државе.

Чешка

Према једној анкети, две трећине запослених је рекло да осећа обавезу да одговоре на позиве, имејлове или СМС поруке повезане с послом и ван радног времена. Више од једне трећине испитаних сматра да би било непрофесионално уколико се не би јавили.

Индија

Упркос порасту производње хране од 50 посто у протеклих 20 година и залихама од 71 милион тона пиринча и пшенице, Индија и даље не успева да прехрани своје становништво. Само око 40 посто житарица из залиха стигне у домове људи. Корупција и расипање хране неки су од узрока тог проблема.