Пређи на садржај

Пређи на садржај

 С НАСЛОВНЕ СТРАНЕ

Заштитите се од криминала!

Заштитите се од криминала!

„Моји пријатељи би ме обично отпратили кући када падне мрак. Али једне вечери сам била толико уморна да сам одлучила да позовем такси.

„Таксиста ме није одвезао кући већ на једну пусту пољану, где је покушао да ме силује. Почела сам да вриштим из свег гласа, па је на тренутак устукнуо. Онда је поново кренуо на мене, а ја сам опет почела да вриштим и успела сам да побегнем.

„Раније сам често мислила: ’Како вриштање може помоћи?‘ Али сам се уверила да и те како помаже!“ (КАТАРИНА) *

У МНОГИМ земљама, криминал је уобичајена појава. На пример, један судија је рекао: „Тужна је реалност да није питање да ли ћете, већ када ћете постати жртва.“ У неким другим крајевима света, криминал можда није тако чест. Па ипак, није мудро превише се опустити, јер тако себе можемо довести у опасност.

Без обзира на то да ли живите у подручју с високом или ниском стопом криминала, како можете заштитити себе и своје најближе? Нешто што можете практично предузети је да послушате следећи библијски савет: „Паметан човек види зло и склања се“ (Пословице 22:3). Чак и криминолози саветују да предузмете неке превентивне мере како уопште не бисте постали жртве криминала.

Физичке повреде и губитак материјалних ствари нису једине последице криминала. Он код многих жртава оставља дубок траг на психу и емоције. Зато је веома важно да у разумној мери урадимо оно што можемо да бисмо били безбеднији. Осмотримо зато које кораке можемо предузети да бисмо се заштитили од четири облика криминала — пљачке, сексуалног напада, сајбер криминала и крађе идентитета.

 ПЉАЧКА

Дефиниција: Пљачка је крађа уз примену силе или претњу примене силе.

Последице: Након једног низа оружаних пљачки у Великој Британији, један тужилац је приметио да иако жртве нису биле физички повређене, све су осећале душевну тескобу. „Неколико њих је рекло да је стално узнемирено и да има проблеме са сном“, рекао је тужилац. „Практично свако од њих каже да се оно што су доживели веома негативно одражава на њихову свакодневицу.“

Шта можете учинити?

 • Пљачкаши гледају да искористе сваку прилику; пазите шта се дешава око вас

  Будите на опрезу. Пљачкаши гледају да искористе сваку прилику. Најдража мета су им они који не очекују препад. Зато гледајте да ли вас неко посматра, пазите шта се дешава око вас и немојте бити под дејством алкохола или дроге, јер они отупљују чула и добро расуђивање. У једној енциклопедији о здрављу стоји да је особи теже да јасно размишља и примети да је нека ситуација потенцијално опасна када се опија или користи дрогу.

 • Заштитите своје власништво. Обезбедите своје возило, као и врата и прозоре свог дома. Никада не пуштајте унутра непознате особе. Немојте држати драгоцености на видљивом месту и немојте се разметати њима. „Мудрост је код скромних“, кажу Пословице 11:2. Лопови, у које некад спадају и деца на улици, често циљају на људе који парадирају својим скупим накитом и електронским справама.

 • Информишите се. „Лудом се човеку чини да је његов пут исправан, а ко слуша савет, мудар је“ (Пословице 12:15). Кад негде допутујете, распитајте се код добро информисаних мештана и локалне полиције који су крајеви опасни и како да заштитите себе и своје ствари.

СЕКСУАЛНИ НАПАД

Дефиниција: Сексуални напад није ограничен само на силовање већ обухвата и друге облике сексуалног контакта уз претње, примену силе или застрашивање.

Последице: Једна жртва силовања каже: „Најтужније је то што оно не утиче на вас само док сте злостављани. Оно вас прогања и још дуго мучи, те тако мења ваш поглед на живот. Такође мења и животе ваших најближих.“ Важно је подвући да није жртва крива за сексуално напаствовање. Сву одговорност сноси напасник.

Шта можете учинити?

 • Верујте свом унутрашњем осећају. „Ако неко место или нека особа у вама изазивају непријатна осећања уклоните се“, саветује једно одељење полиције. „Не дозволите никоме да вас убеди да останете ако ваш инстинкт каже супротно.“

 • Немојте деловати несигурно или изгубљено. Манијаци вребају оне који нису свесни опасности и које је лако савладати. Зато ходајте сигурним кораком и будите опрезни.

 • Брзо реагујте. Вриштите! (Поновљени закони 22:25-27). Побегните или се одбраните користећи фактор изненађења.  Ако је могуће, отрчите на сигурно и зовите полицију. *

САЈБЕР КРИМИНАЛ

Дефиниција: Сајбер (компјутерски) криминал је криминал почињен на интернету. Обухвата утају пореза, кривотворење, злоупотребу платних картица и лажне продаје. Ту су и интернет преваре (scams), на пример, лажне финансијске понуде и онлајн аукције.

Последице: Сајбер криминал кошта жртве — а и друштво као целину — милијарде долара. Погледајмо један пример. Жена по имену Сандра је добила један имејл за који је претпостављала да је од њене банке. У њему је било наведено да је, ради ажурирања, потребно да унесе своје податке за онлајн приступ свом банковном рачуну. Само неколико минута након што је то урадила шокирала се када је видела да је 4 000 долара с њеног рачуна пребачено на рачун неке иностране банке. Схватила је да је у питању интернет превара.

Шта можете учинити?

 • Не дајте се преварити! Немојте да вас заварају веб-сајтови који изгледају аутентично, и имајте на уму да финансијске институције неће тражити од вас да им имејлом шаљете веома поверљиве информације. Пре онлајн куповине или инвестирања, проверите каква је репутација дотичне фирме. „Лаковеран верује свакој речи, а паметан пази на кораке своје“, каже се у Пословицама 14:15. Будите опрезни када користите услуге компанија које се налазе у иностранству, јер ако се појаве проблеми, теже ћете их решити.

 • Проверите фирму и њену политику пословања. Питајте се: ’На којој адреси се налази ова фирма? Да ли је то њен прави број телефона? Да ли ће куповина носити са собом неке скривене трошкове? Када треба да ми стигне поруџбина? Може ли се производ рекламирати или вратити уз повраћај новца?‘

 • Немојте наседати на понуде које обећавају „куле и градове“. Главна мета превараната на интернету су они који су похлепни и они који хоће нешто за џабе. Мамац може бити велика свота новца за минималан рад, зајам или кредитна картица без икаквих услова. То могу бити и наводно сигурна улагања која гарантују велики профит. Америчка Федерална трговинска комисија каже: „Пажљиво процените легитимност сваке инвестиционе понуде. Што вам већи добитак обећавају то је већи ризик. Не дозволите да вас неки агент наговори да се обавежете на неку инвестицију пре него што сте сигурни да је легитимна.“

КРАЂА ИДЕНТИТЕТА

Дефиниција: Крађа идентитета подразумева нелегално прикупљање информација о нечијем идентитету и њихово коришћење ради преваре или неког другог криминалног поступка.

Последице: Крадљивци могу искористити ваш идентитет да би добили кредитне картице и зајмове или отворили нове рачуне. Након тога могу направити велики дуг у ваше име! Чак и ако вам се на крају дугови пониште, ваша финансијска репутација може бити годинама умрљана. „Имати лошу кредитну историју је горе од свега — чак и од тога да вам неко узме новац“, каже једна жртва.

Шта можете учинити?

 • Заштитите поверљиве податке. Ако купујете или користите свој банковни рачун преко интернета редовно мењајте лозинке, нарочито ако користите неки компјутер на јавном месту. Као што је већ споменуто, будите веома опрезни када добијете имејл у ком се траже ваши поверљиви лични подаци.

   Крадљивци идентитета не користе само компјутере. Они на све начине покушавају да се дочепају извода из банке, чековних књижица, кредитних картица или вашег јединственог матичног броја (ЈМБГ). Зато све то држите на сигурном и исцепкајте све поверљиве документе пре него што их баците. Поред тога, ако сумњате да вам је неки документ украден или да сте га изгубили, одмах то пријавите.

 • Пратите стање на својим рачунима. „Опрезност је моћно оружје против [...] крађе идентитета“, каже америчка Федерална трговинска комисија, и додаје да је „од велике користи ако одмах приметите да неко покушава да вам украде идентитет.“ Зато редовно проверавајте своје рачуне и обратите пажњу да ли има неких сумњивих трансакција. Ако је могуће, од неког реномираног кредитног бироа у вашој земљи набавите примерак свог кредитног извештаја и погледајте који су рачуни и кредитне картице отворене на ваше име.

Наравно, у данашњем свету нико није сто посто сигуран. Чак и најопрезнији могу постати жртве криминала. С тим на уму, увек је за наше добро ако следимо мудре савете из Библије. „Не остављај мудрост, и чуваће те. Воли је, и штитиће те“ (Пословице 4:6). Што је још боље, у Библији се обећава да ће криминалу доћи крај.

Ускоро свет без криминала

Зашто можемо бити сигурни да ће Бог одстранити криминал? Погледајмо следеће мисли:

 • Бог жели да одстрани криминал. „Ја, Јехова, волим правду, а мрзим пљачкање и неправду“ (Исаија 61:8).

 • Бог има моћ да одстрани криминал. „Узвишен је у сили својој“ (Јов 37:23).

 • Он је обећао да ће уништити зле и сачувати праведне. „Јер ће се истребити они који зло чине.“ „Праведници ће поседовати земљу, и заувек ће на њој живети“ (Псалам 37:9, 29).

 • Он је обећао онима који су му верни нови свет у ком ће владати мир. „Кротки ће поседовати земљу, и уживаће у изобиљу мира“ (Псалам 37:11).

Да ли вам се допадају ове речи? Издвојте време да испитате шта Библија каже о томе шта још Бог намерава да уради за човечанство. Ниједна друга књига не поседује толико практичних и мудрих савета нити нам даје праву наду у будућност без криминала. *

Бог обећава свет без криминала, у ком ће владати мир

^ одл. 5 Имена су промењена.

^ одл. 22 Већина жртава сексуалног напада познаје напасника. Више информација можете наћи у књизи Млади питају — практични одговори на њихова питања, 1. том, страна 228, под насловом „Како да се заштитим од сексуалног злостављања?“ Ову књигу можете преузети са сајта www.jw.org.

^ одл. 44 Више информација о важним библијским учењима можете наћи у књизи Шта Библија заиста научава? Можете је добити бесплатно од Јеховиних сведока, а можете је преузети са сајта www.jw.org или је читати онлајн.