Пређи на садржај

Пређи на садржај

 САВЕТИ ЗА ПОРОДИЦУ | РОДИТЕЉСТВО

Како дисциплиновати тинејџера

Како дисциплиновати тинејџера

ИЗАЗОВ

Кућно правило је да нема коришћења мобилног телефона после девет увече, али двапут ове недеље ваша ћерка је слала поруке после поноћи. Рекли сте сину да се врати до десет увече, али је синоћ опет сат времена закаснио.

У оба случаја, прекршена су родитељска правила. Међутим, прво треба да сазнате зашто вам се чини да дете намерно прелази границе које му постављате. Можда није све тако црно. Оно што изгледа као пркос можда није ни изблиза толико озбиљно.

РАЗЛОЗИ

Нејасне границе. Неки тинејџери игноришу правила да би видели докле могу ићи. На пример, ако родитељ каже детету да ће за одређено понашање сносити последице, дете може испитивати границе да види да ли ће стварно бити тако. Да ли ће такви тинејџери обавезно постати окорели бунтовници? Не мора да значи. Чињеница је да ће деца бити склонија да крше правила уколико родитељи нису доследни када је реч о последицама или када границе нису јасно дефинисане.

Крутост. Неки родитељи покушавају да контролишу свог тинејџера намећући му безброј правила. Када се дете побуни, они се наљуте и поставе још више правила. Међутим, то само погоршава ствари. „Пркос, непослушност и бунтовништво су често директан одговор родитељима који воле да превише контролишу“, објашњава се у књизи Позитивна дисциплина од А до Ш. У једној другој књизи стоји: „Покушавати све држати под контролом исто је што и покушавати намазати хладан путер на мекан хлеб: хлеб ће се распадати, и решење није да се јаче размазује“ (Parent/Teen Breakthrough).

Али одговарајућа дисциплина може помоћи. Дисциплина није исто што и казна — што подразумева да неко треба да пати. Дисциплиновати у основи значи поучити. Како своје дете можете поучити да поштује правила која постављате?

 ШТА МОЖЕТЕ УЧИНИТИ

Будите јасни. Тинејџери треба да разумеју шта се тачно очекује од њих, као и које су последице непослушности. (Библијска мисао: Галатима 6:7.)

Предлог: Ставите на папир сва кућна правила која сте поставили. Затим размислите о следећим питањима: ’Да ли их има превише? Да ли их има премало? Да ли се нека могу избацити? Да ли треба направити неке измене у зависности од тога колико је дете одговорно?‘

Будите доследни. Деца ће бити збуњена уколико су се прошле недеље провукла без последица, а овај пут за сличну ствар нису. (Библијска мисао: Матеј 5:37.)

Предлог: Нека последице буду у што директнијој вези с „прекршајем“. На пример, уколико дете не дође кући на време, директна последица би била да следећи пут мора да се раније врати.

Будите разумни. Покажите да сте флексибилан родитељ тако што ћете свом детету дати више слободе кад је заслужи. (Библијска мисао: Филипљанима 4:5.)

Предлог: Седите и заједно с дететом размотрите правила. Можда га чак можете укључити у „одмеравање“ последица за неке поступке. Тинејџери ће се много лакше повиновати правилима у чијем су формулисању и сами учествовали.

Градите дететову личност. Није циљ само натерати дете да се придржава правила, већ да развије добру савест — да зна шта је добро, а шта лоше. (Видети оквир „Градите у детету добре особине“; Библијска мисао: 1. Петрова 3:16.)

Предлог: Потражите савете у Библији. Она је најбољи извор ’поуке која доноси разборитост‘ и њена мудрост може помоћи ’неискусном да стекне оштроумност, да младић [или девојка] стекну знање и способност просуђивања‘ (Пословице 1:1-4).