Пређи на садржај

Пређи на садржај

 ГЛЕДИШТЕ БИБЛИЈЕ

Бог

Бог

Како Бог изгледа?

„Бог је Дух.“ (Јован 4:24)

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ.

Библија описује Бога као духовно биће (2. Коринћанима 3:17). Као такав, он је далеко изнад нас, те је тако недокучив за наша физичка чула. О њему се у 1. Тимотеју 1:17 говори као о „Краљу вечности, нераспадљивом, невидљивом“. У Библији такође пише: „Бога никада нико није видео“ (1. Јованова 4:12).

Наш Створитељ је толико изнад нас да не можемо ни замислити како изгледа. „С ким ћете упоредити Бога и какав ћете лик њему сличан наћи?“, стоји у Исаији 40:18. Чак је и дословно небо, које у нама изазива дивљење, само сенка онога што Свемоћни Бог заиста јесте (Исаија 40:22, 26).

Па ипак, постоје умом обдарена створења која могу видети Бога и чак разговарати с њим. Како то могу? Па, и они су духовна створења и живе на небу (1. Краљевима 22:21; Јеврејима 1:7). Имајући на уму ова надљудска бића, која се називају анђелима, Исус је рекао: „[Они] увек гледају лице мог Оца који је на небу“ (Матеј 18:10).

Да ли је Бог свеприсутан?

„Молите се, дакле, овако: ’Оче наш, који си на небесима.‘ “ (Матеј 6:9)

 ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ.

Библија се не слаже с тим да је Бог свеприсутан, то јест да је присутан свуда и на сваком месту као да је у питању нека сила. Насупрот томе, као што се види из Исусових речи забележених у Матеју 6:9 и 18:10, Бог је особа — „Отац“ — и небо је ’место где он пребива‘ (1. Краљевима 8:43).

Исус је, како му се ближила смрт, рекао: „Сада напуштам свет и одлазим к Оцу“ (Јован 16:28). Након што је као човек од крви и меса умро и потом ускрснуо у духовном телу, Христ се подигао „у само небо, да се сада појави пред Божјим лицем“ (Јеврејима 9:24).

Ове чињенице о Богу су важне. Зашто? Најпре, пошто је Бог особа, можемо сазнати нешто о њему и приближити му се (Јаковљева 4:8). Друго, истина о Богу нас спречава да му служимо на погрешан начин, на пример, обожавајући, то јест боготворећи, беживотне слике и предмете. „Дечице, клоните се идола!“, пише у 1. Јовановој 5:21.

Шта значи да су људи створени по Божјој слици?

„Тада је Бог створио човека по својој слици, створио га је по Божјој слици — створио је мушкарца и жену.“ (Постанак 1:27)

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ.

Као људска бића, ми смо обдарени Божјим особинама, као што су љубав, правда и мудрост. Библија каже: „Угледајте [се] на Бога, као његова вољена деца, и живите у љубави“ (Ефешанима 5:1, 2).

Бог нас је такође створио са слободном вољом, захваљујући чему можемо да бирамо између добра и зла, и да на различите начине показујемо љубав (1. Коринћанима 13:4-7). Можемо бити креативни, можемо уживати у лепим стварима и с дивљењем посматрати чудесан свет који нас окружује. Поврх свега, створени смо с потребом за духовношћу, урођеном жељом да упознамо свог Створитеља и сазнамо која је наша улога у његовој намери (Матеј 5:3).

Како нам истина из Библије може помоћи. Када добро упознамо Бога желећемо да му будемо што сличнији и да га својим животом славимо. На крају ћемо водити срећнији живот, испуњен истинским задовољством, унутрашњим миром и радошћу (Исаија 48:17, 18). Бога красе многе особине и због тога искрени људи желе да га упознају, а он им пружа наду у вечни живот (Јован 6:44; 17:3).