Пређи на садржај

Пређи на садржај

 ГЛЕДИШТЕ БИБЛИЈЕ

Здравље

Здравље

Да ли је Богу важно да ли бринемо о себи?

Не буди међу онима који се опијају вином, ни међу онима који прождрљиво једу месо.“ (Пословице 23:20)

ЗАШТО ЈЕ ВАЖНО ЗНАТИ ОДГОВОР?

Библија није медицински приручник нити прописује сваки човеков корак. Међутим, корисно је знати шта каже о Божјем гледишту о здрављу.

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ.

Из многих стихова се види да Бог жели да водимо рачуна о себи. На пример, Библија осуђује свако претеривање, као што су пијанство и халапљивост (Пословице 23:20). У Закону који је Бог дао древном Израелу налазили су се и прописи захваљујући којима је било могуће контролисати или чак спречити ширење болести. Такође је прописивао посебне безбедносне мере како не би дошло до неке незгоде (Поновљени закони 22:8). Посве је јасно да нас Библија подстиче да у разумној мери водимо рачуна о себи и свом здрављу.

 Шта Библија наводи као узрок болести?

„Преко једног човека у свет [је] ушао грех и преко греха смрт.“ (Римљанима 5:12)

ШТА ЉУДИ КАЖУ.

Многи сматрају да је узрок болести то што је еволуција негде оманула. Други мисле да невидљиве силе, попут злих духова, проузрокују здравствене проблеме.

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ.

Узрок болести је побуна првих људи, Адама и Еве, против Бога (Римљанима 5:12). Пре тога су имали савршено здравље. Међутим, знали су да ће ако се одвоје од Бога умрети (Постанак 2:16, 17). Па ипак, они су свесно прекинули пријатељство с Богом и изгубили савршенство *, па тако постали грешни.

Ту грешност су пренели на своје потомство. Зато се упркос свим људским напорима болест не може искоренити.

ШТА СЕ ОД НАС ОЧЕКУЈЕ.

Библија каже да ако човек прихвати Божје мудре смернице и на тај начин се помири с њим, једног дана ће уживати у савршеном здрављу на рајској земљи (Исаија 33:24). Ту можете бити и ви. Бог обећава да ће одстранити бол, болест и смрт (Откривење 21:3, 4).

Да ли Библија одвраћа од тражења медицинске помоћи?

Не треба лекар здравима, него болеснима.“ (Матеј 9:12)

ШТА ЉУДИ КАЖУ.

Неки се радије за помоћ обраћају наводним исцелитељима него медицинским стручњацима.

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ.

Међу Божјим народом је увек било оних који су имали неко лекарско умеће (Постанак 38:28; Колошанима 4:14). У Библији се нигде не помиње да је Бог имао ишта против лековитог биља, мелема, одређеног режима исхране и других медицинских поступака. Заправо, и Исус је признао да „не треба лекар здравима, него болеснима“ (Матеј 9:12).

Међутим, лечење по сваку цену није у складу са оним што каже Библија. На пример, она не подржава данашња исцељења вером. Бог осуђује све медицинске поступке у којима има примеса спиритизма (Галатима 5:19-21). Поред избегавања медицинских поступака које Библија не одобрава, важно је и, ако је то могуће, што пре затражити лекарску помоћ.

^ одл. 10 Појам савршенства се у овом чланку односи на потпуно здравље првих људи, без болести и смрти.