Пређи на садржај

Пређи на садржај

 САВЕТИ ЗА ПОРОДИЦУ | БРАК

Пазите да ваше речи не боле

Пазите да ваше речи не боле

ИЗАЗОВ

Сваки пут када дође до свађе, ви и ваш супружник упућујете салве увреда једно другом. Постало је уобичајено да се вређате и сада је то „нормалан“ начин изражавања у вашем браку.

Ако је то и код вас случај, знајте да можете научити да користите речи које не боле. Најпре треба да установите шта је узрок томе и зашто је добро да то промените.

РАЗЛОЗИ

Пример родитеља. Многи мужеви и жене су расли у породицама у којима је увредљив говор био уобичајен. Једно или обоје можда користе начин изражавања који су чули од својих родитеља.

Утицај забаве. У комедијама и хумористичким серијама, понижавајућ говор се провлачи кроз шалу, што код гледалаца оставља утисак да то није штетно, већ да је чак и забавно.

Култура. У неким друштвима се очекује да се „прави“ мушкарци понашају заповеднички, а да жене буду ратоборне како не би изгледале нејако. Током сукоба, такви супружници могу гледати једно на друго као на супарнике, уместо као на савезнике. Зато су њихове речи попут отрова уместо попут мелема.

Шта год да је узрок, увредљив говор може водити до развода, као и до многих здравствених проблема. Неки чак кажу да речи могу много више болети од удараца. Примера ради, једна жена коју је муж злостављао и вербално и физички рекла је следеће: „За мене су увреде чак горе од удараца.“

Шта можете учинити ако сте дозволили да тешке речи наруше ваш брак?

 ШТА МОЖЕТЕ УЧИНИТИ

Показујте емпатију. Ставите се у позицију свог брачног друга и покушајте да себи дочарате како се осећа због ваших речи. По могућству, сетите се неке конкретне прилике када сте рекли нешто што боли. Оставите по страни оно што сте рекли; усредсредите се на то како се ваш супружник осећа због тога. Видите ли начине на које сте могли бити љубазнији једно према другом, а не наносити бол? У Библији стоји: „Благ одговор смирује гнев, а оштра реч изазива јарост“ (Пословице 15:1).

Посматрајте примерне брачне парове. Ако су лоши примери узрок вашег начина изражавања, потражите добре. Слушајте како комуницирају брачни парови чији је говор вредан опонашања. (Библијска мисао: Филипљанима 3:17.)

Оживите осећања која сте некада имали. Узрок болних речи често је срце, а не језик. Стога, размишљајте позитивно о свом брачном другу и негујте лепа осећања према њему. Присетите се ствари које сте некада заједно радили. Гледајте старе фотографије. Чему сте се смејали? Које су вас особине привукле једно другом? (Библијска мисао: Лука 6:45.)

Кажите како нешто утиче на вас. Уместо да речима нападнете свог брачног друга, кажите му како нешто утиче на вас. На пример, веће су шансе да ће друга страна лепо реаговати ако кажете: ’Када правиш планове без мене, осећам као да није важно шта ја мислим‘, него ако кажете: ’То баш личи на тебе — увек правиш планове без мене!‘ (Библијска мисао: Колошанима 4:6.)

Знајте када је доста. Ако ситуација почне да се закувава и видите да губите контролу над својим речима, можда је најбоље да прекинете разговор. Углавном нема ничег лошег у томе да се склоните док се ствари не слегну. (Библијска мисао: Пословице 17:14.)

Узрок болних речи често је срце, а не језик