Пређи на садржај

Пређи на садржај

 С НАСЛОВНЕ СТРАНЕ

Како бити добар отац

Како бити добар отац

„Где сам погрешио?“ То питање је мучило Мајкла * из Јужноафричке Републике. Сваки пут кад је размишљао о свом својеглавом 19-годишњем сину питао се да ли је могао бити бољи отац, иако је давао све од себе у том погледу.

С друге стране, Тери из Шпаније је задовољан отац. Његов син, Ендру, каже: „Многа најранија сећања везана су за то како ми је тата читао, играо се са мном и водио ме на излете на којима смо били само он и ја. Поред њега ми је учење било забавно.“

Додуше, није лако бити добар отац. Међутим, постоје основна начела која им могу помоћи. Многи очеви су увидели да када примењују мудре савете из Библије, то је добро и за њих и за чланове њихове породице. Осмотримо нека од тих начела.

 1. Проводите време с породицом

Као отац, како показујете својој деци да су вам важна? Сигурно има много тога што можете учинити за своју децу, укључујући и жртве које чините да бисте им обезбедили храну и дом. Не бисте то радили да вам нису важна. Па ипак, ако не проводите довољно времена с њима, она могу помислити да су вам прече друге ствари, на пример, посао, пријатељи или хоби.

Када отац треба почети да проводи време са својом децом? Мајка се веже за своју бебу док јој је она још у стомаку. Отприлике 16 недеља након зачећа, још нерођена беба почиње да чује. Тада очеви могу почети да граде однос са својим још нерођеним дететом. Они могу слушати бебине откуцаје срца, осетити како се рита, причати јој и певати.

Библијска мисао: У библијска времена, мушкарци су учествовали у образовању деце. Очеви су били подстицани да редовно проводе време са својом децом, као што показује Библија у Поновљеним законима 6:6, 7: „Нека ове речи које ти данас заповедам буду у твом срцу. Усађуј их у децу своју и говори о њима кад седиш у својој кући и кад идеш путем, кад лежеш и кад устајеш.“

2. Имајте добру комуникацију с децом

Мирно слушајте без критиковања

Да бисте имали добру комуникацију са својом децом, морате их пажљиво слушати. Морате научити како да их стрпљиво слушате и да не реагујете бурно.

Ако се деца плаше да ћете брзо планути и искритиковати их, биће им тешко да вам се отворе. Али ако их мирно слушате, она ће осетити да вам је стварно стало до њих. Заузврат ће вам се много радије поверавати и тако ћете имати увид у њихове драгоцене мисли и осећања.

Библијска мисао: Практична мудрост из Библије показала се корисном у многим аспектима свакодневног живота. Примера ради, Библија каже: „Сваки човек нека буде брз да чује, а спор да говори и спор да се љути“ (Јаковљева 1:19). Очеви који примењују овај библијски савет имају бољу комуникацију са својом децом.

 3. С љубављу дисциплинујте и похваљујте

Чак и када сте под стресом или сте љути, дисциплина треба да буде одраз љубави и бриге за добробит вашег детета. Дисциплиновање подразумева пружање савета, исправке, поуке и казне, када је она потребна.

Поред тога, дисциплина је много ефектнија када отац редовно похваљује своју децу. Једна стара пословица гласи: „Као златне јабуке у сребрним посудама, такве су речи изговорене у право време“ (Пословице 25:11). Похвала оплемењује карактер детета. Деца цветају када осећају да су прихваћена и цењена. Отац који тражи прилике да похвали дете помоћи ће му да изгради самопоуздање и мотивисаће га да чини добро и не одустаје од тога.

Библијска мисао: „Очеви, не раздражујте своју децу, да не постану малодушна“ (Колошанима 3:21).

4. Волите и поштујте своју жену

Начин на који се муж опходи према жени сигурно утиче на њихову децу. Једна група стручњака која се бави дечјим развојем каже: „Нешто најбоље што отац може урадити за своју децу је да поштује њихову мајку [...] Отац и мајка који се међусобно поштују тако да је и деци то очигледно, стварају окружење у ком се деца осећају вољено и заштићено“ (The Importance of Fathers in the Healthy Development of Children). *

Библијска мисао: „Мужеви, волите своје жене [...] Дакле, нека тако и свако од вас воли своју жену као самог себе“ (Ефешанима 5:25, 33).

 5. Поучите децу да воле Бога

Очеви који искрено воле Бога, својој деци могу пренети драгоцено наслеђе — близак однос с њиховим небеским Оцем.

Антонио, који је Јеховин сведок, деценијама се трудио да добро васпита своје шесторо деце. Од једне своје ћерке добио је писамце у ком је стајало: „Драги тата, хтела сам да ти захвалим што си ме одгајао тако да волим Јехову Бога, своје ближње и себе, то јест да будем комплетна особа. Показивао си ми да волиш Јехову и мене лично. Хвала ти, тата, што ти је Јехова био на првом месту и што си своју децу сматрао даром од Бога!“

Библијска мисао: „Воли Јехову, свог Бога, свим својим срцем и свом својом душом и свом својом снагом. И нека ове речи које ти данас заповедам буду у твом срцу“ (Поновљени закони 6:5, 6).

Наравно, очинство обухвата више од ових пет ставки, и реално гледано, чак и када дате све од себе не можете бити савршен отац. Али што се више трудите да примењујете изнесена начела, с љубављу и уравнотежено, то ћете бити бољи отац. *

^ одл. 3 Нека имена у овом чланку су промењена.

^ одл. 19 Чак и ако отац више није у браку с дететовом мајком, за однос мајке и деце је добро да се отац опходи према бившој супрузи с поштовањем.

^ одл. 25 Више савета о породичном животу могу се наћи у књизи Тајна породичне среће, која је доступна на сајту www.jw.org.