Пређи на садржај

Пређи на садржај

 ГЛЕДИШТЕ БИБЛИЈЕ

Рај

Рај

Шта је Рај?

ШТА ЉУДИ КАЖУ.

Неки мисле да је Рај само измишљотина. Други верују да је то врт пун ужитака или место блаженства где праведни људи вечно живе.

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ.

Рајем се назива еденски врт — место у ком је живео први људски пар (Постанак 2:7-15). Библија, то јест Свето писмо, представља тај врт као стварно место у ком људима није претила ни болест ни смрт (Постанак 1:27, 28). Након што су били непослушни Богу, више нису могли да живе у Рају. Па ипак, многа библијска пророчанства указују на то да ће у будућности земља поново бити Рај настањен људима.

ЗАШТО ЈЕ ВАЖНО ЗНАТИ ОДГОВОР?

Ако је Бог пун љубави, онда би било логично да награди своје верне слуге срећним животом у Рају. Такође, било би логично да се побрине да људи сазнају шта треба да раде како би стекли његову наклоност. Библија каже да људи то могу постићи ако уче о њему и слушају његове заповести (Јован 17:3; 1. Јованова 5:3).

„Јехова Бог је засадио врт у Едену [...] и тамо је сместио човека кога је створио.“ (Постанак 2:8)

 Где се Рај налази?

ШТА ЉУДИ КАЖУ.

Неки мисле да се Рај налази на небу, док други тврде да ће он у будућности поново бити на земљи.

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ.

Првобитни Рај се налазио на земљи. Очигледно Бог жели да она заувек буде човеков дом. У Библији стоји да је Бог створио земљу да постоји вечно (Псалам 104:5). У њој још пише: „Небеса Јехови припадају, а земљу је дао синовима људским“ (Псалам 115:16).

Стога, не треба да нас чуди што Свето писмо открива да ће Рај бити на земљи. Тада ће сви људи, захваљујући Божјем благослову, живети вечно. Свуда ће владати мир и слога. Бол и патња ће нестати и људи ће моћи да уживају у свим чудима природе (Исаија 65:21-23).

„Ево Божјег шатора међу људима [...] и смрти више неће бити, ни туге, ни јаука, ни бола више неће бити.“ (Откривење 21:3, 4)

Ко ће живети у Рају?

ШТА ЉУДИ КАЖУ.

Многе религије научавају да ће само добри људи живети у Рају. Али постоје различита мишљења у вези с тим шта значи бити добар. Неки мисле да је довољно учествовати у верским обредима и ритуалним молитвама и поштовати традицију својих предака.

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ.

У Рају ће живети праведници. Али ко је праведан у Божјим очима? Свакако то није особа која практикује верске обичаје своје религије, а игнорише Божју вољу. Библија каже: „Зар су Јехови жртве паљенице и друге жртве исто тако миле као и послушност Јеховином гласу? Знај, послушност је боља од жртве“ (1. Самуилова 15:22). Другим речима, праведници који ће живети вечно у Рају јесу они који су послушни Божјим заповестима из Библије.

ШТА СЕ ОД НАС ОЧЕКУЈЕ.

Права побожност није повезана само с начином на који исповедамо своју веру. Заправо, својим свакодневним понашањем или радујемо Бога или га вређамо. Темељним проучавањем Светог писма можемо научити како да обрадујемо Бога, а он не очекује превише од нас. У Божјој Речи пише: „Његове заповести нису тешке“ (1. Јованова 5:3). Бог ће нашу послушност сигурно наградити животом у Рају.

„Праведници ће поседовати земљу, и заувек ће на њој живети.“ (Псалам 37:29)