Пређи на садржај

Пређи на садржај

Чувај здравље

Чувај здравље

Када водиш рачуна о здрављу, можеш побољшати успех у школи и квалитет живота.

ЛОГИЧНО је да треба да бринеш о свом телу, које је дар од Бога (Псалам 139:14). Да то прикажемо: Замисли да имаш аутомобил, али да га никад не одржаваш. Једно време ће ићи супер, а онда ће почети да се квари. Исто се може десити и твом телу. Какво „одржавање“ њему треба?

Одмор.

Закидање на сну може довести до тога да изгледаш испијено и да се осећаш безвољно, збуњено, па чак и депресивно. Али ако се довољно одмараш, имаћеш више снаге. Одмор може поспешити твој физички развој, рад мозга, имунитет и расположење. Велика награда за мало труда!

Мали савет: Ако је могуће, труди се да идеш на спавање у исто време сваке вечери.

Исхрана.

Тинејџери брзо расту. На пример, у периоду између 10. и 17. године, код дечака се телесна тежина без масти удвостручи, а и девојчице се веома брзо развијају. Приликом раста се троши много хранљивих материја и енергије. Зато се правилно храни, јер је то потребно твом телу.

Мали савет: Не прескачи доручак. Ако „напуниш резервоар“ пре школе, можеш имати бољу концентрацију и боље краткотрајно памћење.

Вежбање.

У Библији стоји да је „вежбање добро за тело“ (1. Тимотеју 4:8Contemporary English Version). Оно ти може помоћи да јачаш мишиће и кости, постајеш издржљивији, одржаваш нормалну телесну тежину, побољшаваш умне способности, јачаш имунитет, смањујеш стрес и подижеш расположење. Наравно, вежбање уме да буде и забавно, пошто може укључивати и оно у чему уживаш.

Резиме: Довољно сна, разноврсна исхрана и умерено вежбање помоћи ће ти да боље функционишеш. А то ће ти, заузврат, омогућити да боље пратиш наставу. *

Ти си на потезу! Редовно и умерено вежбај. Отприлике месец дана прати своје навике спавања и исхране и утврди да ли негде треба да се побољшаш.

„После шетње изгледа да имам више енергије, чак и ако сам био уморан када сам кренуо“ (Џејсон, Нови Зеланд).

„Пошто је Бог створио храну као гориво за наше тело, ја желим да користим најбоље ’гориво‘ “ (Џил, Сједињене Државе).

„Трчим три пута недељно и возим бицикл или се шетам два пута недељно. Када вежбам, имам више енергије и тако се ослобађам стреса“ (Грејс, Аустралија).

^ одл. 9 Више корисних савета о здрављу можеш наћи у 10. поглављу књиге Млади питају — практични одговори на њихова питања, 1. том; издали Јеховини сведоци.