Пређи на садржај

Пређи на садржај

Поглед у свет

Поглед у свет

У Уједињеном Краљевству „скоро половина оних којима се открије рак — њих преко 130 000 годишње — оболи због ризика по здравље који су се могли избећи, као што су пушење, пијење и лоша исхрана.“ (BBC NEWS, ВЕЛИКА БРИТАНИЈА)

„Огромна, све подмуклија илегална трговина деловима тела дивљих животиња, иза које стоји организовани криминал, десеткује најомиљеније врсте дивље фауне у свету [...] у незапамћеним размерама.“ (ДРУШТВО ЗА ОЧУВАЊЕ ДИВЉИХ ЖИВОТИЊА, САД)

Они који у просеку сваког дана проведу шест сати испред телевизора могу очекивати краћи животни век за 4,8 година од оних који га не гледају. Другим речима, сваки сат испред ТВ-а смањује животни век за око 22 минута. (BRITISH JOURNAL OF SPORTS MEDICINE, ВЕЛИКА БРИТАНИЈА)

У Немачкој се преко 90 посто жена којима се у трудноћи даје дијагноза да ће родити дете с Дауновим синдромом одлучује на абортус. (DER TAGESSPIEGEL, НЕМАЧКА)

Градски живот пун стреса

Истраживања показују да „становници градова агресивније реагују на стрес него људи из мањих места“, каже се у пољском часопису Przekrój. „Људи у градовима изложени су већем броју окидача стреса“, објашњава Мичислав Јаскулски, психотерапеут из једног познатог терапеутског центра у Варшави (Laboratorium Psychoedukacji). „Код становника градова, ризик од напада анксиозности је за 21 посто већи него код сеоског живља, док су поремећаји расположења већи за 39 посто.“ Како градско становништво може изаћи на крај с тим? „Немојте се узрујавати због ствари које су ван ваше контроле“, „оставите посао на послу“, „изађите у шетњу“ и „не плашите се да узмете одмор“, предлаже Przekrój.

Колико Фејсбук „памти“?

Један студент права из Аустрије је затражио од највеће друштвене мреже на планети да сазна колико се података о њему за три године накупило на тој мрежи. Фејсбук му је послао један CD с 1 222 стране пуне информација. Према немачком часопису Der Tagesspiegel тај студент је рекао: „Све је сачувано — свака порука, сваки чет, укључујући и неке поверљиве информације о пријатељима.“ Ту су биле и информације за које је био сигуран да их је обрисао!