Пређи на садржај

Пређи на садржај

Организуј се

Организуј се

И мало труда да се организујеш и те како се исплати — имаћеш више времена, мање стреса и боље оцене.

ЗАМИСЛИ да улазиш у супермаркет да би купио неку стварчицу, али су сви артикли поређани без икаквог смисла. Колико би ти времена требало да нађеш оно што тражиш? Зар ти не би било лакше да је све лепо поређано по јасно назначеним рафовима? Исто тако можеш прићи свом школовању.

Направи распоред.

„Једном сам потпуно заборавио на домаћи, а и нисам урадио ништа по кући, зато што сам код друга провео цео викенд“, каже 18-годишњи Закари из Сједињених Држава. „У понедељак сам морао да молим професоре да ми дозволе да касније предам домаће задатке. Сада правим списак обавеза и то ми помаже да не заборавим шта све морам да урадим.“

Прављење списка помогло је и Селестин, бившој средњошколки с Папуе Нове Гвинеје. Када размишља о својим школским данима, она каже: „Стављала сам на папир све што ме је чекало, укључујући и домаћи, контролне задатке, као и неке важне обавезе. То ми је помогло да поставим приоритете и завршим ствари на време.“

Мали савет: У нотес, мобилни телефон или неку другу електронску справицу унеси списак оног што треба да урадиш.

Не одуговлачи.

Лако је рећи: „Урадићу то касније.“ Боље је да ствари радиш што пре, нарочито домаће задатке.

Мали савет: Стави себи за циљ да радиш домаће задатке што пре можеш кад стигнеш кући, док још ниси укључио ТВ или се окренуо некој другој врсти забаве.

Спреми торбу.

Да ли ти се некада десило да дођеш у школу, а онда видиш да си заборавио неку свеску и уџбеник или нешто од прибора? Боље да избегнеш такву гњаважу. Како? „Увек бих унапред спаковао торбу“, каже Аунг Мјо Мјат, младић из Мјанмара који је завршио средњу школу.

Мали савет: Нек ти ствари у торби или ранцу буду уредно сложене тако да их можеш лакше наћи.

Резиме: Ако се добро организујеш, поштедећеш себе стреса који би доживео ако би нешто заборавио, ако би каснио и ако би изгледало да никад немаш времена за друге важне ствари.

Ти си на потезу! Размисли о некој ствари у којој би требало да се боље организујеш. Затим с родитељем или неким пријатељем, смисли начине на које се можеш побољшати.