Пређи на садржај

Пређи на садржај

Нађи мотивацију

Нађи мотивацију

Да би имао мотивацију за нешто, неопходно је да видиш практичну вредност тога.

КОЈА је практична вредност школе? Она ти помаже да стекнеш мудрост, а Библија каже да је ’мудрост заштита‘ (Проповедник 7:12). Како то? Да то прикажемо: Замисли да пролазиш кроз неки опасан крај. Шта би више волео: да идеш сам или с пријатељима који би, ако буде потребно, могли да те заштите? Слично томе, образовање ти може пружити неколико добрих „пријатеља“ који ће те пратити целог живота. Следе неки од њих.

  • Моћ доброг процењивања. Школа ти може помоћи да стекнеш „мудрост и способност просуђивања“ (Пословице 3:21). Ако то развијеш код себе, моћи ћеш сам да решаваш проблеме, уместо да увек очекујеш да ти други прискачу у помоћ.
  • Добра интеракција с другима. У Библији се хришћани подстичу да развијају особине као што су дуготрпљивост и самосавладавање (Галатима 5:22, 23). Пошто у школи долазиш у додир с различитим личностима, имаш много прилика да развијаш поменуте особине, као и толеранцију, поштовање и емпатију — а то ће ти значити када одрастеш.
  • Практично знање и вештине. Школа ти може помоћи да стекнеш добре радне навике, захваљујући којима ћеш лакше наћи посао и задржати га. Поред тога, што више учиш о свету који те окружује, то ћеш боље разумети ко си и бићеш чвршћи у својим ставовима (Пословице 14:15). Када имаш изграђене вредности, у стању си да с поштовањем одбраниш своја веровања (1. Петрова 3:15).

Резиме: Пошто ти је образовање неопходно, нема вајде од тога да размишљаш о ономе што ти се не свиђа у школи. Уместо тога, мотивиши се тако што ћеш размишљати о подстрецима о којима је било речи. Можда ти на памет падне још неки!

Ти си на потезу! Размисли о оном што би тебе највише мотивисало да будеш успешан у школи.