Пређи на садржај

Пређи на садржај

Како родитељи могу помоћи

Како родитељи могу помоћи

„Било је превише ђака у учионици. Није било вентилације, било је вруће и загушљиво.“ (Луис, Боливија)

„Наша школа није имала довољно наставника, па ученицима није било посвећивано довољно пажње. Нисмо имали географске карте, лабораторијску опрему нити библиотеку.“ (Доркус, Мјанмар)

„Већини мојих наставника било је тешко да разред држи под контролом. Понекад су ђаци били баш немирни, па је било још теже пратити наставу.“ (Нина, Јужноафричка Република)

КАО што показују ове изјаве, услови у неким школама су далеко од идеалних. Шта ви као родитељи можете учинити да бисте помогли деци да упркос изазовима извуку најбоље из образовања? Ево неколико предлога.

Преузмите иницијативу.

Немојте се усредсредити на проблеме, чија решења често нису у вашој моћи, већ се фокусирајте на оно што можете учинити. Ако вашем детету не иде неки предмет или је преплављено домаћим задацима, пробајте да заједно смислите шта би помогло. Примера ради, да ли би требало да му направите неки фин кутак за учење? Да ли вашем детету треба помоћ да направи распоред да би успело да уради све што треба? Да ли би му значила нечија помоћ из неког предмета? Још неке савете можда можете потражити од наставника вашег детета или школског педагога. Гледајте на школско особље као на своје савезнике, а не као на непријатеље.

Помозите детету да задржи на уму циљ образовања.

Образовање треба да помогне вашем детету да се формира у комплетну и одговорну одраслу особу. Циљ не треба да буде да научи како да згрне богатство. Па ипак, истраживања показују да се многи млади школују управо с тим циљем — да се обогате. Библија нас подстиче да имамо уравнотежен став о материјалним стварима. Она признаје да је ’новац заштита‘, али и упозорава да „они који су одлучили да се обогате“ неће бити срећни (Проповедник 7:12; 1. Тимотеју 6:9).

Образовање треба да помогне вашем детету да се формира у комплетну и одговорну одраслу особу

Пустите да дете учи из потешкоћа.

Многи просветни радници кажу да са ђацима уме да буде тешко, али да су родитељи понекад још гори. Неки родитељи се одмах мешају и буне када њихово дете упадне у невољу или лоше прође на контролном. На пример, у часопису Time пише о једној професорки чији су студенти „из учионице мобилним телефоном звали родитеље да се жале што су добили лошу оцену, а онда су,  усред часа, телефон дали њој зато што је родитељ хтео да интервенише. Осим тога, родитељи су јој говорили како улажу доста новца у школовање своје деце сугеришући да је све испод најбоље оцене неприхватљив начин да се узврати за њихову инвестицију“.

Многи просветни радници кажу да са ђацима уме да буде тешко, али да су родитељи понекад још гори

Такви родитељи деци не чине услугу. Заправо, уместо да их „спасавају“, они деци онемогућавају да „сама осете шта значи доносити одлуке, доживети неки неуспех и исправити грешке“, пише Поли Јанг-Ајзендрат у својој књизи The Self-Esteem Trap. Она додаје: „Ако родитељи превише трче око своје деце и стално решавају њихове проблеме, док деца само седе скрштених руку, родитељи ће научити да се боре док ће деца бити неспособна када се осамостале.“

Мудро процените колико школовања је потребно вашем детету.

Као што је раније споменуто, образовање може припремити ваше дете да израсте у одговорну особу (Постанак 2:24). Али који је степен образовања потребан да би се то постигло?

Немојте мислити да ваше дете мора завршити факултет да би пристојно живело. Постоје и друге опције које не захтевају толико новчаних улагања. Заправо, занатлије понекад зарађују исто колико и они који су стекли високо образовање.

Резиме: Школе нису савршене, а деца се данас суочавају с проблемима који су били незамисливи пре само неколико деценија. Али уз вашу подршку, ваше дете може постићи добар успех у школи! Било би добро да као породица осмотрите предлоге на странама 3-7.