Пређи на садржај

Пређи на садржај

Како бити добар родитељ?

Како бити добар родитељ?

Да ли се сећате када сте први пут у рукама држали своју принову?

Убрзо сте можда помислили како сте недорасли за задатак који је пред вама. Наиме, детету ће још много година бити потребно вођство у животу. Брзо сте схватили колику одговорност имате.

ПРЕМДА је родитељска улога увек била пуна изазова, данас је то посебно случај. Зашто? Зато што је данашњи свет компликованији него што је то био када сте ви били деца. Неке моралне претње с којима се данашњи млади суочавају када, на пример, користе интернет, нису постојале пре само неколико деценија.

Како можете помоћи деци да избегну замке које у моралном погледу поставља савремени свет? Следе три предлога.

1 Јасно изнесите своја мерила.

Док деца одрастају, она бивају изложена читавој лавини дезинформација о моралу. Неке од тих информација покупе од вршњака, док великим делом то чине путем медија. Ти негативни утицаји посебно постају очигледни када дете уђе у тинејџерске године. Међутим, истраживања показују да када је реч о важнијим одлукама, адолесценти више цене мишљење својих родитеља него мишљење својих вршњака.

Шта можете учинити. У древном Израелу, родитељи су добијали подстреке да често разговарају са својом децом како би у њих усађивали праве вредности (Поновљени закони 6:6, 7). Чините то и ви са својом децом. Примера ради, ако се у животу водите  библијским принципима, објасните својој деци зашто држање тих принципа води до најбољег начина живота.

2 Помозите деци да разумеју последице.

У Библији стоји: „Шта човек посеје, то ће и пожњети“ (Галатима 6:7). Тај принцип узрока и последице може се видети у готово свим аспектима живота. Размислите о свом детињству. Несумњиво су вам најупечатљивије животне лекције биле оне када сте се морали суочити с последицама својих поступака.

Шта можете учинити. На основу примера стварних особа, објасните деци како су прошли они који су кренули лошим путем, а које су добро пожњели они који су исправно поступили (Лука 17:31, 32; Јеврејима 13:7). Надаље, ако деца нешто погреше, допустите им да осете последице својих поступака. Рецимо да је ваш син безобзирно сломио играчку другог дечака. Могли бисте од свог сина затражити да том дечаку да једну од својих играчака. Он неће тако лако заборавити ту лекцију о поштовању туђих ствари.

3 Градите у деци позитивне особине.

У једној библијској пословици стоји: „Деца својим делима показују каква су; по њиховим поступцима види се да ли су поштена и добра“ (Пословице 20:11, Good News Translation). Како одрастају, деца развијају свој, карактеристичан образац понашања. Нажалост, неки постају познати по лошим особинама (Псалам 58:3). Али други граде добру, хвале вредну репутацију. На пример, апостол Павле је једној скупштини написао о младом Тимотеју: „Немам никог другог попут њега ко би се истински бринуо за вашу добробит“ (Филипљанима 2:20).

Шта можете учинити. Поред тога што ћете наглашавати последице, помозите им да размишљају по којим особинама би волели да буду познати. Када се суочавају с неким изазовом, млади могу научити да доносе мудре одлуке ако себи поставе следећа питања:

Библија је пуна стварних примера мушкараца и жена који су због својих поступака били или добри или лоши (1. Коринћанима 10:11; Јаковљева 5:10, 11). Користите те примере да бисте помогли деци да постану добри људи.

Публикације Јеховиних сведока могу вам помоћи да нађете начине да примените библијска мерила у својој породици и да помогнете деци да их се и она придржавају.