Пређи на садржај

Пређи на садржај

Имај циљ

Имај циљ

Школовање има више смисла и лепше је када знаш куда те оно води.

АКО се школујеш без неког циља, то је као да трчиш у трци без циљне линије. У Библији стоји: „Буди свестан свог циља“ (Пословице 4:26, Contemporary English Version). То што знаш шта желиш у животу, помоћи ће ти да извучеш најбоље из образовања, тако да ће ти бити лакше кад се запослиш. Како можеш поставити неки циљ?

Питај се: ’Како планирам да зарађујем за живот?‘ Немој одлагати решавање те дилеме. Уместо тога, планирај унапред. Зашто? Ево једног примера: Ако би желео да кренеш на пут, прво би морао да одредиш своју дестинацију. Онда би погледао у карту и изабрао најбољу маршруту. Слично можеш приступити и свом школовању. Размисли којим би послом волео да се бавиш, па сходно томе изабери школу која ће те довести до тог циља.

Опрез: Многи млади су искључиви и желе да се баве само оним што највише воле, на пример, да буду професионални музичари, па им је одбојна и сама помисао на неко друго занимање. Шта је паметније?

  1. Размисли о својим способностима. Да ли, на пример, уживаш у томе да помажеш другима? Да ли ти иде механика? математика? баратање новцем? мајсторисање?
  2. Размисли о могућим опцијама. Које би занимање највише одговарало твојим способностима? Размисли о неколико могућности, уместо да се усредсредиш само на свој посао „из снова“. Размишљај практично. На пример, да ли би са одређеном школом могао наћи посао и негде другде, у случају да се преселиш. Да ли би због школовања запао у веће дугове?
  3. Размисли о приликама за запослење. Када бираш занимање, погледај какви се послови у тој струци нуде на тржишту. Каква је ситуација када је реч о стручним школама? Да ли знаш за неке потенцијалне послодавце? Да ли би код неког од њих могао ићи на праксу?

Мали савет: Посаветуј се с родитељима, наставницима и старијим пријатељима. У огласима и на интернету погледај који се све послови нуде.

Резиме: Циљ ће твом школовању дати правац и сврху.

Ти си на потезу! Размисли сада, док још идеш у школу, о три наведене тачке. Запиши своје циљеве и разговарај о њима с родитељима.