Пређи на садржај

Пређи на садржај

Млади питају

Како да се боље слажем с родитељима?

Како да се боље слажем с родитељима?

ЗАМИСЛИ СЛЕДЕЋУ СИТУАЦИЈУ.

Петак је, шест сати увече. Седамнаестогодишњи Јован јури према излазним вратима. „Ћао, видимо се!“, каже родитељима, надајући се да ће заборавити да му поставе незаобилазно питање.

Мислио је да ће се провући, али...

„Сине, кад се враћаш?“, пита га мама.

Јован застаје као укопан. „Овај...“, замуцкује, „не морате да ме чекате!“ Јован широм отвара врата и мало му фали да успе да умакне, али онда се зачује татин глас: „Стани мало.“

Јован опет застаје и слуша како тата озбиљно каже: „Знаш шта смо се договорили. Тачно у десет и ни минут више!“

„Али тата“, Јован се невољно окреће ка оцу, „знаш какав је блам рећи друштву да мораш да се вратиш кући тако рано?“

Тата је непоколебљив. „Тачно у десет и ни минут више!“

МОЖДА си и ти био у сличној неприлици. Било да је у питању долазак кући на време, избор музике, пријатеља или одеће, твоји родитељи имају правила и не попуштају. Ево неких примера:

„Кад се моја мама удала, мој очух је био врло строг што се тиче моје музике. На крају сам морао да бацим све своје CD-е!“ (Брендон). *

„Мама ме критикује да се слабо дружим. А када је питам да ли могу да се дружим с неким, она ми не да јер не познаје ту особу. То ме излуђује!“ (Кристина).

„Тата и маћеха ми дају да носим само широке мајице. Тата мисли да су панталонице прекратке ако су изнад колена!“ (Стела).

Шта да радиш када изгледа да ти и твоји родитељи не можете наћи заједнички језик? Можеш ли да попричаш с њима о томе? „Моји родитељи обично нису спремни да ме саслушају“, каже седамнаестогодишња Џоана. Петнаестогодишња Ема каже: „Када видим да ме родитељи не разумеју, онда само ћутим.“

Немој тако лако одустати! Твоји родитељи можда желе да те саслушају више него што мислиш.

Размисли о следећем: Чак и Бог слуша људе када му износе неки проблем. Примера ради, Јехова је саслушао Мојсија када му се он обратио у корист непослушних Израелаца (Излазак 32:7-14; Поновљени закони 9:14, 19).

Можда мислиш да твоји родитељи немају толико разумевања колико га има Бог. Поред тога, истина је да има велике разлике између Мојсијевог обраћања Јехови о судбини једног народа и тога када ти молиш тату или маму да те пусте да мало дуже останеш напољу. Па ипак, те ситуације имају нешто заједничко:

Ако мислиш да нешто није фер и то хоћеш да кажеш, они који имају ауторитет над тобом, у овом случају твоји родитељи, највероватније ће бити вољни да те саслушају.

Да ли ћеш успети у томе зависи од тога како ћеш се изразити! Наредни кораци ће ти помоћи да будеш још успешнији у томе:

  1. Опиши проблем. Напиши око чега ти и твоји родитељи изгледа да не можете да се сложите.

  2. Опиши како се осећаш. Напиши како се осећаш због гледишта својих родитеља о спорној ствари. На пример: повређено, тужно, срамота те је, имаш осећај да ти не верују или нешто друго. (Пример: У уводној причи, Јован каже да га је блам због друштва.)

  3. Постави се у улогу родитеља. Замисли да имаш тинејџера који има проблем који си навео у 1. кораку. Да си родитељ, шта би те највише бринуло и зашто? (Пример: У нашој замишљеној ситуацији, родитељи се боје да се Јовану нешто не деси.)

  4. Сагледај ствари из другог угла. Одговори на следећа питања:

    Шта видиш да је добро у ставу твојих родитеља?

    Шта можеш урадити да би их умирио?

  5. Разговарај с родитељима о проблему и нађите заједничко решење. Следећи ове кораке и примењујући савете из оквира  „Тајна добре комуникације“, највероватније ћеш видети да можеш разговарати с родитељима на једном зрелијем нивоу. Кели ужива у таквом односу с татом и мамом. „Свађом ништа не постижеш, а и гарантовано ћеш изгубити“, каже она. „Ја решавам проблеме тако што разговарам с родитељима. Скоро увек се нађемо негде на средини тако да сви буду задовољни.“

 

^ Нека имена у овом чланку су промењена.