Пређи на садржај

Пређи на садржај

Зашто ићи у Дворану Краљевства?

Зашто ићи у Дворану Краљевства?

Млади питају

Зашто ићи у Дворану Краљевства?

Да ли волиш састанке?

Да

Само тако настави

Не

Шта можеш учинити поводом тога?

БИБЛИЈА каже да се хришћани морају окупљати да би заједно одавали част Богу (Јеврејима 10:25). Али шта ако ти тамо једноставно није лепо? Шта ако ухватиш себе како маштариш шта би радио да си на било ком другом месту? Хајде пробај да примениш неки од савета на наредним страницама.

1. БУДИ РЕДОВАН

Кључни стих. „Не пропуштајмо своје састанке, као што неки имају обичај“ (Јеврејима 10:25).

Зашто да будеш редован у нечему у чему баш и не уживаш? Једноставно, зато што тако учиш да уживаш у томе. Размисли о следећем примеру: Колико би био добар у неком спорту, и колико би уживао у њему, да само повремено идеш на тренинге? Исти принцип важи и за састанке у Дворани. Што си чешће на њима, то бољу духовну „кондицију“ стичеш. А то те онда мотивише да редовно долазиш (Матеј 5:3).

Савет плус. Након сваког састанка, кажи барем једном говорнику шта ти се допало у његовој тачки. Запиши у нотес једну лепу мисао са састанка која ће ти користити. Будући да се доста материјала који се износи на састанцима односи на хришћанску службу, постави себи циљ да се побољшаш у говорењу другима о својој вери. Тако ће ти изнесене информације више значити.

„Одмалена сам поучена да о одласку на састанке нема преговарања. Као детету, никада ми није падало на памет да не идем, а такав став сам задржала све до сад“ (Келси).

Резиме. Они који редовно иду на састанке, више уживају на њима — и оду кући духовно богатији!

2. ПАЖЉИВО СЛУШАЈ

Кључни стих. „Пазите како слушате“ (Лука 8:18).

Истраживања показују да просечан слушалац у неком аудиторијуму до краја дана заборави око 60 посто онога што је чуо. На пример, да ти новац нестаје тако лако, зар не би нешто предузео?

Савет плус. Седи с родитељима ближе бини, јер су тако мање шансе да ће те нешто ометати. Хватај белешке. Иако постоје различити начини да се прати неки програм, хватање бележака је ефикасан метод јер ти помаже да се усредсредиш на оно што говорник износи, а и касније можеш прегледати оно што си записао.

„Некада ми је било тешко да пратим програм на састанцима, али сад је боље. Покушавам да не сметнем са ума зашто сам тамо. То није неки обичај, као рецимо одлазак у цркву. Идем на састанке да бих обожавала Бога и да бих нешто научила, нешто што ће ми користити у животу“ (Кетлин).

Резиме. Ићи на састанак, а не слушати програм исто је као ићи на неки супер ручак, а не јести.

3. УЧЕСТВУЈ

Кључни стих. „Као што се гвожђе оштри гвожђем, тако човек изоштрава знање другог човека“ (Пословице 27:17, Good News Translation).

Ти као млада особа имаш важну улогу у скупштини. Никада немој потцењивати вредност свог присуства и учешћа, било да је реч о давању коментара током дела програма с питањима и одговорима или да је реч о дружењу са суверницима.

Савет плус. Постави себи циљ да даш барем један коментар у делу програма с питањима и одговорима. Стави се на располагање да помогнеш у чишћењу или било чему другом што је потребно урадити, и то пре, током или после састанка. Започни разговор с неким с ким баш и ниси у прилици да често разговараш.

„Још као тинејџер, понудио сам се да помогнем тамо где је то потребно. Тако сам добио задужење да носим микрофон и да се побринем да је све на подијуму О.К. Те одговорности су ми помогле да осећам да сам потребан и подстакле су ме да идем на састанке и долазим на време. То ме је мотивисало да још више радим на својој духовности“ (Мајлс).

Резиме. Немој само седети као нека мумија — учини нешто! Учествовати је увек лепше него само посматрати из неког прикрајка.

Ако желиш да прочиташ још неки чланак из серије „Млади питају“ можеш преузети друга издања Пробудите се! са веб-сајта www.jw.org

[Оквир/Слике на 21. страни]

СРДАЧНО СИ ПОЗВАН!

Да ли би волео да

● сазнаш ко је прави Бог?

● постанеш боља особа?

● пронађеш праве пријатеље?

Састанци Јеховиних сведока могу ти помоћи да оствариш све то и још много више. Двапут недељно, Сведоци се састају у својим Дворанама Краљевства да би се поучили о Богу. Улаз је слободан и сви су добродошли.

Биће нам драго да дођете! Дворане Краљевства нису попут цркава. На састанцима Јеховиних сведока акценат је на поучавању из Божје Речи, Библије, а она ти може помоћи да водиш срећан и испуњен живот (Поновљени закони 31:12; Исаија 48:17).

Саи: Када сам први пут дошао у Дворану Краљевства, изненадио сам се што није било кипова, идола и свештеника, и што нико није тражио прилог од мене. Сви су ме лепо поздравили и осећао сам се сигурно. Оно што сам чуо на том састанку било је јасно и логично. То је била истина за којом сам трагао!

Дејанира: Имала сам 14 година када сам први пут отишла на састанак Јеховиних сведока. Сви су ми се лепо јавили. Изгледа да им је заиста било драго што сам с њима и поклонили су ми пажњу. Због тога што ми је било тако лепо, није ме био блам да поново дођем!

[Оквир на 22. страни]

Погледај који ће се материјал осматрати на следећем скупштинском састанку. Изабери један део програма и...

ИСЕЦИ И КОПИРАЈ

Попуни празно поље пре него што одеш на састанак.

Део програма:

․․․․․

Шта бих волео да знам о овој теми:

․․․․․

Попуни празно поље након дела програма који си изабрао.

Шта сам научио:

․․․․․

Шта могу рећи говорнику о томе који ми се део његовог излагања допао:

․․․․․