Пређи на садржај

 Млади питају

Ко сам ја?

Ко сам ја?

Милош види Бојана како му прилази и ужасава се онога што следи. „Чуј, Милоше, имам нешто за тебе!“, каже му Бојан, отвара руку и показује џоинт марихуане — баш оно што је Милош мислио да ће видети. Не жели да га узме, али не жели ни да испадне без везе. „Можда други пут, О.К.?“, каже Милош несигурно.

Јована види како јој Бојан прилази и спремна је за оно што следи. „Чуј, Јована, имам нешто за тебе!“, каже јој Бојан, отвара руку и показује џоинт марихуане — баш оно што је Јована мислила да ће видети. „Не хвала“, одговара она сигурним гласом. „Плућа ће ми још требати. Уосталом, Бојане... мислила сам да си то прерастао!“

ЗАШТО Јована у овим замишљеним ситуацијама уме боље да се снађе под притиском? Зато што има нешто што Милош нема. Да ли знаш шта је то? Идентитет. Идентитет је унутрашњи осећај који ти показује ко си и који ти помаже да браниш своје вредности. Ако знаш ко си, знаћеш и да се на прави начин поставиш у некој искушавајућој ситуацији и да ти управљаш својим животом, а не неко други. Како да развијеш такво самопоуздање? У томе ти, за почетак, могу помоћи следећа питања.

1. КОЈЕ СУ МОЈЕ ДОБРЕ СТРАНЕ?

Зашто је то важно: Ако си свестан својих врлина и способности, имаћеш више самопоуздања.

Размисли о следећем: Свако је добар у нечему. На пример, неко је надарен за музику или неку другу врсту уметности, док је неко други више окренут ка спорту. Рахела * има смисла за поправљање аутомобила. „Кад ми је било 15 година, схватила сам да желим да будем аутомеханичар“, каже она.

Библијски пример: Апостол Павле је написао: „Ако сам и невешт у говору, нисам у знању“ (2. Коринћанима 11:6). Пошто је Павле добро познавао надахнуте списе, био је чврст у свом ставу и кад су му се други супротстављали. Он није дозволио да га њихов негативан став пољуља (2. Коринћанима 10:10; 11:5).

Анализирај се. Напиши за шта си талентован и шта знаш добро да радиш.

․․․․․

 Сада напиши неку своју добру карактерну црту. (Примера ради, да ли си брижан? великодушан? поуздан? тачан?)

․․․․․

„Трудим се да будем ту за друге. Ако сам заузета када неко жели да разговара, прекинем оно што радим и саслушам га“ (Биљана).

Ако ти није лако да се сетиш својих добрих особина, размисли и напиши у ком погледу си до сада напредовао. (Погледај, на пример, оквир  „Шта кажу твоји вршњаци“.)

․․․․․

2. КОЈЕ СУ МОЈЕ ЛОШЕ СТРАНЕ?

Зашто је то важно: Баш као што ће један ланац бити јак онолико колико и његова најслабија карика, тако ћеш и ти бити јак ако не дозволиш да твоје слабе стране узму маха. А ако то дозволиш, твоја личност се брзо може покварити.

Размисли о следећем: Нико није савршен (Римљанима 3:23). Свако има неку ману коју би волео да нема. Девојка по имену Силвија каже: „Зашто дозволим да ме и најмање глупости погоде? И ситница може да ме изнервира и избаци из такта.“

Библијски пример: Павле је био свестан својих лоших страна. Написао је: „По свом унутрашњем човеку заиста уживам у Божјем закону, али у својим удовима видим други закон који ратује против закона мог ума и заробљава ме законом греха“ (Римљанима 7:22, 23).

Анализирај се. Шта код себе треба да контролишеш?

․․․․․

„Приметила сам да се помало растужим када погледам неки романтични филм. После тога пожелим да имам некога поред себе. Сада знам да треба да пазим када је реч о таквим филмовима“ (Бригита).

3. КОЈИ СУ МОЈИ ЦИЉЕВИ?

Зашто је то важно: Када имаш циљеве, твој живот има смисао и правац. Веће су шансе да ћеш избећи људе и ситуације које би те спречиле да оствариш своје планове.

Размисли о следећем: Да ли би ушао у такси и рекао таксисти да те вози у круг истим улицама све док му не нестане горива? То би било бесмислено и скупо! Циљеви ти помажу да се у животу не вртиш у круг. Знаш куда идеш и како да до тамо дођеш.

Библијски пример: Апостол Павле је написао: „Не трчим бесциљно“ (1. Коринћанима 9:26). Павле није дозволио да живот пролази поред њега, већ је постављао циљеве и живео у складу с њима (Филипљанима 3:12-14).

 Анализирај се. Напиши три циља која би желео да оствариш у року од годину дана.

  1. ․․․․․
  2. ․․․․․
  3. ․․․․․

Сада изабери један од тих циљева који ти је најважнији и напиши шта већ сада можеш да урадиш у том правцу.

․․․․․

„Кад ништа не радим, ухватим себе како само дангубим. Боље је имати циљеве и радити на њиховом остварењу“ (Хосе).

4. КОЈИ СУ МОЈИ СТАВОВИ?

Зашто је то важно: Ако немаш изграђене ставове, бићеш час овакав, час онакав. Попут камелеона, мењаћеш своје „боје“ да би се уклопио у друштво, што је знак да немаш своје ја.

Размисли о следећем: Библија подстиче хришћане да ’утврде шта је Божја воља — шта је добро, угодно и савршено‘ (Римљанима 12:2). Када поступаш у складу са својим ставовима, остајеш веран себи — без обзира на то шта други раде.

Библијски пример: Пророк Данило је док је био тинејџер „у свом срцу одлучио“ да ће се држати Божјег закона иако је био одвојен од породице и суверника (Данило 1:8). Тако је остао веран себи. У животу се чврсто држао својих ставова.

Анализирај се. Који су твоји ставови? На пример:

  • Да ли верујеш у Бога и зашто? Шта тебе уверава да Бог постоји?
  • Да ли верујеш да је за твоје добро да поштујеш Божја морална мерила и зашто? На пример, шта те уверава у то да ћеш бити срећнији ако поштујеш Божји закон што се тиче секса, и не поводиш се за „слободним“ моралом својих вршњака?

На ова питања се не може брзо одговорити. Одвој време да размислиш зашто у нешто верујеш. Ако то урадиш, лакше ћеш одбранити своје ставове (Пословице 14:15; 1. Петрова 3:15).

„У школи те други прозивају кад виде да си несигуран, зато сам, док сам ишла у школу, желела да будем сигурна у оно што верујем. Због тога сам се трудила да имам чврсту основу за своја веровања. Нисам говорила: ’Не могу то да урадим јер ми моја вера не дозвољава‘, већ нешто у стилу: ’Мислим да то није добро.‘ То је био мој став“ (Данијела).

На крају, какав би више волео да будеш — као лист који лети како ветар дуне или дрво које одолева и снажним олујама? Ојачај свој идентитет и бићеш чврст попут тог дрвета. Тада ћеш знати одговор на питање: Ко сам ја?

Када имаш изграђен идентитет, ти си попут дрвета с јаким корењем које одолева снажним олујама

^ одл. 8 Нека имена у овом чланку су промењена.