Пређи на садржај

Пређи на садржај

Свет без патње — обећање које ће се испунити

Свет без патње — обећање које ће се испунити

„[Бог] ће обрисати сваку сузу с њихових очију и смрти више неће бити, ни туге, ни јаука, ни бола више неће бити. Нестало је оно што је некад било“ (Откривење 21:4)

МОЖЕМО ли веровати у ово предивно обећање? Присетимо се једне од првих опомена упућених човеку. Бог је упозорио Адама да ће ’сигурно умрети‘ ако буде прекршио његову заповест (Постанак 2:17). Тако је и било, баш као што је Бог рекао. Адамова смрт, као и смрт и патња које је људски род наследио од њега доказ су да се Божје речи увек испуњавају. Постоји ли икакав разлог да сумњамо у испуњење Божјег обећања да ће земља поново постати рај?

Вреди размишљати и о Божјим особинама, о којима је било речи у претходном чланку. Наша жеља да дође крај патњи само је одраз Божјег саосећања, љубави и правде. Надаље, данашњи догађаји и ставови већине људи показују да смо све ближи времену када ће Бог нешто предузети. (Видети оквир  „Када ће то бити?“)

Зашто само Јехова Бог може да оконча људску патњу? Погледајмо шта је он преко свог Сина Исуса већ учинио да отклони главне узроке патње.

Личне одлуке.

Наш праотац Адам донео је одлуку због које сви његови потомци страховито пате. Апостол Павле је написао да „све стварство заједно уздише и да је у боловима све до сада“ (Римљанима 8:22). Божје решење тог проблема је једноставно, одражава највећу праведност и ненадмашно милосрђе. У Римљанима 6:23 се каже: „Плата за грех је смрт, а Божји дар је вечни живот преко Христа Исуса, нашег Господа.“

Савршени човек Исус никада није починио грех. Својом смрћу на мученичком стубу пружио је основу за ослобођење човечанства од проклетства греха и смрти. Зато се можемо надати вечном животу у новом свету. Тада нећемо имати грешне склоности које би нас наводиле да доносимо немудре одлуке. Неће бити ни људи који намерно задају другима бол, „јер ће се истребити они који зло чине“ (Псалам 37:9).

Непредвиђени догађаји и несавршеност.

Бог је краљевску власт поверио Исусу Христу, који има моћ да управља природним силама. У првом веку наше ере, док су Исус и његови апостоли пловили рибарским чамцем, одједном се „подигла јака олуја и таласи су ударали у чамац, тако да се скоро потопио“. Када су ученици позвали Исуса у помоћ, он је „устао, запретио ветру и рекао мору: ’Умири се! Умукни!‘ И ветар је утихнуо и настала је потпуна тишина“. Апостоли су били запањени.  „Чак [га] ветар и море слушају“, говорили су један другоме (Марко 4:37-41).

Под Исусовом влашћу, људи послушни Богу биће спокојни и „мирно ће живети, зла се не бојећи“ (Пословице 1:33). У то зло спадају и природне катастрофе. Надаље, лоше управљање планетом, немар приликом градње, игнорисање упозорења из природе и друге људске грешке биће ствар прошлости. Нико више никада неће страдати зато што се затекао на погрешном месту у погрешно време.

Док је био на земљи, Исус је показао шта ће још учинити током своје владавине да би отклонио патњу која настаје услед случајних, непредвиђених догађаја. „Ја сам ускрсење и живот“, рекао је он (Јован 11:25). Исус има моћ и жељу да врати у живот милионе људи који су трагично страдали у природним катастрофама. Како можемо знати да то није празно обећање? Он нам је дао чврст темељ за поуздање тако што је ускрсавао људе док је живео на земљи. У Библији налазимо запис о три таква ускрсења (Марко 5:38-43; Лука 7:11-15; Јован 11:38-44).

„Владар овог света“.

Бог је опуномоћио Христа Исуса да „уништи онога који има моћ да проузрокује смрт, то јест Ђавола“ (Јеврејима 2:14). Исус је рекао: „Сада је суђење овом свету, сада ће владар овог света бити избачен“ (Јован 12:31). Исус ће уништити „Ђаволова дела“, тако што ће га спречити да утиче на збивања на земљи (1. Јованова 3:8). Замислите како ће овај свет другачије изгледати када буде потпуно уклоњен ђаволски дух похлепе, искварености и себичности!