Пређи на садржај

Пређи на садржај

Књига достојна поверења — 7. део

Седма светска сила

Књига достојна поверења — 7. део

Ово је закључни у серији од седам узастопних чланака у „Пробудите се!“ који осматрају седам светских сила библијске историје. Њихов циљ је да се докаже да је Библија поуздана и надахнута од Бога и да садржи поруку наде да ће се окончати патња која је последица људског окрутног владања.

ЖИВИМО у посебном и веома значајном периоду — у времену када се на светској сцени појавила седма светска сила о којој говори Библија. То је једина сила која се у њој спомиње само у пророчанству, јер је запис о претходних шест уткан и у историјске извештаје које налазимо у тој књизи. Што се тиче седам сила или „краљева“, у Библији читамо: „Пет их је пало, један влада, а други још није дошао, али кад дође, остаће кратко“ * (Откривење 17:10).

Пре нешто више од 1 900 година, када су ове речи биле записане, већ је пало пет од седам „краљева“, то јест политичких сила. То су били Египат, Асирија, Вавилон, Медо-Персија и Грчка. Изразом „један влада“ указивало се на Рим. Али Рим неће довека владати. Требало је да се појави још један „краљ“, јер је у пророчанству речено: „[Он] још није дошао.“ Управо као што је Библија прорекла, седми „краљ“ се заиста појавио на светској сцени! Каква је то сила? Да ли ће владати вечно? Ако неће, како ће се окончати њена власт? Библија нас не оставља у недоумици.

Поуздана пророчанства

Седма светска сила почела је да се назире када је на сцену ступила Енглеска, која се некада налазила на северозападу Римског царства. До 60-их година 17. века, та острвска држава је постала моћно Британско царство. Његово богатство и моћ су расли, па је у 19. веку било најбогатије и најмоћније на свету. У једној књизи се каже: „Британско царство је било највеће које је свет икада видео. Имало је 372 милиона становника и простирало се на преко 28 милиона квадратних километара“ (Britain 1846-1964 The Challenge of Change).

Међутим, током Првог светског рата (1914-1918), склопила је посебан савез са Сједињеним Државама, својом некадашњом колонијом. До чега је то довело? Британско царство је препустило водећу улогу савезу ових двеју земаља у којима се говори исти језик. Тако је настала англо-америчка светска сила која постоји и дан-данас. (Видети оквир  „Значајан савез“.)

 Пророчанством из Откривења 17:10 употпуњено је раније пророчанство из књиге пророка Данила. Он је писао о ’огромном кипу‘ који је вавилонски краљ Навуходоносор видео у сну иза кога је стајао Бог (Данило 2:28, 31-43). Данило је објаснио краљу да делови тог кипа представљају низ политичких сила, међу којима је први Вавилон, тадашња светска сила. (Египат и Асирија су се већ појавили и нестали.) Историја потврђује следеће:

Глава од злата представља Вавилонско царство.

Груди и руке од сребра предочавају Медо-Персију.

Стомак и бедра од бакра указују на древну Грчку.

Ноге од гвожђа означавају Римско царство.

Стопала делом од гвожђа а делом од глине сликовито предочавају политичку и друштвену разједињеност током владавине англо-америчке светске силе.

Према Откривењу 17:10, седма светска сила „остаће кратко“. Колико ће то бити? Како ће нестати са светске позорнице? Шта ће се десити након тога? Данилова књига нам расветљава одговоре на та питања.

Нада на коју се можете ослонити

Након што је описао кип из сна, Данило је наставио: „Један камен [се одвалио од горе], а да га нису дотакле људске руке, и ударио је кип у стопала од гвожђа и од глине и смрвио их“ (Данило 2:34). Шта је наговештено тим упечатљивим и необичним призором?

Данило нам открива: „У данима тих [последњих] краљева Бог ће небески подићи краљевство које никада неће пропасти. И то краљевство неће прећи на неки други народ. Оно ће смрвити и уништити сва она [земаљска] краљевства, а само ће стајати довека“ * (Данило 2:44, 45). Обратите пажњу на следеће важне детаље:

  1. Победоносно краљевство, симболично приказано као велики камен, нису утемељиле „људске руке“ већ га је ’подигао Бог‘. Зато је сасвим одговарајуће што се зове Божје Краљевство.
  2. Божје Краљевство ће „смрвити“ све људске власти, па и седму светску силу. Због чега? Оне ће одбити да се подложе Богу и супротставиће му се у великом завршном сукобу код Хар-Магедона или Армагедона, што је назив симболичног места које се помиње у Библији. Она недвосмислено показује да ће у том рату учествовати  ’краљеви целог света‘ (Откривење 16:13, 14, 16).
  3. За разлику од пролазних људских власти, укључујући и седам светских сила, Божје Краљевство ће „стајати довека“. Осим тога, оно ће владати над целом планетом (Данило 2:35, 44).

Коначним уништењем Божјих непријатеља величанствено ће се испунити пророчанство из Постанка 3:15, о ком је било речи у првом чланку ове серије. Потомство жене, Исус Христ, уништиће симболичну змију, Сатану, и његово потомство (Галатима 3:16). Сатанино потомство чине сви људи који попут њега намерно чине зло и залажу се за људску доминацију, противећи се Божјој и Христовој власти (Псалам 2:7-12).

То нас доводи до веома важног питања: Када ће се одиграти то коначно уништење? Другим речима, када ће „камен“ — Божје Краљевство — избрисати сваки траг људске власти? Одговор налазимо у библијском опису „знака“ чија нам обележја помажу да препознамо последње дане (Матеј 24:3).

Важно је препознати „знак“

Међу догађајима који представљају знак последњих дана Библија спомиње ратове по целом свету, ’снажне земљотресе, пошасти и глад‘ великих размера (Лука 21:10, 11; Матеј 24:7, 8; Марко 13:8). Последњи дани ће такође бити обележени нестајањем побожности и сломом морала у друштву (2. Тимотеју 3:1-5). Да ли се све то дешава? (Матеј 24:8). Да, и толико је очигледно да многи људи страхују од будућности. У новинама The Globe and Mail речено је: „Неки од најцењенијих мислилаца из области природних и друштвених наука износе застрашујућа предвиђања о крају човечанства.“

Међутим, у једном веома важном погледу, та предвиђања су погрешна — човечанство неће нестати. Потврду за то нам пружа сазнање да ће се Божје Краљевство умешати у збивања на земљи! Када је говорио о знаку последњих дана, Исус Христ је рекао: „Ова добра вест о краљевству проповедаће се по целом свету за сведочанство свим народима, и тада ће доћи крај“ (Матеј 24:14). Како се то пророчанство испуњава?

У преко 230 земаља, Јеховини сведоци објављују Божје Краљевство. Зато и назив њиховог главног часописа гласи: Стражарска кула — гласник Јеховиног Краљевства. (Јехова је Божје лично име. Видети фусноту за Постање 2:5 у преводу Др Лујо Бакотић.) Сведоци имају програм проучавања Библије који великом броју појединаца и породица помаже да прекину са лошим навикама и живе морално и у миру с другима, поступајући по Божјим мерилима (1. Коринћанима 6:9-11). Захваљујући томе, милиони људи из свих народа уверени су да ће их Бог заштитити када његово Краљевство буде из корена променило садашње стање у свету.

 Они ће својим очима видети испуњење Исусове молитве Оченаш, у којој се између осталог каже: „Нека дође краљевство твоје. Нека буде воља твоја, како на небу тако и на земљи“ (Матеј 6:10). Да ли сте се питали како ће живот изгледати када сви људи буду волели и слушали Бога? Док будете читали следеће библијске одломке, увидећете зашто је израз „добра вест“ сасвим прикладан.

Кад се на земљи буде вршила Божја воља...

Библија обећава да ће Божје Краљевство остварити прави мир на земљи

  • Владаће прави мир, без икаквих сукоба. Јехова „прекида ратове до краја земље. Лук пребија, копље ломи, кола ватром спаљује“ (Псалам 46:8, 9). „Кротки ће поседовати земљу, и уживаће у изобиљу мира“ (Псалам 37:11).
  • Сви ће имати хране у изобиљу. „На земљи ће богато родити жито, биће га у изобиљу по врховима горским“ (Псалам 72:16).
  • Свако ће бити савршеног здравља. „Нико од становника неће рећи: ’Болестан сам‘“ (Исаија 33:24).
  • Сви ће имати удобан дом. „Они ће градити куће и становаће у њима, садиће винограде и јешће њихов род. Неће они градити, а неко други се населити, неће они садити, а неко други јести“ (Исаија 65:21, 22).
  • Нико неће патити. „Ево Божјег шатора међу људима... Он ће обрисати сваку сузу с њихових очију и смрти више неће бити, ни туге, ни јаука, ни бола више неће бити. Нестало је оно што је некад било“ (Откривење 21:3, 4).

Да ли бисте волели да живите у таквом свету? Ако је ваш одговор потврдан, Јеховини сведоци вас подстичу да подробније истражите Библију. У њој ћете пронаћи додатне доказе да се ближи крај људском окрутном владању. Осим тога, уверићете се да је достојна вашег потпуног поверења, да је заиста надахнута од Бога (2. Тимотеју 3:16). *

^ одл. 4 На челу моћних држава које се спомињу у Библији обично се налазио краљ, због чега се на њих често указује као на „краљеве“, „краљевства“, или се користе оба израза (Данило 8:20-22).

^ одл. 18 Више појединости о Божјем небеском Краљевству можете наћи у 8. и 9. поглављу књиге Шта Библија заиста научава?; издали Јеховини сведоци.

^ одл. 35 Ако желите да сазнате више о Библији, ступите у контакт с Јеховиним сведоцима у вашем крају, пишите на одговарајућу адресу која се налази на 5. страни овог часописа или посетите наш вебсајт www.watchtower.org.