Пређи на садржај

Пређи на садржај

Млади питају

Како да објасним библијско гледиште о хомосексуалности?

Како да објасним библијско гледиште о хомосексуалности?

На додели награда настаје право лудило када се две познате глумице поздраве страственим пољупцем! Гледаоци су најпре шокирани, а затим се пролама громогласан аплауз уз повике одобравања. Хомосексуалци то називају тријумфом, а многи други обичним привлачењем пажње јавности. Шта год да је случај, наредних дана ће медији стално преносити снимке тог пољупца — и милиони ће их гледати на Интернету.

КАО што показује овај измишљени пример, мало догађаја толико узбурка јавност као када познате личности отворено покажу да су геј, лезбијке или бисексуалци. Неки их похваљују за храброст док их други осуђују због развратности. Између те две крајности, многи сматрају да је хомосексуалност само алтернативан начин живота. „Док сам био у школи“, каже 21-годишњи Данијел, „чак и млади који су стрејт сматрали су да ако имаш нешто против хомосексуалности заправо имаш предрасуде и пребрзо осуђујеш друге.“ *

Гледиште о хомосексуалности се разликује међу генерацијама и од земље до земље. Али, хришћани не дозвољавају да их ’сваки ветар учења носи тамо-амо‘ (Ефешанима 4:14). Уместо тога, они прихватају библијско гледиште.

Које је библијско гледиште о хомосексуалности? Уколико живиш по библијским моралним мерилима, шта би могао рећи онима који те оптуже да имаш предрасуде, пребрзо осуђујеш друге или чак да си хомофобичан, то јест да мрзиш хомосексуалце? Погледај следећа питања и предлоге како да одговориш на њих.

Шта Библија каже о хомосексуалности?

Из Библије се јасно види да је Бог намеравао да полне односе имају само мушкарац и жена и једино ако су у браку (Постанак 1:27, 28; Левитска 18:22; Пословице 5:18, 19). Библија осуђује блуд, што се односи на хомосексуалне, али и на неке хетеросексуалне поступке * (Галатима 5:19-21).

Ако те неко пита: „Шта ти мислиш о хомосексуалности?“

Могао би рећи: „Не мрзим хомосексуалце али ми се не свиђа њихов начин живота.“

✔ Не заборави: Ако поступаш по библијским моралним мерилима, то је твој избор и на то имаш право (Исус Навин 24:15). Немој се стидети свог гледишта (Псалам 119:46).

Зар хришћани не треба да се с поштовањем опходе према свим људима, без обзира на сексуално опредељење?

Наравно да треба. Библија каже: „Свакога поштујте“ (1. Петрова 2:17). Према томе, Сведоци не мрзе хомосексуалце. Они су добри према свим људима (Матеј 7:12).

Ако те неко пита: „Зар твоје гледиште о хомосексуалности не распирује предрасуде?“

Могао би рећи: „Не, никако. Ја не одбацујем хомосексуалце као људе, само се не слажем с њиховим поступцима.“

✔ Можеш додати: „Ево једног примера: Ја не пушим. Заправо, одвратна ми је и сама помисао на то. Али, претпоставимо да си ти пушач и да размишљаш другачије. Ја не бих због тога имао предрасуде према теби а сигуран сам да ни ти не би имао предрасуде према мени због мог гледишта, зар не? Исто је и с нашим различитим гледиштима о хомосексуалности.“

Колико ја знам, Исус се залагао за толеранцију. Зар онда хришћани не треба да буду толерантни у погледу хомосексуалности?

Исус није подстицао своје следбенике да прихвате сваки начин живота. Он их је поучио да спасење добија онај ко „исказује веру у њега“ (Јован 3:16). Исказивање вере у Исуса подразумева и поступање по Божјим моралним законима који забрањују одређено понашање — укључујући хомосексуалност (Римљанима 1:26, 27).

Ако ти неко каже: „Хомосексуалци се не могу променити. Они су такви рођени.“

Могао би рећи: „Библија не говори о генетским предиспозицијама хомосексуалаца, премда признаје да су неке карактеристике дубоко укорењене (2. Коринћанима 10:4, 5). Али, чак и ако се деси да некога привлаче особе истог пола, Библија налаже хришћанима да се не упуштају у хомосексуално понашање.“

✔ Савет: Немој се уплитати у расправу о узроцима хомосексуалних жеља већ истакни да Библија забрањује хомосексуално понашање. Можеш то објаснити помоћу поређења: „Знаш, многи тврде да је узрок насилног понашања у генима и да због тога неко постаје насилна особа (Пословице 29:22). Шта ако је то истина? Као што можда знаш, Библија осуђује изливе гнева (Псалам 37:8; Ефешанима 4:31). Да ли ту заповест треба да сматрамо неправедном само зато што су неки људи склони насиљу?“

Како Бог може тражити од особе коју привлачи исти пол да одбаци хомосексуалност? То делује окрутно.

Такво размишљање се темељи на погрешном гледишту да људи морају удовољавати својим полним нагонима. Библија уважава достојанство човека тако што показује да се он сигурно може одупрети својим неприкладним сексуалним жељама уколико то стварно жели (Колошанима 3:5).

Ако ти неко каже: „Иако ниси геј, треба да промениш своје гледиште о хомосексуалности.“

Могао би рећи: „Рецимо да ја не волим коцкање а ти волиш. Да ли би било разумно да ме примораваш да променим свој став само зато што се милиони људи коцкају?“

✔ Задржи на уму: Већина људи (укључујући хомосексуалце) поштује нека морална мерила због којих осуђују одређене ствари — превару, неправду или рат. Библија је такође против тога, али забрањује и одређено сексуално понашање, као што је хомосексуалност (1. Коринћанима 6:9-11).

Библија не поставља неразумне захтеве нити распирује предрасуде. Она подстиче све људе да ’беже од блуда‘, без обзира на то да ли их привлачи исти или супротни пол (1. Коринћанима 6:18).

Чињеница је да милиони хетеросексуалаца желе да живе по библијским мерилима и зато испољавају самосавладавање упркос бројним искушењима на која наилазе. Међу њима су многи самци с малим изгледима за брак, као и особе чији брачни друг из неког разлога не може имати сексуалне односе. Иако не удовољавају својим полним нагонима, они су срећни. Тако се могу осећати и они који имају хомосексуалне склоности, уколико искрено настоје да угоде Богу (Поновљени закони 30:19).

 

^ Имена у чланку су промењена.

^ Израз „блуд“ се у Библији не односи само на полни однос већ и на надраживање полних органа друге особе, као и на орални и анални секс.

ЗА РАЗМИШЉАЊЕ

  • Зашто Бог очекује од људи да се држе његових моралних закона?

  • Како ти поступање по Божјим моралним законима може користити?