Пређи на садржај

Пређи на садржај

Гледиште Библије

Да ли треба да се молимо „свецима“?

Да ли треба да се молимо „свецима“?

Мари и Тереза су сматрале да су „добре католикиње“. Обе су веровале у „свеце“. Мари је веровала да им се може молити за помоћ. Тереза се редовно молила „свецу“ који је био заштитник њеног родног села. Такође се редовно молила „светој Терезији“ по којој је добила име.

ПОПУТ Мари и Терезе, милиони људи широм света моле се својим свецима, тражећи благослов. New Catholic Encyclopedia наводи да се „свеци заузимају за људе“ и „да је ’добро и корисно‘ упућивати им молитве... за Божји благослов“.

Међутим, како Бог гледа на такве молитве? Да ли он одобрава да се молимо „свецима“ како би посредовали у нашу корист? Погледајмо шта Библија каже о томе.

Да ли треба да се обраћамо „свецима“?

Грчка реч која се у неким библијским преводима преноси као „светац“ значи „света особа“. Међутим, у Библији се нигде не спомиње да се иједан Божји слуга молио неком „свецу“. Зашто се они нису молили свецима? New Catholic Encyclopedia наводи да је тек „у трећем веку било јасно признато да свеци могу посредовати у молитви“. То је било неких 200 година након Христове смрти. Према томе, ово учење није потекло од Исуса, нити од библијских писаца надахнутих светим духом који су писали о Исусовој служби. Зашто они нису рекли да се треба молити свецима?

Библија доследно научава да треба да се молимо једино Богу, и то у име Исуса Христа. Исус је рекао: „Ја сам пут и истина и живот: нико неће доћи к оцу до кроза ме“ (Јован 14:6, Даничић–Караџић). Ове недвосмислене речи су у складу са оним што је забележено у Матеју 6:9-13. Исус је том приликом поучио своје ученике како да се моле. Он им је рекао: „Молите се, дакле, овако: ’Оче наш, који си на небесима, нека се свети име твоје...‘“ (Матеј 6:9). Јасно је да је наш небески Отац једини коме треба да упућујемо своје молитве. Ово учење се заснива на једном од основних библијских начела.

Молитва је чин обожавања

Према делу The World Book Encyclopedia „молитва се односи на речи и мисли пуне поштовања које су упућене Богу, боговима, богињама или неким другим предметима обожавања... У готово свим религијама света молитва је важан вид обожавања некога или нечега“ (курзив наш). Размислите о следећем: Да ли би било у реду да клекнемо и помолимо се било коме другом осим нашем Створитељу који нам је подарио живот? (Псалам 36:9). Исус је рекао да ће „прави обожаваоци обожавати Оца духом и истином, јер Отац тражи такве да га обожавају“ (Јован 4:23). У Библији такође стоји да наш Створитељ захтева „да се оданост исказује искључиво њему“ (Поновљени закони 4:24; 6:15).

Погледајмо шта се десило апостолу Јовану. Након што је од једног анђела примио упечатљиве визије које су забележене у Откривењу, последњој библијској књизи, овај апостол је испуњен страхопоштовањем ’пао пред његове ноге да му се поклони‘. Како је тај анђео реаговао? „Немој то чинити!“, рекао му је, „Ја сам само роб као и ти и твоја браћа... Богу се клањај!“ (Откривење 22:8, 9). Библија овде поново наглашава да треба да обожавамо само Јехову Бога.

У складу с претходно реченим, само се за Бога каже да „слуша молитве“ (Псалам 65:2). Штавише, као Свемоћни само он има власт, знање и моћ да услиши оправдане молбе које му изражавамо у молитви (Јов 33:4). Чак и Исус има своје границе, као што је и сам признао (Матеј 20:23; 24:36). Међутим, њему је дат велики ауторитет, у шта спада и улога да служи као посредник за човечанство.

Саосећајан Посредник

У Библији се за Исуса каже следеће: „Може у потпуности спасти оне који преко њега приступају Богу, јер је увек жив да се заузима за њих“ (Јеврејима 7:25). Другим речима, Исус може служити као саосећајан Посредник у корист оних који „преко њега приступају Богу“. То не значи да треба да се молимо Исусу који би затим наше молитве проследио даље, да тако кажемо, већ то значи да се молимо Богу у име Исуса, чиме признајемо положај који он има. Зашто је Исус савршен Посредник?

Између осталог, Исус је живео као човек, због чега још боље разуме патње других (Јован 11:32-35). Штавише, показао је да воли људе тиме што је лечио болесне, ускрсавао мртве и свима који су долазили код њега помагао да упознају Бога (Матеј 15:29, 30; Лука 9:11-17). Чак је опраштао грехе (Лука 5:24). Због тога смо уверени да ако погрешимо „код Оца имамо помоћника — Исуса Христа, праведника“ (1. Јованова 2:1).

Добро је да се трудимо да попут Исуса показујемо љубав и саосећање. Истина, нама није дато да служимо као посредници, али се ипак можемо молити за друге. Љубав би заправо требало да нас покреће на то. Ученик Јаков је написао: „Молите се једни за друге... Усрдна праведникова молитва има велику снагу и много добра може учинити“ (Јаков 5:16).

Мари и Тереза су сазнале ове драгоцене чињенице тако што су истражиле оно што стоји у Библији. Јеховини сведоци вас позивају да и ви учините исто. Као што је Исус рекао, „они који [Бога] обожавају морају га обожавати духом и истином“ (Јован 4:24).