Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли да напустим школу?

Да ли да напустим школу?

Млади питају

Да ли да напустим школу?

С колико година мислиш да треба да завршиш школовање?

․․․․․

Када би твоји родитељи желели да прекинеш с школовањем?

․․․․․

ДА ЛИ се одговори на ова два питања поклапају? Чак и ако је тако, и још увек идеш у школу, можда понекад пожелиш да је напустиш. Јеси ли икада размишљао попут младих који су рекли следеће:

„Дешавало се да сам била под тако великим стресом да ми се није устајало из кревета. Мислила сам: ’Зашто морам да идем у школу и учим ствари које ми никада неће користити?‘“ (Рејчел).

„Често сам био преморен и само сам желео да напустим школу и запослим се. Имао сам осећај да у њој ништа нећу научити и да би ми било боље да време проводим на послу где ћу бити плаћен за то“ (Џон).

„Сваког дана сам радила домаће задатке и по четири сата! Била сам претрпана задацима, пројектима и тестовима — без престанка — да сам мислила да ће ми понестати снаге и хтела сам да се ослободим тога“ (Синди).

„Имали смо лажну дојаву о бомби, три покушаја самоубиства, једно самоубиство и туче банди. Понекад ми је било свега преко главе и хтела сам да напустим школу“ (Роуз).

Да ли и ти имаш сличне изазове? Ако да, због чега пожелиш да напустиш школу?

․․․․․

Можда управо сада озбиљно размишљаш о томе да прекинеш школовање. Међутим, како можеш знати да ли то чиниш зато што више ниси дужан да се даље школујеш или ти је само доста свега и желиш да напустиш школу?

Да ли је то мудра одлука?

Да ли си знао да је у неким земљама уобичајено да школовање траје између пет и осам година? У другим земљама се од ученика очекује да се школују десет или дванаест година. Према томе, што се тиче година школовања или броја разреда, не постоји мерило које би подједнако важило за све у целом свету.

Осим тога, у неким земљама закон омогућава ученицима да се школују ванредно, без обавезе да похађају наставу у школи. Наравно, за то је потребна сагласност и сарадња родитеља. Ти ученици нису напустили школу.

Међутим, ако размишљаш о томе да прекинеш школовање пре уобичајеног рока — било да си редован или ванредан ученик — неопходно је да размислиш о следећим питањима:

Шта закон налаже? Као што смо раније споменули, држава одређује колико траје обавезно образовање и то се може разликовати од земље до земље. Колико траје обавезно образовање у твојој земљи? Да ли си већ испунио тај захтев? Не би било мудро да напустиш школу пре тог времена јер би се тиме оглушио о библијску заповест да будеш „подложан властима над собом“ (Римљанима 13:1).

Да ли сам испунио своје циљеве у погледу образовања? Које циљеве желиш да оствариш путем образовања? Ниси сигуран? Требало би да будеш! У супротном ћеш бити попут путника који је сео у воз али нема представу где жели да стигне. Зато са својим родитељима попуни оквир  „Моји циљеви“ на 28. страни. Тако ћеш стално имати у мислима своје циљеве и моћи ћеш да с родитељима испланираш колико ћеш још ићи у школу (Пословице 21:5).

Од наставника и других ћеш сигурно добијати савете о томе колико треба да траје твоје школовање. Међутим, право да донесу коначну одлуку имају твоји родитељи (Пословице 1:8; Колошанима 3:20). Не би било мудро да напустиш школу пре него што оствариш циљеве које си поставио у договору с њима.

Због чега желим да напустим школу? Немој се заваравати (Јеремија 17:9). Људи су по природи склони да налазе оправдане разлоге за себичне поступке (Јаков 1:22).

По твом мишљењу, који разлози нису оправдање за прекидање школовања?

․․․․․

Шта си навео? Можда је то избегавање тестова или домаћих задатака. Уколико планираш да напустиш школу, важно је да увидиш због чега то заправо желиш.

Ако је у питању само жеља да побегнеш од проблема, касније ћеш вероватно доживети непријатно изненађење.

Због чега је то погрешан корак?

Прекидање школовања је попут искакања из воза пре него што стигнеш до свог одредишта. Унутра је можда неудобно, а путници непријатни. Али, ако искочиш из воза, нећеш стићи до жељеног места и вероватно ћеш се озбиљно повредити. Слично томе, ако напустиш школу, можда нећеш стећи потребно образовање и вероватно ћеш створити себи проблеме од којих неки могу уследити одмах а други касније.

Проблеми који могу уследити одмах: Вероватно ће ти бити много теже да се запослиш, а ако и успеш, то ће можда бити слабије плаћен посао од онога који би могао добити да си завршио школу. Да би подмирио основне животне потребе, можда ћеш морати да радиш дуже, у горем окружењу од оног које тренутно имаш у школи.

Проблеми који могу уследити касније: Истраживања показују да код оних који раније прекину школовање постоји већа вероватноћа да ће бити слабијег здравља, добити децу врло млади, завршити у затвору и примати социјалну помоћ.

Наравно, завршетак школе није гаранција да ћеш све то избећи. Али зашто би прекидањем школовања себи створио непотребне проблеме?

Зашто је добро да завршиш школу?

Додуше, ако си управо добио лошу оцену или си имао тежак дан у школи, можда желиш да одустанеш — сваки будући проблем делује ти безначајно у поређењу с оним што те тренутно мучи. Али пре него што се одлучиш за „лакши“ начин, осмотри како је младима које смо раније цитирали помогло то што нису напустили школу.

„Научила сам да будем истрајна и да зрелије размишљам. Такође сам схватила да мораш да се трудиш ако желиш да нађеш задовољство у нечему што радиш. У школи сам стекла и вештине потребне за будући посао“ (Рејчел).

„Сада знам да могу да остварим своје циљеве ако дам све од себе. У средњој школи имам практичну наставу која ми помаже да се добро обучим за посао механичара графичких машина“ (Џон).

„У школи сам научила да решавам проблеме, било у учионици или ван ње. Сада знам како да се поставим када искрсну различити проблеми у школи, међуљудским односима или на другим подручјима. То ми је заиста помогло да постанем зрелија“ (Синди).

„Школа ме је припремила за изазове на радном месту. У њој сам се такође нашла у бројним ситуацијама када је требало да добро размислим зашто верујем у нешто. Тако сам ојачала своја религиозна уверења“ (Роуз).

Мудри краљ Соломон је написао: „Бољи је крај ствари него почетак. Бољи је онај ко је стрпљив него онај ко је охол“ (Проповедник 7:8). Зато немој одустати већ стрпљиво решавај проблеме на које наилазиш током школовања. Чинећи то, увидећеш да ће и у твом случају на крају све испасти добро.

Више чланака из серије „Млади питају“ може се наћи на вебсајту www.watchtower.org/ype

ЗА РАЗМИШЉАЊЕ

● Како ти краткорочни циљеви у погледу образовања могу помоћи да најбоље искористиш време док се школујеш?

● Зашто је важно да имаш представу о томе чиме би волео да се бавиш када завршиш школу?

[Оквир/Слике на 27. страни]

ШТА КАЖУ ТВОЈИ ВРШЊАЦИ

„У школи сам заволела читање. Предивно је што док читаш књигу можеш разумети нечије мисли и осећања“

„Тешко ми је да добро испланирам своје време. Али без школе би било још горе! Она ми помаже да имам одређену рутину, да се придржавам распореда и успем да обавим важне ствари“

[Слике]

Есме

Кристофер

[Оквир на 28. страни]

МОЈИ ЦИЉЕВИ

Првенствена улога образовања је да ти помогне да пронађеш посао који ће ти омогућити да издржаваш себе и породицу коју ћеш једног дана можда имати (2. Солуњанима 3:10, 12). Да ли већ знаш чиме би волео да се бавиш и како ће те школа коју си изабрао оспособити за тај посао? Следећа питања ти могу помоћи да провериш да ли те образовање за које си се определио води у правом смеру:

Које су моје добре особине и способности? (Примера ради, да ли се добро слажеш с другима? Да ли волиш занате, да израђујеш или поправљаш ствари? Да ли умеш добро да анализираш и решаваш проблеме?)

․․․․․

  У којим би пословима моје способности могле доћи до изражаја?

․․․․․

Какве су могућности за запослење овде где живим?

․․․․․

Који ће ми предмети које сада имам помоћи да се запослим?

․․․․․

Које могућности ми школа пружа како бих лакше остварио своје циљеве?

․․․․․

Не заборави да је твој циљ да стекнеш диплому за занимање с којим ћеш моћи да нађеш посао. Зато немој ићи у другу крајност и постати „вечити студент“ — који неће да „изађе из воза“ јер жели да избегне одговорности које носи одрасло доба.

[Оквир на 29. страни]

САВЕТ РОДИТЕЉИМА

„Наставници ме смарају!“ „Не могу да дишем од домаћих задатака!“ „Зашто уопште да се трудим кад ионако добијам лоше оцене?“ Због таквог незадовољства неки млади помишљају да напусте школу пре него што стекну вештине које су им неопходне да би зарађивали за живот. Ако ваше дете жели да прекине школовање, шта можете урадити?

Размислите о свом ставу према образовању. Да ли на школу гледате као на губљење времена — „затворску казну“ коју треба издржати до краја и затим се посветити занимљивијим циљевима? Ако је тако, могли бисте свој став пренети на децу. Чињеница је да ће им добро опште образовање помоћи да стекну „мудрост и способност просуђивања“ — особине које ће им бити потребне да би били стабилне и зреле одрасле особе (Пословице 3:21).

Обезбедите све што им је потребно. Нека деца која би могла да имају боље оцене једноставно не знају како да уче. С друге стране, можда немају одговарајуће услове за то, као што је место са довољно светлости, распремљеним столом и средствима за учење. Можете помоћи свом детету да напредује — и у школи и у духовном погледу — тако што ћете га поучавати и обезбедити му услове у којима ће моћи на миру да размишља о новим сазнањима и идејама (1. Тимотеју 4:15).

Укључите се. Наставнике и школске педагоге сматрајте својим савезницима, а не непријатељима. Упознајте се с њима и упамтите њихова имена. Разговарајте о циљевима и потешкоћама које има ваше дете. Ако добија лоше оцене, настојте да утврдите шта је узрок. На пример, да ли се плаши да ће због добрих оцена постати мета изругивања и малтретирања? Да ли има проблем с неким наставником или предметом? Наставни план не треба да преоптерети дете већ да га подстакне да постепено достигне свој пуни потенцијал. Узмите у обзир и могућност да постоји физички узрок, као што је лош вид или неки поремећај учења.

Што више се укључите у образовање детета, и у школи и у духовном погледу, веће су шансе да ће оно постићи добре резултате (Пословице 22:6).

[Слика на 29. страни]

Напуштање школе је попут искакања из воза пре него што стигнеш до свог одредишта