Пређи на садржај

Пређи на садржај

Атеисти у походу

Атеисти у походу

Атеисти у походу

У СВЕТУ се појавила нова група атеиста. Они се не задовољавају тиме да задрже своје гледиште за себе, већ су кренули у поход, „активно, љутито и страствено покушавајући да убеде вернике у исправност свог гледишта“, написао је колумниста Ричард Бернстајн. Чак су и агностици на мети, јер ти нови атеисти не остављају места за сумње. За њих Бог једноставно не постоји и тачка.

„Свет мора да се пробуди из кошмара верских учења који већ дуго траје“, рекао је Стивен Вајнберг, добитник Нобелове награде. „Све што ми научници можемо да урадимо да бисмо умањили утицај религије треба да урадимо и то ће можда бити наш највећи допринос човечанству.“ Једно средство које се користи да би се смањио утицај религије јесте писана реч, која по свему судећи побуђује велико интересовање људи, јер су неке књиге које су написали нови атеисти постале бестселери.

Сама религија је допринела настанку нових атеиста јер је људима доста верског екстремизма, тероризма и сукоба који харају светом. „Религија све трује“, каже један од водећих атеиста. Штавише, сматра се да су сва веровања „отров“, а не само екстремистичка гледишта. Нови атеисти кажу да се главне догме морају разоткрити, одбацити и заменити рационалним размишљањем заснованим на логици и чињеницама. Људи не треба да се плаше да отворено говоре о „брду глупости које уништавају живот“ а које се налазе у Библији и Курану, написао је атеиста Сем Харис. „Више не можемо приуштити себи тај луксуз да будемо... политички коректни.“

Док нови атеисти критикују религију, они уздижу науку, а неки чак тврде да она побија постојање Бога. Али да ли она то стварно чини? Заправо, да ли је тако нешто могуће? „Кад буде прошло довољно времена“, каже Сем Харис, „неко ће у овој расправи морати да победи, а неко да изгуби.“

Шта ви мислите, ко ће изаћи као победник? Док размишљате о томе узмите у обзир и следећа питања: Да ли је вера у постојање Створитеља сама по себи штетна? Да ли би свет био боље место за живот ако би сви били атеисти? Погледајмо шта су неки уважени научници и филозофи рекли о атеизму, религији и науци.