Пређи на садржај

Пређи на садржај

Питања која се често постављају

Питања која се често постављају

Зашто неки људи лоше говоре о Јеховиним сведоцима?

Многи су само погрешно информисани. Другима се можда не свиђа што Сведоци проповедају. Међутим, чињеница је да Сведоци то чине из љубави према људима, јер знају да ће „свако ко призове Јеховино име [бити] спасен“ (Римљанима 10:13).

Да ли су Јеховини сведоци хришћани? Да ли су они секта?

Јеховини сведоци су хришћани јер се њихова учења темеље на Светом писму. Међутим, они нису протестанти, католици ни православци, пошто су нека учења тих религија небиблијска. Примера ради, Библија не научава да Бог — који је оличење љубави — вечно мучи људе у паклу. Такође не научава да људи имају бесмртну душу (Језекиљ 18:4; Римљанима 6:23). *

Поред тога, Јеховини сведоци су хришћани јер опонашају Христа у свему што раде. На пример, Христ и први хришћани се нису мешали у политику већ су проповедали о Божјем Краљевству (Лука 4:43; Јован 15:19; 17:14). Јеховини сведоци поступају у складу с тим примером — не баве се политиком и посећују људе да би лично разговарали с њима, износећи логичне и уверљиве доказе, као што су чинили и први хришћани (Дела апостолска 19:8).

Секта је група која унутар неке религије заступа другачија уверења или мања група која се одвојила од неке цркве да би основала нову религију. Јеховини сведоци нису потекли ни из једне цркве. Према томе, они нису секта.

У Србији су Јеховини сведоци активни већ деценијама. Први пут су били званично признати у Краљевини Југославији, 9. септембра 1930. Затим су у ФНР Југославији регистровани 1953. Њихово дугогодишње постојање било је у СР Србији потврђено 1977. Јеховини сведоци су 2010. уписани у Регистар цркава и верских заједница, у складу с новим Законом о црквама и верским заједницама. Тиме су у Србији још једном званично признати као верска заједница, што је случај и у свим суседним земљама.

Како изгледају састанци Јеховиних сведока?

Састанци Сведока су отворени за јавност а њихово најважније обележје јесте проучавање Библије, често уз учешће присутних. Један од седмичних састанака, Теократска школа проповедања, помаже члановима хришћанске скупштине да се побољшају у поучавању и читању, као и у истраживању библијских тема. На другом састанку се износи 30-минутни библијски говор о некој теми која може бити посебно занимљива онима који нису Сведоци. После тога обично следи проучавање Библије помоћу часописа Стражарска кула. Састанци почињу и завршавају се песмом и молитвом. Ни од кога се не тражи новац нити се проноси тас за прилоге.

Како се финансира активност Јеховиних сведока?

Њихова активност се финансира добровољним прилозима. Сведоци не наплаћују крштења, венчања, погребне и друге верске службе. Такође не траже од верника да плаћају десетак. Свако ко жели да да̂ прилог, може га ставити у кутију за прилоге која се налази на неупадљивом месту у Дворани Краљевства. Јеховини сведоци сами производе литературу коју користе, што смањује трошкове, а скоро све њихове једноставне Дворане Краљевства и подружнице су градили волонтери.

Да ли Јеховини сведоци прихватају лекарску помоћ?

Да. Заправо, они желе најбоље могуће лечење за себе и своје најдраже. Осим тога, многи Сведоци раде у здравству као медицински техничари, лекари и хирурзи. Међутим, Јеховини сведоци не прихватају трансфузију крви. Једна од библијских заповести налаже да се треба ’уздржавати од крви‘ (Дела апостолска 15:28, 29). Вреди споменути да све већи број лекара сматра да је бескрвно лечење „златни стандард“ јер се на тај начин избегавају многи здравствени ризици повезани с коришћењем крвних деривата.

^ Библијско гледиште о овим и многим другим важним темама објашњено је у књизи Шта Библија заиста научава?; издали Јеховини сведоци.