Пређи на садржај

Пређи на садржај

Чувај се Сатанине замке

Чувај се Сатанине замке

ДОК су се Израелци спремали да пређу реку Јордан и да уђу у земљу коју им је Бог обећао, имали су неочекивану посету. Жене из другог народа дошле су како би позвале мушкарце на гозбу. На први поглед, изгледало је да се таква прилика не сме пропустити. Стећи нове пријатеље, отићи с њима на плес и укусан оброк деловало је веома привлачно. Премда обичаји и понашање тих жена нису били у складу са законом који је Бог дао Израелцима, неки су можда размишљали: „То неће утицати на мене. Пазићу се.“

 Шта се десило? Свето писмо каже: „Народ је почео да чини блуд с моавским кћерима.“ Те жене су заправо хтеле да наведу Израелце да обожавају лажне богове. То се и догодило! Не изненађује што се Јехова „жестоко разгневио на Израел“ (Бр. 25:1-3).

Израелци су прекршили Божји закон на два начина: Клањали су се идолима и починили су полни неморал. Хиљаде мушкараца је изгубило живот због своје непослушности (Изл. 20:4, 5, 14; Пон. зак. 13:6-9). Зашто је ова катастрофа била нарочито трагична? Због тренутка у ком се догодила. Да нису прекршили Божји закон, убрзо би прешли Јордан и ушли у Обећану земљу (Бр. 25:5, 9).

Имајући на уму ове догађаје, апостол Павле је написао: „Све им се то догађало за пример и написано је за упозорење нама, који живимо на крају овог поретка“ (1. Кор. 10:7-11). Сатана је сигурно био одушевљен што су неки Израелци починили тежак грех и што због тога нису могли ући у Обећану земљу. Заиста би било мудро да извучемо поуку из овог догађаја, јер знамо да би Сатана био веома срећан када би успео да нас спречи да уђемо у Божји нови свет!

ОПАСНА ЗАМКА

Сатана жели да намами хришћане у замку и зато се служи добро испробаним методама. Једна од њих, коју је користио и код Израелаца, јесте полни неморал. То је и у наше време опасна замка. Један ефикасан начин како нас Сатана може ухватити у ту замку јесте порнографија.

Данас се порнографија може гледати, а да за то нико и не зна. Деценијама раније, особа која је хтела да гледа порнографију морала је да оде у биоскоп како би гледала такве филмове или да купи порнографски часопис у радњи у коју су могле да уђу само пунолетне особе. Многи су се клонили тих места, јер их је била срамота да их неко ту види. Међутим, данас свако ко има приступ интернету може гледати порнографију на послу или чак у паркираном аутомобилу. У многим земљама, и мушкарци и жене могу гледати порнографију у приватности свог дома.

Међутим, то није све. Мобилни уређаји су порнографију учинили још доступнијом. Док су на улици или путују аутобусом или возом, људи могу да гледају неморалне слике на екрану свог уређаја.

Будући да је порнографија постала лако доступна и да се може гледати у тајности, она данас проузрокује више штете него раније. Многи који гледају порнографију уништавају свој брак, достојанство и прљају савест. Још горе од тога је што тиме нарушавају своје пријатељство с Богом. Нема сумње да порнографија заиста штети онима који је гледају. Она често оставља и дубоке емоционалне ране. Те ране можда полако зарастају, али остављају трајне ожиљке.

Међутим, не заборавимо да нас Јехова упозорава да се чувамо ове Сатанине замке. Ако желимо да нас Јехова заштити, не смемо бити попут Израелаца који нису „добро слушали“ Јехову (Изл. 19:5). Треба да разумемо да Бог мрзи порнографију. Зашто то кажемо?

МРЗИ ПОРНОГРАФИЈУ КАО ШТО ЈЕХОВА МРЗИ

Имај на уму следеће: Закон који је Бог дао Израелцима био је јединствен у то време. Он их је попут зида штитио од околних народа и њихових изопачених поступака (Пон. зак. 4:6-8). Тај закон је јасно истицао једну важну истину: Јехова мрзи полни неморал.

 Говорећи о изопаченим поступцима околних народа, Јехова је Израелцима рекао: „Не чините оно што се чини у хананској земљи, у коју вас водим [...] Зато је земља нечиста, и ја ћу је казнити за њене преступе.“ Начин живота хананских народа био је за светог израелског Бога до те мере прљав да је за њега земља у којој су живели постала нечиста, то јест загађена (Лев. 18:3, 25).

Премда је Јехова казнио Хананце, други народи су наставили да се упуштају у полни неморал. Павле је око 1 500 година касније рекао да су народи међу којима су хришћани живели изгубили „сваки осећај за оно што је честито“. Заправо, „предали су се бесрамним делима да би похлепно чинили свакакву нечистоћу“ (Еф. 4:17-19). И данас су многи бесрамни. Они који воле Бога не смеју гледати порнографске садржаје нити задржавати поглед на ономе што је бесрамно.

Порнографија је велико зло у Божјим очима. Људи су створени са способношћу да одражавају Божје особине. Јехова је у нас усадио осећај за исправно и неисправно и мудро је поступио када је поставио разумна ограничења у вези с полним односима. Желео је да полни односи буду извор задовољства у браку (Пост. 1:26-28; Посл. 5:18, 19). Али шта раде они који праве порнографски материјал или подстичу друге да га гледају? Они тиме показују велико непоштовање према Божјим моралним начелима. Људи који то раде не поштују Јехову и он ће им судити због тога (Римљ. 1:24-27).

Али шта да кажемо за особе које намерно читају или гледају порнографију? Некима је то безазлена забава. Међутим, они тиме заправо подупиру оне који не поштују Јеховина начела. Можда нису имали ту намеру када су почели да је гледају. Па ипак, из Библије је очигледно да они који служе правом Богу треба да свом душом мрзе порнографију. Библија нас подстиче: „Ви који волите Јехову, мрзите оно што је зло!“ (Пс. 97:10).

Чак и онима који не желе да гледају порнографију може бити тешко да јој се одупру.  Несавршени смо и можда се морамо борити против неисправних сексуалних жеља. Штавише, наше несавршено срце може покушавати да нађе рупе у Божјем закону (Јер. 17:9). Међутим, многи који су постали хришћани победили су у овој борби. То сазнање те може охрабрити уколико и ти водиш сличну борбу. Размотримо сада како ти Божја Реч може помоћи да избегнеш Сатанину замку порнографије.

ОДУПРИ СЕ НЕМОРАЛНИМ ЖЕЉАМА

Као што смо раније рекли, многи Израелци су дозволили да их неисправне жеље одведу у пропаст. Исто се може десити и данас. Исусов полубрат Јаков је следећим речима описао ту опасност: „Свакога искушава његова жеља тако што га вуче и мами. Затим жеља, када је зачета, рађа грех“ (Јак. 1:14, 15). Када неко дозволи да у његовом срцу расту неисправне жеље, врло је вероватно да ће починити грех. Зато се не задржавај на неморалним мислима, већ их се отараси.

Ако ти се јаве неморалне мисли, одмах нешто предузми. Исус је рекао: „Ако те, дакле, твоја рука или твоја нога наводи на грех, одсеци је и баци од себе [...] И ако те твоје око наводи на грех, ископај га и баци од себе“ (Мат. 18:8, 9). Исус није хтео да каже да треба сами себе да осакатимо. Он је на сликовит начин говорио о томе да треба да уклонимо оно што нас спотиче – и да то урадимо брзо и одлучно. Како можемо применити овај савет када је реч о порнографији?

Уколико наиђеш на порнографски материјал, немој себи говорити: „То неће утицати на мене.“ Одмах скрени поглед на другу страну. Истог трена искључи телевизор, рачунар или мобилни уређај. Преусмери мисли на нешто што је чисто. Тако ћеш ти контролисати мисли, а не оне тебе.

ШТА СА СЛИКАМА КОЈЕ СЕ ПОВРЕМЕНО ВРАЋАЈУ?

Шта ако си престао да гледаш порнографију, али ти се с времена на време у  мислима јаве неке слике? Порнографске слике или мисли могу дуго остати у нечијем уму. Могу се јављати без икаквог повода. Ако ти се то деси, можда осећаш нагон да урадиш нешто нечисто, као на пример да мастурбираш. Зато имај на уму да се такве мисли могу појавити без најаве и буди спреман да се бориш против њих.

Буди још одлучнији да своје мисли и поступке ускладиш са оним што Бог жели. Поступај попут апостола Павла, који је био спреман да бије своје тело и држи га „у покорности као роба“ (1. Кор. 9:27). Немој робовати нечистим мислима. Павле нас саветује: „Преобразите [се] обнављањем свог ума, да утврдите шта је Божја воља – шта је добро, угодно и савршено“ (Римљ. 12:2). Запамти: Веће задовољство ће ти донети размишљање и поступање у складу са оним што је Богу угодно, него удовољавање грешним склоностима.

Веће задовољство ће ти донети размишљање и поступање у складу са оним што је Богу угодно, него удовољавање грешним склоностима

Покушај да запамтиш неке стихове из Библије и о њима размишљај када ти се појаве неисправне мисли. Стихови који се налазе у Псалму 119:37, Исаији 52:11, Матеју 5:28, Ефешанима 5:3, Колошанима 3:5 и 1. Солуњанима 4:4-8 могу ти помоћи да на порнографију гледаш попут Јехове и да разумеш како он жели да се понашаш.

Шта ако ти се понекад јави скоро неиздржива жеља да гледаш порнографију или не можеш одагнати неморалне мисли? Нека ти Исус буде узор (1. Петр. 2:21). Након што се крстио, Сатана га је искушавао. Како је Исус поступио? Одлучно му се одупро. Цитирајући стих за стихом, одбио је Сатанине понуде. Рекао је: „Одлази, Сатано!“, након чега је Сатана заиста отишао. Баш као што се Исус никад није предао у борби против Сатане, немој ни ти (Мат. 4:1-11). Сатана и овај свет ће и даље покушавати да твој ум испуне неморалним мислима, али немој се предати. Можеш победити у борби против порнографије. Уз Јеховину помоћ, можеш поразити свог непријатеља.

МОЛИ СЕ ЈЕХОВИ И БУДИ МУ ПОСЛУШАН

Усрдно се моли Јехови за помоћ. Павле је рекао: „Изнесите своје молбе Богу. И Божји мир који превазилази сваки ум чуваће ваша срца и ваше мисли преко Христа Исуса“ (Фил. 4:6, 7). Божји мир нам помаже да се боримо против греха. Ако се приближиш Јехови, „он ће се приближити [теби]“ (Јак. 4:8).

Најбоља заштита је да негујемо блиско пријатељство с Врховним Владаром свемира. Исус је рекао: „Долази владар света [Сатана]. Он нема власти нада мном“ (Јов. 14:30). Зашто је Исус био толико сигуран у то? Он је једном објаснио: „Онај који ме је послао са мном је. Није ме оставио самог, јер ја увек чиним оно што је њему угодно“ (Јов. 8:29). Ако радиш оно што Јехова воли, он те никад неће напустити. Клони се порнографије и Сатана те неће ухватити у своју замку.