Пређи на садржај

Пређи на садржај

 ЧЛАНАК ЗА РАЗМАТРАЊЕ 26

Помозимо онима који се боре са озбиљним проблемима

Помозимо онима који се боре са озбиљним проблемима

Будите сви сложних мисли, саосећајни, пуни братске љубави, нежно самилосни, понизни (1. ПЕТР. 3:8)

ПЕСМА 107 Божји пут је љубав

КРАТАК ПРЕГЛЕД *

1. Како можемо бити попут нашег брижног Оца Јехове?

ЈЕХОВА нас силно воли (Јов. 3:16). Ми желимо да будемо попут нашег брижног Оца. Зато се трудимо да будемо „сложних мисли, саосећајни, пуни братске љубави [и] нежно самилосни“ према свима, а нарочито према „браћи у вери“ (1. Петр. 3:8; Гал. 6:10). Када се нађу у тешким ситуацијама, искрено желимо да им помогнемо.

2. О чему ће бити речи у овом чланку?

2 Сви који желе да буду део Јеховиног народа имаће тешке ситуације у свом животу (Мар. 10:29, 30). Проблема ће вероватно бити све више како се ближи крај овог света. Како можемо помоћи једни другима? Погледајмо шта можемо научити из библијских записа о Лоту, Јову и Нојемини. Споменућемо и неке проблеме с којима се данас суочавају наша браћа и сестре и видећемо како им можемо помоћи.

БУДИМО СТРПЉИВИ

3. Према 2. Петровој 2:7, 8, коју је лошу одлуку Лот донео и са каквим последицама?

3 Лот је донео лошу одлуку када је решио да живи међу изузетно неморалним људима у Содому. (Прочитати 2. Петрову 2:7, 8.) Био је то богат крај, али Лота је тај потез скупо коштао (Пост. 13:8-13; 14:12). Његова жена се по свему судећи толико везала за тај град или за неке људе у њему да је окренула леђа Јехови.  Изгубила је живот када је Бог уништио тај град огњем и сумпором. Обе Лотове ћерке су тада изгубиле веренике. Лот је остао без свега што је имао и што је најболније, остао је без жене (Пост. 19:12-14, 17, 26). Да ли је Јехова у том тешком периоду изгубио стрпљење са Лотом? Није.

Јехова се сажалио на Лота и послао је анђеле да избаве њега и његову породицу (Видети 4. одломак)

4. Из чега се види да је Јехова био стрпљив с Лотом? (Видети слику на насловној страни.)

4 Иако је Лот сам одлучио да живи у Содому, Јехова се сажалио и послао је анђеле да избаве њега и његову породицу. Међутим, уместо да је одмах послушао шта су му анђели рекли и да је отишао из Содома, Лот је одуговлачио. Анђели су морали да га узму за руку и да помогну и њему и његовој породици да напусте град (Пост. 19:15, 16). Затим су му рекли да бежи у брда. Али уместо да послуша Јехову, Лот је тражио да побегне у оближњи град (Пост. 19:17-20). Јехова га је стрпљиво саслушао и дозволио му да тако уради. Лот се касније плашио да живи у том граду и настанио се у брдима, управо тамо где му је Јехова прво рекао да иде (Пост. 19:30). Јехова је заиста био врло стрпљив! Како можемо бити попут њега?

5-6. Како можемо применити 1. Солуњанима 5:14 док се трудимо да будемо попут Јехове?

5 Можда би неки наш суверник могао донети лошу одлуку, као што је то Лот урадио, и тако себи направити озбиљне проблеме у животу. Како би требало да реагујемо ако се тако нешто деси? Можда смо у искушењу да му кажемо како сада жање оно што је посејао, што је у суштини тачно (Гал. 6:7). Али било би много боље да му помогнемо онако како је Јехова помогао Лоту. Како бисмо то могли урадити?

6 Јехова је послао анђеле не само да упозоре Лота већ и да му помогну да избегне катастрофу која се надвила над Содомом. Исто тако, треба да упозоримо нашег брата ако видимо да срља у пропаст. Али можда можемо и да му помогнемо. Чак и ако не прихвати одмах библијски савет који је добио, треба да будемо стрпљиви. Будимо попут двојице анђела. Немојмо одустати од њега нити га оставити, већ тражимо начине да му помогнемо (1. Јов. 3:18). Можда фигуративно речено треба да га узмемо за руку и да му помогнемо да примени добре савете које је добио. (Прочитати 1. Солуњанима 5:14.)

7. Како се можемо опходити према другима као што се Јехова опходио према Лоту?

7 Јехова је могао да се усредсреди на Лотове мане. Али он то није урадио, већ је касније својим духом надахнуо апостола Петра да Лота назове праведником. Заиста смо срећни што нам Јехова опрашта грешке! (Пс. 130:3). Можемо ли се и ми опходити према другима онако како се Јехова опходио према Лоту? Ако се усредсредимо на добре особине наше браће и сестара, бићемо стрпљивији с њима. А онда ће и њима бити лакше да прихвате нашу помоћ.

БУДИМО САОСЕЋАЈНИ

8. На шта ће нас подстаћи саосећање?

8 Јов се нашао у веома тешкој ситуацији иако она није била последица неке његове лоше одлуке, као што је то био случај код Лота. Изгубио је имовину, статус у друштву и здравље. Што је још горе, изгубио је сву своју децу. Осим тога, тројица неискрених пријатеља су га осуђивала. Зашто ти лажни  тешитељи нису саосећали с њим? Зато што се нису потрудили да разумеју кроз шта пролази. То их је довело до погрешних закључака и оштро су га осудили. Како можемо избећи такву грешку? Немојмо изгубити из вида да само Јехова зна све чињенице о ситуацији у којој се нашао неки наш суверник. Пажљиво слушајмо шта нам говори. Покушајмо да се уживимо и да осетимо његов бол. Тек тада ћемо моћи да искрено саосећамо са својом браћом и сестрама.

9. Шта нећемо радити ако смо саосећајни и зашто?

9 Ако смо саосећајни нећемо ширити приче о туђим проблемима. Онај ко оговара не доприноси добрим међуљудским односима у скупштини, већ ствара поделе (Посл. 20:19; Римљ. 14:19). Таква особа је непромишљена и не мисли на добробит других. Она својим речима повређује онога ко ионако има довољно проблема (Посл. 12:18; Еф. 4:31, 32). Много је боље да код своје браће и сестара запажамо добре особине и да размишљамо како да им помогнемо да изађу на крај са својим проблемима.

Пажљиво слушајмо чак и ако неко непромишљено говори и у правом тренутку рецимо нешто што ће га утешити (Видети 10. и 11. одломак) *

10. Шта учимо из Јова 6:2, 3?

10 Прочитати Јова 6:2, 3. Јов је у неким тренуцима непромишљено говорио. Касније се покајао за оно што је рекао (Јов 42:6). Исто тако, и данас неко ко има озбиљних проблема може рећи нешто због чега ће касније зажалити. Како у таквој ситуацији треба да реагујемо? Не треба да му то узмемо за зло, већ треба да будемо саосећајни. Сетимо се да Јехова није желео да се ико од нас суочава са проблемима какве данас  имамо. Зато је сасвим разумљиво што под великим стресом неки верни Јеховин слуга може рећи нешто непромишљено. Чак и ако за Јехову или за нас каже нешто што није тачно, не треба да се одмах наљутимо нити да га осуђујемо (Посл. 19:11).

11. Шта старешине могу научити од Елијуја?

11 Понекад је особи која је у озбиљним проблемима потребно дати савет или јој помоћи да се у нечему исправи (Гал. 6:1). Како старешине треба да поступе у таквој ситуацији? Нешто веома добро могу научити од Елијуја, који је с пуно саосећања саслушао Јова (Јов 33:6, 7). Дао му је савет тек кад је разумео како гледа на ствари. По угледу на Елијуја, старешине ће пажљиво слушати и покушати да разумеју у каквој се ситуацији нека особа налази, а то ће њој олакшати да прихвати њихов савет.

УТЕШИМО ИХ СВОЈИМ РЕЧИМА

12. Како се Нојемина осећала након смрти мужа и двојице синова?

12 Нојемина је волела Јехову и верно му служила. Али када су јој умрли муж и оба сина, није желела да је више зову Нојемина, него Мара, што значи „горчина“ (Рута 1:3, 5, 20, фусн., 21). Све то време, њена снаха Рута је била уз њу. Рута јој није помагала само око збрињавања основних потреба, већ ју је и тешила. Своју љубав према њој изражавала је једноставним и искреним речима (Рута 1:16, 17).

13. Зашто је онима који су изгубили брачног друга потребна наша подршка?

13 Када неком нашем брату или сестри умре брачни друг, потребна им је наша подршка. Брачни пар је попут два дрвета која расту једно уз друго. Како године пролазе тако се њихово корење све више преплиће. Кад се једно дрво ишчупа, и друго дрво пати. Слично томе, неко веома дуго пати кад остане без брачног друга. Наша сестра Пола, * којој је муж изненада умро, рекла је следеће: „Живот ми се окренуо наглавачке. Изгубила сам најбољег пријатеља. С њим сам о свему разговарала. Делили смо и радост и тугу. Био ми је раме за плакање. Стварно сам осећала као да је пола мене нестало.“

Како можемо помоћи онима који су изгубили брачног друга? (Видети 14. и 15. одломак) *

14-15. Како можемо утешити некога ко је изгубио брачног друга?

14 Како можемо утешити некога коме је умро брачни друг? Прва ствар је да разговарамо с њим, чак и ако нам је непријатно или не знамо шта да кажемо. Наша сестра Пола каже: „Разумем да људи не знају шта да кажу некоме ко је имао смртни случај. Можда се плаше да ће рећи нешто погрешно. Али још је горе ако ништа не кажу.“ Ожалошћена особа вероватно не очекује да јој кажемо нешто веома мудро. Пола каже: „Много ми је значило и кад ми неко само изјави саучешће.“

15 Наш брат Вилијам је пре неколико година изгубио супругу. Он каже: „Значило ми је кад су други говорили да их за моју супругу вежу лепе успомене. То ми је показивало да су је волели и поштовали. Таква подршка је била непроцењива. Њихове речи су ми пружиле утеху, јер сам много волео своју жену и она је била важан део мог живота.“ Наша сестра Бјанка је већ неко време удовица и она каже: „За мене је било утешно кад су се други молили са мном и читали ми неке библијске стихове.  Значило ми је што су спомињали мог мужа и што су ме слушали кад сам причала о њему.“

16. (а) Зашто дуже време треба да пружамо подршку некоме ко је остао без брачног друга? (б) Коју одговорност имамо према Јаковљевој 1:27?

16 Као што је Рута остала са Нојемином, и ми треба да наставимо да помажемо онима који су изгубили брачног друга. Пола каже: „Многи су ми притекли у помоћ кад ми је муж умро. Али како је време пролазило, свако се вратио свом животу. Међутим, мој живот се из корена променио. Велика је помоћ кад су други свесни тога да је ожалошћеној особи потребна подршка месецима, па чак и годинама, након тако трагичног догађаја.“ Наравно, сви се ми разликујемо. Неки се релативно брзо прилагоде новим околностима. Међутим, другима је теже јер их све што су радили са вољеном особом подсећа на њихов губитак. Људи на различите начине жале. Немојмо заборавити да нам је Јехова поверио одговорност да бринемо за оне који су остали без брачног друга и треба да нам буде драго кад год можемо да учинимо нешто за њих. (Прочитати Јаковљеву 1:27.)

17. Зашто је онима којима се брак распао потребна наша подршка?

17 Неки су преживели велику трауму када их је брачни друг напустио. Наша сестра Џојс, коју је муж оставио због  друге жене, каже: „Мислим да би ми било лакше да је умро него што смо се развели. Да је погинуо или да се разболео, то не би био његов избор. Али овако, он је тај који је одлучио да ме напусти. Осећала сам се крајње понижено.“

18. Шта можемо учинити за оне који више немају брачног друга?

18 Малим знацима пажње које чинимо за оне који више немају брачног друга, показујемо да их волимо. Добри пријатељи су им сада најпотребнији (Посл. 17:17). Како можеш показати да си им пријатељ? Могао би да их позовеш на неки оброк. Или бисте могли негде да изађете или да идете у службу проповедања. Још једна могућност је да их повремено позовеш на породично проучавање. Јехова ће бити срећан због тога, јер је он „близу оних који су сломљеног срца“ и стаје у заштиту удовица (Пс. 34:18; 68:5).

19. Шта треба да радимо према 1. Петровој 3:8?

19 Када Божје Краљевство ускоро почне да влада земљом, све „пређашње невоље [биће] заборављене“. Сви ми једва чекамо да дође време када се оно што је пре било неће „у сећање враћати нити ће се у срцу јављати“ (Ис. 65:16, 17). Док то време не дође, помажимо једни другима и покажимо и речима и делима да волимо своју браћу и сестре. (Прочитати 1. Петрову 3:8.)

ПЕСМА 111 Многи разлози за радост

^ одл. 5 Лот, Јов и Нојемина су верно служили Јехови, али је у њиховом животу било и изузетно тешких тренутака. У овом чланку ћемо видети шта можемо научити из њиховог искуства. Видећемо и зашто је важно да будемо стрпљиви и саосећајни према браћи и сестрама који се налазе у озбиљним проблемима, као и да им пружимо утеху.

^ одл. 13 Имена у овом чланку су промењена.

^ одл. 57 ОБЈАШЊЕЊЕ СЛИКА: Један брат је веома узнемирен и непромишљено говори док га старешина стрпљиво слуша. Касније, кад се брат мало смирио, старешина му љубазно даје савет.

^ одл. 59 ОБЈАШЊЕЊЕ СЛИКА: Млади брачни пар проводи време с братом коме је недавно умрла жена. Присећају се лепих тренутака које су с њом провели.