Пређи на садржај

Пређи на садржај

 ЧЛАНАК ЗА РАЗМАТРАЊЕ 23

„Пазите да вас неко не одмами“

„Пазите да вас неко не одмами“

Пазите да вас неко не одмами филозофијом и празном преваром, што је засновано на људском предању (КОЛ. 2:8)

ПЕСМА 96 Божја Реч је благо

КРАТАК ПРЕГЛЕД *

1. Према Колошанима 2:4, 8, како Сатана покушава да нас превари?

САТАНА жели да нас одврати од Јехове. Да би у томе успео, покушава да утиче на наше мисли и да нас натера да размишљамо онако како би он хтео. Он искоришћава наше жеље како би нас навео да радимо оно што он жели. (Прочитати Колошанима 2:4, 8.)

2-3. (а) Зашто треба да обратимо пажњу на упозорење из Колошанима 2:8? (б) Шта ћемо осмотрити у овом чланку?

2 Да ли смо стварно у опасности да нас Сатана превари? Јесмо. Не заборави да упозорење из Колошанима 2:8 Павле није упутио онима који не верују у Бога већ хришћанима који су били помазани светим духом (Кол. 1:2, 5). Ако су хришћани у то време били у опасности, ми смо данас у још већој опасности (1. Кор. 10:12). Због чега? Сатана је збачен на земљу и усредсредио се на то да заведе што више Божјих верних слугу (Откр. 12:9, 12, 17). Поред тога, живимо у време кад „зли људи и варалице“ напредују „од зла на горе“ (2. Тим. 3:1, 13).

3 У овом чланку ћемо осмотрити како се Сатана користи „празном преваром“ да би утицао на наше размишљање. Споменућемо три његове „сплетке“ (Еф. 6:11). У наредном чланку ћемо осмотрити како да уклонимо штету коју је нанео нашем начину размишљања. Размотримо најпре шта учимо из тога како је Сатана завео Израелце након уласка у Обећану земљу.

 ЗАМКА ИДОЛОПОКЛОНСТВА

4-6. Према Поновљеним законима 11:10-15, шта су Израелци морали да промене кад су се настанили у Обећаној земљи?

4 Сатана је лукаво навео Израелце на идолопоклонство. Како је успео у томе? Знао је да им је храна неопходна, па је то искористио како би их навео да раде оно што он жели. Кад су Израелци ушли у Обећану земљу, морали су да промене методе обрађивања земље. Док су били у Египту, земљу су наводњавали водом из Нила. Међутим, у Обећаној земљи није било великих река, па су усеви зависили од сезонских киша и росе која је натапала земљу. (Прочитати Поновљене законе 11:10-15; Ис. 18:4, 5.) Зато су Израелци морали да науче како да у новим околностима обрађују земљу. То није било једноставно јер је већина оних који су имали искуства у земљорадњи умрла у пустоши.

Како је Сатана успео да утиче на размишљање израелских земљорадника? (Видети одломке 4-6) *

5 Јехова је објаснио свом народу да су им се околности промениле. Затим је дао једно упозорење, које на први поглед није имало везе са земљорадњом: „Чувајте се да се ваше срце не превари, па да застраните и да обожавате друге богове и клањате им се“ (Пон. зак. 11:16, 17). Зашто их је Јехова упозорио на лажне богове док им је говорио о земљорадњи?

6 Јехова је знао да ће Израелци бити у искушењу да потраже помоћ од околних народа који су служили лажним боговима. Наравно, ти народи су имали више искуства од Израелаца, и од њих се могло научити много тога корисног, али у томе се крила опасност. Ханански земљорадници су обожавали Вала и били су под великим  утицајем својих веровања. Сматрали су да је Вал господар неба и онај који даје кишу. Јехова није желео да његов народ буде заведен таквим веровањима. Нажалост, Израелци су се више пута окретали Валу (Бр. 25:3, 5; Суд. 2:13; 1. Краљ. 18:18). Осмотримо сада како је Сатани пошло за руком да обмане Израелце.

ТРИ МЕТОДЕ КОЈИМА ЈЕ САТАНА ЗАВЕО ИЗРАЕЛЦЕ

7. С којим испитом вере су се Израелци суочили кад су ушли у Обећану земљу?

7 Сатана је знао да је Израелцима за усеве неопходна киша и зато је искористио ту потребу. У Обећаној земљи је од друге половине априла па све до септембра било јако мало падавина. Од киша које су почињале у октобру зависио је род на њивама, а самим тим и опстанак читавог народа. Сатана је навео Израелце да мисле како морају усвојити обичаје околних народа да би опстали. Ти народи су веровали да само помоћу ритуала могу навести своје богове да им помогну и обезбеде преко потребну кишу. Израелци који нису имали јаку веру у Јехову сматрали су да је то једини начин да се избегне дуготрајна суша, па су им се придружили у паганским ритуалима у част лажном богу Валу.

8. Која је друга замка коју је Сатана користио? Објасни.

8 Као друго, пробудио је неморалне жеље у Израелцима. Околни народи су у свом обожавању чинили одвратан неморал. У то су спадале женска и мушка проституција. Хомосексуалност и други облици полног неморала нису се само толерисали него су постали уобичајени! (Пон. зак. 23:17, 18; 1. Краљ. 14:24). Ти народи су веровали да таквим ритуалима удовољавају боговима, који ће им заузврат дати плодну земљу. Многим Израелцима су ти развратни поступци били привлачни и то их је намамило да служе лажним боговима. На тај начин, они су заправо постали Сатанине жртве.

9. Према Осији 2:16, 17, како је Сатана замаглио слику Израелаца о Јехови?

9 Као треће, Сатана је успео да замагли њихову слику о Јехови. У данима пророка Јеремије, Јехова је рекао да су лажни пророци навели његов народ да заборави његово име „због Вала“ (Јер. 23:27). По свему судећи, Божји народ је престао да користи Јеховино име и заменио га је именом Вал, које значи „власник“ или „господар“. То им је отежавало да виде јасну разлику између Јехове и Вала, због чега су почели да мешају ритуале посвећене Валу са служењем Јехови. (Прочитати Осију 2:16, 17.) *

МЕТОДЕ КОЈЕ САТАНА ДАНАС КОРИСТИ

10. Које методе Сатана данас користи?

10 Сатана данас користи исте методе. Обмањује људе тако што искоришћава њихове потребе, подбуђује неморалне жеље и замагљује им слику о Јехови. Осмотримо најпре ову последњу методу.

11. Како је Сатана замаглио људима слику о Јехови?

11 Сатана замагљује људима слику о Јехови. Након смрти Исусових апостола, неки отпадници су почели да шире  лажна учења (Дела 20:29, 30; 2. Сол. 2:3). Они су јединог правог Бога приказали у погрешном светлу. На пример, престали су да користе Божје име у преводима Библије и заменили га титулама као што је „Господ“. Тако су отежали читаоцима да виде како се Јехова разликује од других „господа“ који се спомињу у Библији (1. Кор. 8:5). „Господ“ су користили и за Јехову и за Исуса, због чега је људима било тешко да схвате да су то две различите особе (Јов. 17:3). Таква забуна је била плодно тло за развој учења о Тројству, о којем Божја Реч уопште не говори. Због свега тога, многи сматрају да је Бог недокучив и да га не можемо упознати. То је велика лаж! (Дела 17:27).

Како је Сатана помоћу лажне религије навео људе да удовољавају својим неморалним жељама? (Видети 12. одломак) *

12. Какво понашање оправдава лажна религија и до чега то води, као што је описано у Римљанима 1:28-31?

12 Сатана подбуђује неморалне жеље. У време древног Израела, Сатана је помоћу лажне религије људе наводио на неморал. Исто чини и данас. Лажна религија толерише и чак оправдава неморално понашање. Због тога су многи који тврде да служе Богу престали да живе у складу с Божјим моралним мерилима. Апостол Павле је у својој посланици Римљанима описао до чега то води. (Прочитати Римљанима 1:28-31.) У „оно што је недолично“ спадају сви облици полног неморала, укључујући и хомосексуалност (Римљ. 1:24-27, 32; Откр. 2:20). Заиста је веома важно да живимо у складу с оним што пише у Библији!

13. Која је трећа метода коју Сатана користи?

13 Сатана злоупотребљава наше потребе. Ми имамо природну жељу да стекнемо вештине које ће нам помоћи да бринемо о себи и својој породици (1. Тим. 5:8). Такве вештине стичемо тако што идемо у школу и марљиво учимо. Али морамо бити опрезни. Образовни систем у многим земљама не подразумева само стицање практичног знања. Млади су изложени и многим људским филозофијама. Ученици се подстичу да доводе у питање постојање Бога и да занемаре Библију. Уче да је теорија о еволуцији једино паметно објашњење  порекла живота (Римљ. 1:21-23). Та учења су сасвим супротна Божјој мудрости (1. Кор. 1:19-21; 3:18-20).

14. На шта људска филозофија подстиче људе?

14 Они који се воде људском филозофијом игноришу Јеховина праведна мерила и чак их оспоравају. Таква филозофија им не помаже да развијају плодове Божјег духа већ их подстиче да чине „дела тела“ (Гал. 5:19-23). Усмерена је на људски понос и због тога су многи постали себични (2. Тим. 3:2-4). Те особине су сушта супротност благом, понизном духу који Божје слуге треба да имају (2. Сам. 22:28). Неки хришћани који су се школовали на факултету с временом су дозволили да их обликује људски, а не Божји начин размишљања. Осмотримо на једном примеру до чега то може водити.

Како људска филозофија може искварити наше размишљање? (Видети одломке 14-16) *

15-16. Шта можемо научити из искуства једне наше сестре?

15 Једна наша сестра, која је већ 15 година у пуновременој служби, каже: „Као Јеховин сведок, више пута сам чула и прочитала да факултетско образовање може бити опасно, али нисам обраћала пажњу на та упозорења. Мислила сам да се то не односи на мене.“ Какве су биле последице тога? Она признаје: „Учење ми је одузимало толико времена да сам била превише заузета да се молим Јехови као што сам то некада радила, превише исцрпљена да с другима разговарам о Библији и превише уморна да се квалитетно  припремам за састанке. На срећу, кад сам схватила да посвећеност високом образовању нарушава моје пријатељство с Јеховом, одлучила сам да престанем с тим.“

16 Како је високо образовање утицало на размишљање ове сестре? Она каже: „Срамота ме је да признам да сам због тог школовања почела да код других запажам само мане, нарочито кад је реч о браћи и сестрама, да очекујем превише од њих и да се удаљавам од њих. Требало ми је доста времена да престанем тако да размишљам. У том периоду свог живота научила сам колико је опасно игнорисати упозорења која нам наш небески Отац пружа преко своје организације. Јехова ме познаје боље него што ја познајем саму себе. Да сам га само слушала!“

17. (а) На шта треба да будемо решени? (б) Шта ћемо осмотрити у следећем чланку?

17 Не дозволи да те неко одмами „филозофијом и празном преваром“ овог света који је под Сатаниним утицајем. Чувај се Сатаниних метода (1. Кор. 3:18; 2. Кор. 2:11). Не дозволи да Сатана замагли твоју слику о Јехови. Придржавај се Јеховиних високих моралних мерила. Буди опрезан како те Сатана не би навео да одбациш Јеховине савете. Али шта ако приметиш да је на тебе већ утицало размишљање својствено овом свету? У следећем чланку ћемо осмотрити како нам Божја Реч помаже да се изборимо са снажно утврђеним размишљањима и навикама (2. Кор. 10:4, 5).

ПЕСМА 49 Обрадујмо Јеховино срце

^ одл. 5 Сатана је мајстор преваре. Многе је навео да мисле да су слободни, а заправо су под његовим утицајем. У овом чланку ћемо анализирати неколико метода које Сатана користи да би обмануо људе.

^ одл. 9 Израз који је у 16. стиху преведен као „Господару мој“ може се превести и као „Валу мој“.

^ одл. 49 ОБЈАШЊЕЊЕ СЛИКА: Хананци наговарају Израелце да им се придруже у обожавању Вала и неморалним поступцима.

^ одл. 52 ОБЈАШЊЕЊЕ СЛИКА: Реклама једне цркве која толерише хомосексуалност.

^ одл. 54 ОБЈАШЊЕЊЕ СЛИКА: Млада сестра на факултету. Она и други студенти су одушевљени предавањем у ком професор објашњава да наука и технологија могу решити све проблеме човечанства. У Дворани Краљевства она је незаинтересована и скептична.