Пређи на садржај

Пређи на садржај

 ЧЛАНАК ЗА РАЗМАТРАЊЕ 25

Ослонимо се на Јехову кад смо узнемирени и оптерећени

Ослонимо се на Јехову кад смо узнемирени и оптерећени

Веома сам тужна (1. САМ. 1:15)

ПЕСМА 30 Мој Отац, Бог, Пријатељ

КРАТАК ПРЕГЛЕД *

1. Зашто треба да послушамо Исусово упозорење?

ИСУС је у свом пророчанству о последњим данима рекао: „Пазите на себе да вам срце не буде заокупљено [...] животним бригама“ (Лука 21:34). Зашто би било добро да послушамо то упозорење? Зато што се у овом времену сви боримо са истим проблемима.

2. С каквим се озбиљним проблемима суочавају наша браћа и сестре?

2 Понекад се дешава да нас у исто време снађе више озбиљних проблема. Погледајмо неке примере. Наш брат Џон, * који иначе болује од мултипле-склерозе, био је очајан када га је супруга напустила после 19 година брака. Затим су обе његове ћерке напустиле истину. Боб и Линда, један брачни пар, суочили су се са потпуно другачијим проблемима. Обоје су остали без посла, а онда и без крова над главом. Поред свега тога, Линда је имала озбиљних срчаних проблема и тежак облик артритиса.

3. Према Филипљанима 4:6, 7, у шта можемо бити сигурни?

3 Можемо бити сигурни да наш Створитељ и брижни Отац Јехова разуме како проблеми утичу на нас. Он жели да нам помогне да изађемо на крај с њима. (Прочитати Филипљанима 4:6, 7.) Библија је пуна примера из којих можемо видети с каквим су се проблемима суочавале Божје слуге. Она нам такође говори како им је Јехова помагао у тим тешким ситуацијама. Погледајмо неколико примера.

 ИЛИЈА – „ЧОВЕК КАО И МИ“

4. С каквим се проблемима Илија суочавао али у шта је био уверен?

4 Илија је служио Јехови у бурним временима и суочавао се са озбиљним проблемима. Краљ Ахав, један од лоших краљева у израелској историји, оженио се злом Језавељом, која је служила Валу. Њих двоје су проширили обожавање Вала по целој земљи и побили су многе Јеховине пророке. Илија је успео да им умакне. Захваљујући томе што се ослонио на Јехову преживео је и велику глад у земљи (1. Краљ. 17:2-4, 14-16). Осим тога, Илија се ослонио на Јехову када се суочио са Валовим слугама и пророцима. Подстицао је Израелце да служе Јехови (1. Краљ. 18:21-24, 36-38). Имао је брдо доказа да га Јехова подржава у тим тешким временима.

Јехова је послао анђела да помогне Илији да поврати снагу (Видети 5. и 6. одломак) *

5-6. Према 1. Краљевима 19:1-4, како се Илија осећао и како му је Јехова показао да га воли?

5 Прочитати 1. Краљевима 19:1-4. Илија се уплашио када му је краљица Језавеља поручила да ће га убити. Зато је побегао на подручје Вирсавеје. Толико је био обесхрабрен да се молио да умре. Зашто се тако осећао? Илија је био несавршен, „обичан човек као и ми“ (Јак. 5:17). Вероватно је због великог стреса и физичког умора био потпуно исцрпљен. Изгледа да је мислио да је сав његов труд да врати народ Јехови узалудан, да се у Израелу ништа неће поправити и да још само он служи  Јехови (1. Краљ. 18:3, 4, 13; 19:10, 14). Можда смо изненађени реакцијом овог верног пророка. Али Јехова је разумео како се Илија осећа.

6 Није га прекорио што је отворено изразио своја осећања, већ му је помогао да поврати снагу (1. Краљ. 19:5-7). Касније му је с пуно љубави помогао да исправи своје размишљање тако што му је показао своју изузетну моћ. Рекао му је да у Израелу има још 7 000 људи који не желе да служе Валу (1. Краљ. 19:11-18). Тако му је Јехова показао да га воли.

КАКО ЋЕ НАМ ЈЕХОВА ПОМОЋИ

7. Шта нам гарантује чињеница да је Јехова помогао Илији?

7 Да ли и ти пролазиш кроз тежак период? Чињеница да је Јехова разумео како се Илија осећао и нама пружа огромну утеху. На основу тога можемо закључити да разуме кроз какве проблеме и ми пролазимо. Он зна колико тога можемо поднети и зна како размишљамо и како се осећамо (Пс. 103:14; 139:3, 4). Јехова ће нам помоћи да изађемо на крај с проблемима због којих смо узнемирени и оптерећени, ако се попут Илије ослонимо на њега (Пс. 55:22).

8. Како ће ти Јехова помоћи да изађеш на крај с проблемима?

8 Када смо у великим проблемима можда мислимо да се наша ситуација никада неће променити и због тога смо прилично обесхрабрени. Ако нам се тако нешто деси, немојмо заборавити да ће нам Јехова помоћи у таквим ситуацијама. Како ће то учинити? Он те позива да своје бриге поделиш с њим. Услишиће твоје молитве и помоћи ће ти (Пс. 5:3; 1. Петр. 5:7). Зато се често моли Јехови у вези са својим проблемима. Он ти се неће директно обратити као што се обратио Илији, али ће ти говорити преко своје Речи, Библије, и преко своје организације. Примери о којима говори Библија могу да те утеше и да ти улију наду. Осим тога, браћа и сестре те могу охрабрити (Римљ. 15:4; Јевр. 10:24, 25).

9. Како нам поуздани пријатељ може помоћи?

9 Јехова је рекао Илији да део одговорности пребаци на Јелисеја. Тако му је дао доброг пријатеља и преко потребног сарадника који му је несумњиво помогао да носи свој терет. Слично томе, и ми ћемо лакше носити своје бреме ако се поверимо неком добром пријатељу (2. Краљ. 2:2; Посл. 17:17). Ако немаш коме да се повериш, моли се Јехови да ти помогне да нађеш зрелог суверника који ће ти пружати емоционалну подршку.

10. Како нам Илијино искуство улива наду и како нам може помоћи обећање забележено у Исаији 40:28, 29?

10 Јехова је помогао Илији да преброди тешке ситуације и он му је још годинама верно служио. Његово искуство нам улива наду. Понекад пролазимо кроз веома тежак период који нас и физички и емоционално исцрпљује. Али ако се ослонимо на Јехову, он ће нам дати снагу која нам је неопходна да бисмо наставили да му служимо. (Прочитати Исаију 40:28, 29.)

АНА, ДАВИД И ПСАЛМИСТА СУ СЕ ОСЛОНИЛИ НА ЈЕХОВУ

11-13. Како су озбиљни проблеми утицали на неке Божје слуге у прошлости?

11 И друге библијске личности су имале веома тешке периоде у свом животу. На пример, Ана је на неки начин била  обележена јер није имала деце и њена супарница ју је због тога стално вређала (1. Сам. 1:2, 6). Због свега тога је била очајна тако да је горко плакала и скоро ништа није јела (1. Сам. 1:7, 10).

12 Краљ Давид је у неким периодима свог живота имао веома озбиљних проблема. Погледајмо са чим се све суочавао. Раздирао га је осећај кривице због многих преступа које је учинио (Пс. 40:12). Његов син Авесалом, кога је иначе много волео, побунио се против њега и на крају погинуо (2. Сам. 15:13, 14; 18:33). Издао га је један од најближих пријатеља (2. Сам. 16:23–17:2; Пс. 55:12-14). Многи псалми које је написао говоре о великом обесхрабрењу које је доживео, али исто тако сведоче и о његовом чврстом поуздању у Јехову (Пс. 38:5-10; 94:17-19).

Шта је помогло псалмисти да поново радосно служи Јехови? (Видети одломке 13-15) *

13 Касније је један псалмиста почео да завиди злим људима. Могуће је да је то био један од потомака Левита Асафа. Он је служио у Божјем величанственом светилишту. Негативна осећања су га довела до тога да је постао незадовољан и несрећан. Чак је почео да мисли како нема никакве сврхе служити Богу (Пс. 73:2-5, 7, 12-14, 16, 17, 21).

14-15. Шта смо из ових примера научили о ослањању на Јехову?

14 Ово троје Божјих слугу о којима смо управо говорили ослањали су се на Јехову и тражили су његову помоћ. Усрдно су му се молили и рекли му шта их мучи. Отворено су говорили о ономе што их толико оптерећује. Поред тога, сви су они и даље одлазили у Јеховин дом (1. Сам. 1:9, 10; Пс. 55:22; 73:17; 122:1).

 15 Јехова је с пуно разумевања слушао сваког од њих. Ана је успела да нађе свој мир (1. Сам. 1:18). Давид је написао: „Многе невоље има праведник, али га из свих Јехова избавља“ (Пс. 34:19). А псалмиста је касније рекао да му је Јехова помагао и да га је водио својим саветом. Написао је: „Мени је добро бити близу Бога. Суверени Господ Јехова уточиште је моје“ (Пс. 73:23, 24, 28). Шта можемо научити из ових примера? Десиће се да због озбиљних проблема будемо узнемирени и оптерећени. Али са свим тим можемо изаћи на крај ако дубоко размишљамо о томе како је Јехова помагао другима, ако се ослонимо на њега у молитви и ако послушно чинимо оно што тражи од нас (Пс. 143:1, 4-8).

УЗ ЈЕХОВИНУ ПОМОЋ СВЕ МОЖЕШ ПОДНЕТИ

Једна сестра се у почетку изоловала, али се ситуација променила набоље када је почела да помаже другима (Видети 16. и 17. одломак)

16-17. (а) Зашто се не смемо изоловати? (б) Како можемо повратити снагу?

16 Из ова три примера можемо извући још једну важну поуку – не смемо се изоловати од Јехове и његовог народа (Посл. 18:1). Наша сестра Ненси је била у изузетно тешкој ситуацији јер ју је муж напустио. Она каже: „Често је било  дана кад никог нисам хтела да видим нити да и са ким разговарам. Али што сам више избегавала друге, то сам била тужнија.“ Ствари су се промениле када је Ненси почела да тражи начине да помаже онима који су такође били у тешкој ситуацији. Она каже: „Слушала сам их док су ми причали о својим проблемима. Што сам више саосећала с њима, мање сам сажаљевала себе.“

17 Састанци нам такође могу помоћи да повратимо снагу. Кад долазимо на састанке, пружамо Јехови додатну прилику да нам помогне и да нас утеши (Пс. 86:17). Ту нас јача посредством свог светог духа, своје Речи и свог народа. Састанци су прилика „да се узајамно охрабримо“ (Римљ. 1:11, 12). Наша сестра Софија је рекла: „Јехова и браћа и сестре су ми давали снаге да идем напред. Највише од свега су ми значили састанци. Приметила сам да лакше излазим на крај са бригама и проблемима када више идем у службу и када сам активнија у скупштини.“

18. Шта нам Јехова може дати када смо обесхрабрени?

18 Када смо обесхрабрени, сетимо се да је Јехова обећао не само да ће нам у будућности донети трајно олакшање већ да ће нам и сада помоћи да изађемо на крај са својим проблемима. Он нам даје и жељу и снагу да се боримо против обесхрабрења и безнађа (Фил. 2:13).

19. Које обећање се налази у Римљанима 8:37-39?

19 Прочитати Римљанима 8:37-39. Апостол Павле је рекао да нас ништа не може раставити од Божје љубави. Како можемо помоћи нашој браћи и сестрама који се боре са озбиљним проблемима? У следећем чланку ћемо видети како попут Јехове можемо бити саосећајни према њима и пружити им подршку.

ПЕСМА 44 Молитва у тескоби

^ одл. 5 Изузетно јак или дуготрајан стрес и физички и психички веома лоше утиче на људе. Како нам Јехова може помоћи? У овом чланку ћемо видети како је Јехова помогао Илији да изађе на крај са својим бригама и проблемима. На основу још неких библијских примера видећемо како се у тешким ситуацијама можемо ослонити на Јехову.

^ одл. 2 Нека имена су промењена.

^ одл. 53 ОБЈАШЊЕЊЕ СЛИКА: Јеховин анђео нежно буди Илију и даје му хлеб и воду.

^ одл. 55 ОБЈАШЊЕЊЕ СЛИКА: Псалмиста који је можда Асафов потомак пише псалме и пева их с другим Левитима.