Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли сте знали?

Да ли сте знали?

Да ли су трговци који су продавали животиње у јерусалимском храму с правом названи „разбојницима“?

ПРЕМА Матејевом јеванђељу, „Исус је ушао у храм и истерао све који су продавали и куповали у храму и испревртао столове мењачима новца и клупе онима који су продавали голубове. И рекао им је: ’Писано је: „Мој дом зваће се дом молитве“, а ви од њега правите разбојничку пећину‘“ (Мат. 21:12, 13).

Према јеврејским историјским записима, храмски трговци су заиста искоришћавали оне који су долазили да купе животиње, тако што су држали превисоке цене. На пример, у Мишни (Керитот 1:7) забележен је један случај из 1. века када су трговци за два голуба тражили један златни денар. То је било једнако вредности 25 дневница једног најамника. Сиромашни су по Закону могли принети на жртву голубове или грлице. Али због тако високих цена, ни то нису могли себи да приуште (Лев. 1:14; 5:7; 12:6-8). Када је за такво поступање сазнао рабин по имену Симон бен Гамалило, био је љут и смањио је број обавезних жртава. Тако је цена два голуба одмах пала на стоти део првобитне цене.

Кад се све ово узме у обзир, Исус је с пуним правом трговце у храму назвао разбојницима будући да су били похлепни и богатили се на туђ рачун.