Пређи на садржај

Пређи на садржај

Сачувајмо љубав према духовном благу

Сачувајмо љубав према духовном благу

Где је ваше благо, тамо ће бити и ваше срце (ЛУКА 12:34)

ПЕСМЕ: 153, 104

1, 2. (а) Шта обухвата духовно благо које нам Јехова даје? (б) О чему ће бити речи у овом чланку?

ЈЕХОВА је најбогатија особа у свемиру (1. Лет. 29:11, 12). Па ипак, он је веома великодушан и духовно благо које поседује радо дели с онима који увиђају његову вредност. Треба да будемо захвални за то благо, које обухвата: (1) Божје Краљевство, (2) службу проповедања и (3) истину из Божје Речи. Међутим, уколико нисмо опрезни, могло би се десити да изгубимо цењење према том духовном благу. Зато треба редовно да размишљамо о његовој вредности и продубљујемо љубав према њему. Исус је о томе рекао: „Где је ваше благо, тамо ће бити и ваше срце“ (Лука 12:34).

2 Погледајмо сада како можемо сачувати љубав и цењење према Божјем Краљевству, служби проповедања и истини из Божје Речи. Док то будемо разматрали, добро је да свако од нас размишља како то лично може чинити.

БОЖЈЕ КРАЉЕВСТВО

3. Шта је трговац из Исусовог поређења био спреман да уради како би купио бисер? (Видети слику на почетку чланка.)

3 Прочитати Матеја 13:45, 46. Једном приликом, Исус је испричао поређење о трговцу бисерима. Нема сумње да је он током година купио и продао на стотине бисера. Али једног дана је пронашао бисер који је био толико посебан да му је и од самог погледа на њега заиграло срце. Међутим, да би га купио, морао је да прода све што има. Колико је онда тај бисер за њега био драгоцен!

4. Шта смо спремни да чинимо за Божје Краљевство?

4 Шта можемо научити из овог поређења? Божје Краљевство је попут тог драгоценог бисера. Уколико оно у нашим очима има толику вредност колико и бисер у очима трговца, бићемо спремни да се одрекнемо свега што нас спречава да постанемо и останемо поданици тог Краљевства. (Прочитати Марка 10:28-30.) Сада ћемо осмотрити пример две особе које су управо то учиниле.

5. Шта је Закхеј био спреман да уради за Божје Краљевство?

5 Осмотримо најпре пример из Исусовог времена. Реч је о човеку по имену Закхеј, који је био главни порезник и који се обогатио изнуђивањем новца (Лука 19:1-9). Али када је чуо Исуса како говори о Краљевству, схватио је да је оно нешто веома вредно, па је био спреман да учини велике промене у животу. Зато је рекао: „Ево, Господе, пола своје имовине дајем сиромашнима, и свима које сам лажно оптужио да бих изнудио новац враћам четвороструко.“ Он се спремно одрекао богатства које је непоштено стекао и више није био похлепан.

6. Зашто је једна жена направила велике промене у животу?

6 Погледајмо сада један пример из нашег времена. Једна жена је, док је била у хомосексуалној вези, чула добру вест о Краљевству. У то време је била председник једне организације за заштиту права хомосексуалаца. Међутим, док је проучавала Библију, увидела је вредност Божјег Краљевства. Схватила је да мора да направи велике промене у животу (1. Кор. 6:9, 10). Љубав према Јехови ју је покренула да напусти организацију којој је припадала и да оконча своју хомосексуалну везу. Крстила се 2009. и већ следеће године постала општи пионир. Љубав према Јехови и његовом Краљевству је надјачала њене неисправне жеље (Мар. 12:29, 30).

7. Како можемо сачувати љубав према Божјем Краљевству?

7 Многи међу нама су из корена променили живот да би постали поданици Божјег Краљевства (Римљ. 12:2). Међутим, ту се наша борба не завршава. У ком смислу? Да бисмо сачували љубав према Божјем Краљевству, морамо се борити против свега што би могло заузети његово место у нашем срцу. На пример, то могу бити љубав према материјалним стварима и неисправне сексуалне жеље (Посл. 4:23; Мат. 5:27-29). У тој борби нам помаже и драгоцен задатак који нам је Јехова поверио.

СЛУЖБА ПРОПОВЕДАЊА

8. (а) Зашто је Павле за нашу службу рекао да је благо у земљаним посудама? (б) Како је Павле показао да воли службу?

8 Пре него што је отишао на небо, Исус нам је дао заповест да проповедамо добру вест о Краљевству и стварамо ученике (Мат. 28:19, 20). Апостол Павле је разумео колико је та служба драгоцена. Зато је о служби која је поверена онима који су у новом савезу рекао: „То благо имамо у земљаним посудама“ (2. Кор. 4:7; 1. Тим. 1:12). Шта је тиме мислио? Ми смо несавршени и зато смо попут тих земљаних посуда. Међутим, порука коју преносимо је драгоцена јер може донети вечни живот и нама и онима који је слушају. Зато је Павле рекао: „Све чиним ради добре вести, да бих је проповедао другима“ (1. Кор. 9:23). Љубав према служби је покретала Павла да буде реван у стварању ученика. (Прочитати Римљанима 1:14, 15 и 2. Тимотеју 4:2.) То му је помогло да истраје упркос жестоком прогонству (1. Сол. 2:2). Како и ми попут Павла можемо показати да волимо службу?

9. На које начине можемо показати да волимо службу?

9 Павле је показао да воли службу која му је поверена и тако што је користио сваку прилику да сведочи другима. По узору на њега и друге хришћане из првог века, ми проповедамо у свакој прилици. На пример, на јавним местима, од куће до куће и где год има људи (Дела 5:42; 20:20). Уколико нам то околности дозвољавају, проповедамо у већој мери, тако што служимо као помоћни или општи пионири. Такође учимо неки страни језик или се селимо на подручје где је већа потреба за објавитељима, било у нашој земљи, било у некој другој (Дела 16:9, 10).

10. Које благослове је доживела једна сестра?

10 Осмотримо пример једне неудате сестре из Сједињених Држава, по имену Ајрин. Она је желела да проповеда досељеницима из Русије. Тако се 1993. придружила групи на руском језику у Њујорку. Тада је у тој групи било око 20 објавитеља. Ајрин до данас ревно служи на том подручју већ више од 20 година, иако за себе каже да није баш тако добро савладала руски језик. Међутим, Јехова је благословио њену ревност и ревност других попут ње. Тако данас у Њујорку постоји шест скупштина на руском језику. Крстило се 15 особа с којима је Ајрин проучавала, а неки од њих служе у Бетелу, неки као пионири и старешине. Ајрин каже: „Могла сам себи да поставим и друге циљеве, али не могу да замислим да би ми неки други донео више радости.“ Заиста се види да Ајрин своју службу сматра благом.

Да ли на службу гледаш као на благо и да ли редовно учествујеш у њој? (Видети 11. и 12. одломак)

11. Шта се постиже кад проповедамо упркос противљењу?

11 Уколико ценимо своју службу, тада ћемо попут апостола Павла проповедати упркос противљењу (Дела 14:19-22). На пример, у периоду од 1930-их до почетка 1940-их, наша браћа и сестре у Сједињеним Државама суочила су се са жестоким противљењем. Па ипак, по узору на Павла, нису се поколебали и наставили су да проповедају. Да би заштитили право на проповедање, борили су се на судовима и извојевали многе правне победе. На пример, 1943. брат Натан Нор је прокоментарисао једну од победа на Врховном суду Сједињених Држава и рекао браћи: „Победе су добијене јер сте се ви борили. Да ви нисте проповедали, ниједан случај не би доспео пред Врховни суд. Али због вас наша браћа широм света настављају са службом и не посустају пред прогонством. Ова повољна пресуда је победа Господовог народа, који је остао непоколебљив.“ Захваљујући оваквим победама, и браћа у другим земљама су се изборила за слободу проповедања. Заиста, уколико волимо службу, противљење нас неће зауставити.

12. Шта си одлучан да чиниш?

12 Надаље, ако ценимо своју службу, нећемо се концентрисати на то колико ћемо сати уписати у извештај. Уместо тога, свом снагом ћемо се трудити да дамо „темељно сведочанство за добру вест“ (Дела 20:24; 2. Тим. 4:5). Али чему ћемо поучавати друге док им сведочимо? Јехова нам и у томе помаже тако што нам даје нешто драгоцено.

ИСТИНА ИЗ БОЖЈЕ РЕЧИ

13, 14. (а) Шта је „ризница“ о којој је Исус говорио у Матеју 13:52? (б) Како пунимо своју духовну ризницу?

13 У наше духовно благо спада и истина из Божје Речи, коју је надахнуо Бог истине (2. Сам. 7:28; Пс. 31:5). Пошто је великодушан, он радо дели духовне бисере с нама. Размислимо колико смо тога научили од кад смо први пут сазнали за истину. Много тога смо научили из његове Речи и публикација, као и путем конгреса и наших састанака. Како године пролазе, ми стичемо оно што је Исус назвао ризницом, у којој се налазе стари и нови духовни бисери из Божје Речи. (Прочитати Матеја 13:52.) Уколико трагамо за новим бисерима као за скривеним благом, Јехова нам помаже да их нађемо и ставимо у своју духовну ризницу. (Прочитати Пословице 2:4-7.) Како то чинимо?

14 Тако што редовно и темељно проучавамо Библију и публикације темељене на њој. Тако проналазимо духовне бисере, који су можда за нас нови у том смислу што раније нисмо знали за њих (Ис. Нав. 1:8, 9; Пс. 1:2, 3). У првом издању Стражарске куле, од јула 1879, библијска истина је упоређена с цвећем међу густим коровом. Да би особа пронашла један цвет, мора га пажљиво тражити. Када га нађе, не треба да се задовољи само с њим. Треба да настави да тражи још цветова. Слично томе, ни ми не смемо бити задовољни када пронађемо само један духовни бисер. Треба марљиво да трагамо за још многим другим.

15. (а) У ком смислу су неки духовни бисери стари? (б) Који духовни бисер ти посебно цениш?

15 Када смо почели да проучавамо Библију, сазнали смо за неке духовне бисере. Њих можемо назвати старима, јер су међу првима за које смо сазнали. Који су неки од њих? На пример, да је Јехова наш Створитељ и да припрема дивну будућност за човечанство. Такође смо научили да је Јехова дао свог Сина као откупну жртву да бисмо ми били ослобођени греха и смрти. Надаље, сазнали смо да ће Јехова путем свог Краљевства уклонити сву патњу и да ћемо имати могућност да живимо вечно у миру и срећи (Јов. 3:16; Откр. 4:11; 21:3, 4).

16. Шта треба да радимо када дође до промена у разумевању неког пророчанства или библијског стиха?

16 Понекад се може десити да се промени разумевање неког пророчанства или библијског стиха. Тада је веома важно да одвојимо време како бисмо пажљиво проучили ново разумевање и дубоко размишљали о њему (Дела 17:11; 1. Тим. 4:15). Притом није довољно само да у главним цртама разумемо разлике између старог и новог разумевања већ треба да се удубимо у детаље тих разлика. Таквим детаљним проучавањем ћемо сигурно нови духовни бисер сместити у своју духовну ризницу. Зашто је то вредно труда?

17, 18. Како нам свети дух помаже?

17 Исус је рекао да ће нас свети дух подсетити на оно што смо научили (Јов. 14:25, 26). Како нам то може помоћи у служби проповедања? Погледајмо то на примеру брата по имену Питер. Он је 1970, када је имао 19 година, почео да служи у Бетелу у Великој Британији. Једном приликом, док је сведочио од врата до врата, отворио му је човек средњих година с брадом. Питер га је упитао да ли би желео да боље разуме Библију. Испоставило се да је тај човек био рабин, који се увредио што тако млада особа мисли да га може поучити нечему из Библије. Да би проверио колико Питер познаје Библију, упитао га је: „Реци ми, младићу, на ком језику је написана књига пророка Данила?“ Питер је одговорио: „Један део је написан на арамејском.“ Касније је испричао: „Рабин се изненадио што сам знао одговор, али то није било ни близу томе колико сам се ја изненадио! Како сам уопште знао одговор? Када сам отишао кући и погледао издања Стражарске куле и Пробудите се! од претходних месеци, пронашао сам чланак у ком је стајало да је део књиге пророка Данила написан на арамејском“ * (Дан. 2:4). Јасно је да нам свети дух може помоћи да се сетимо онога што смо прочитали и сместили у своју духовну ризницу (Лука 12:11, 12; 21:13-15).

18 Уколико мудрост коју нам Јехова даје сматрамо благом, онда ће нам ризница бити пуна старих и нових бисера. Дакле, љубав и цењење према духовном благу које нам Јехова даје помаже нам да будемо бољи учитељи.

ЧУВАЈМО БЛАГО КОЈЕ НАМ ЈЕ ПОВЕРЕНО

19. Зашто морамо сачувати љубав и цењење према духовном благу?

19 У овом чланку смо видели колико је важно да сачувамо љубав и цењење према духовном благу. То је битно зато што Сатана и овај свет непрестано врше притисак на нас. На пример, обећања о добро плаћеном послу, као и жеља да водимо луксузан живот и имамо обиље материјалних ствари могу умањити вредност духовног блага у нашим очима. Зато нас апостол Јован упозорава да су овај свет и његове жеље пролазни (1. Јов. 2:15-17). Стога морамо пазити где нас срце вуче и чувати љубав и цењење према духовном благу.

20. Како ћемо сачувати своје духовно благо?

20 Будимо одлучни да се одупремо свему што може ослабити нашу љубав према Божјем Краљевству. Покажимо да волимо службу тако што ћемо ревно проповедати. Трудимо се да проналазимо духовне бисере у Божјој Речи. Уколико тако чинимо, скупљаћемо „благо на небесима, где се лопов не приближава нити мољац нагриза. Јер где је [наше] благо, тамо ће бити и [наше] срце“ (Лука 12:33, 34).

^ одл. 17 Реч је о Данилу 2:4б–7:28, који је написан на арамејском језику.