Пређи на садржај

Пређи на садржај

Останимо усредсређени на Јеховину врховну власт

Останимо усредсређени на Јеховину врховну власт

Да би се знало да си једино ти, коме је име Јехова, Свевишњи над целом земљом (ПС. 83:18)

ПЕСМЕ: 46, 136

1, 2. (а) С којим важним питањем се суочавају сви људи? (б) Колико нама то питање треба да буде важно?

ДАНАС је многима најважнији новац. Једино о чему размишљају је како да га сачувају и стекну још више. Другима су најважнији породица, здравље и лични успех.

2 Међутим, постоји нешто важније од свега тога, а то је решавање питања да ли Јехова има право да буде Врховни Владар. То нико од нас не сме да изгуби из вида. Како би се то могло десити? Ако бисмо се толико заокупили свакодневним стварима да заборавимо колико је важно то питање. Исто би се могло десити и ако би наши лични проблеми потиснули то важно питање у други план. Међутим, добро је да задржимо на уму да када нам је на првом месту Јеховина власт, много лакше ћемо се изборити са свакодневним проблемима. Такође ћемо бити ближи с Јеховом.

ЗАШТО ЈЕ ТОЛИКО ВАЖНО?

3. Шта је Сатана све довео у питање?

3 Сатана Ђаво је довео у питање да ли Јехова има право да буде Врховни Владар. Он жели да мислимо да је Јехова лош владар, који нам не жели најбоље и да би људи били много срећнији ако би они били владари (Пост. 3:1-5). Такође, довео је у питање беспрекорност људи, тврдећи да ће се они одрећи Јехове под довољно јаким притиском (Јов 2:4, 5). Зато Јехова допушта да прође време како би сви видели како изгледа живот у ком нема њега и његове праведне власти.

4. Зашто се питање о врховној власти мора решити?

4 Наравно, Јехова зна да су Сатанине тврдње лаж. Зашто онда допушта да пролази време, дајући тако шансу Сатани да докаже своје тврдње? Зато што се то тиче свих створења, и на небу и на земљи. (Прочитати Псалам 83:18.) Први људски пар је одбацио Јеховину власт, а у томе су им се придружили још многи. То је могло довести до тога да се неки питају да ли је Сатана ипак био у праву. Докле год је то питање нерешено у уму било ког створења на небу или на земљи, не може постојати прави мир и јединство. Али након што Јехова оправда своје право да буде Врховни Владар, сви ће се подложити његовој власти. Тек тада ће у потпуности завладати мир у целом свемиру (Еф. 1:9, 10).

5. Како можемо показати да смо на Јеховиној страни?

5 Бог ће сигурно доказати да има право да буде Врховни Владар, то јест да влада целим свемиром. Сатанина и људска власт ће се показати као потпуни промашај и биће уклоњене. Путем Месијанског Краљевства, Бог ће извојевати победу и успоставити своју власт. До тада ће сви који су на његовој страни доказати да људи могу сачувати беспрекорност и остати одани његовој власти (Ис. 45:23, 24). Да ли и ми желимо да будемо међу њима? Наравно. Онда морамо сачувати беспрекорност и не смемо изгубити из вида то важно питање.

ОПРАВДАЊЕ ЈЕХОВИНЕ ВЛАСТИ ЈЕ ВАЖНИЈЕ ОД НАШЕГ СПАСЕЊА

6. Колико је важно оправдање Јеховине врховне власти?

6 Оправдање Јеховине врховне власти је важније и од наше личне среће. Да ли то значи да наше спасење није важно и да Јехови у суштини није стало до нас? Наравно да не. Како то знамо?

7, 8. У каквој су вези оправдање Јеховине врховне власти и спасење људи?

7 Јехова веома воли људе. Зато је био спреман да крвљу свог Сина омогући наше вечно спасење (Јов. 3:16; 1. Јов. 4:9). Шта би се десило ако Јехова не би испунио оно што је обећао људима? Сатана би доказао да је био у праву када је тврдио да је Јехова лажов, који ускраћује добро другима, и да његова власт није праведна. Тада би испало да су у праву и они који исмевају Јеховина обећања и говоре: „Где је та његова обећана присутност? Откада су наши праочеви помрли, све стоји као што је било од почетка стварања“ (2. Петр. 3:3, 4). Али Јехова ће испунити своја обећања, будући да ће путем оправдања своје врховне власти уједно омогућити и спасење послушних људи. (Прочитати Исаију 55:10, 11.) Пошто је љубав темељ његове власти, он ће увек волети и ценити оне који су му послушни (Изл. 34:6).

8 Тиме што признајемо важност врховне власти Јехове Бога, ми не умањујемо значај нашег спасења или наше вредности у његовим очима. Ми само водимо рачуна о приоритетима. То је неопходно уколико желимо да задржимо на уму важност Јеховине власти и останемо јој одани.

ЗАШТО ЈЕ ЈОВ МОРАО ДА ПРОМЕНИ УГАО ГЛЕДАЊА

9. Шта је Сатана тврдио о Јову? (Видети слику на почетку чланка.)

9 У једној од најстаријих библијских књига, Књизи о Јову, говори се колико је важно да имамо исправан став према Јеховиној власти. У њој се говори о Сатаниној оптужби да ће Јов одбацити Јехову ако буде доживео велику патњу. Сатана је чак предложио Јехови да нанесе Јову патњу, али Јехова је то одбио. Међутим, дозволио је Сатани да искуша Јова и рекао му: „Све што има у твојим је рукама.“ (Прочитати Јова 1:7-12.) Тако је Јов за кратко време изгубио слуге, сву имовину и десеторо деце. Сатана је то извео тако да је деловало као да иза свега стоји Јехова (Јов 1:13-19). Затим је учинио да се Јов тешко разболи (Јов 2:7). Поред тога, Јову су додатну бол задавали неразумевање и тешке речи његове супруге и три наводна пријатеља (Јов 2:9; 3:11; 16:2).

10. (а) Како је Јов доказао своју беспрекорност? (б) Зашто је Јов требало да промени угао гледања?

10 Да ли су Сатанине тврдње биле тачне? Нису. Јов ни у тешким мукама није окренуо леђа Богу (Јов 27:5). Па ипак, привремено је изгубио из вида шта је важније у његовом животу. Како се то десило? Постао је превише заокупљен тиме да докаже своју праведност. Чак је захтевао од Бога да му објасни зашто мора да пати (Јов 7:20; 13:24). Можемо рећи да је то донекле разумљиво ако узмемо у обзир шта је све доживео. Али Бог је ипак сматрао да Јов треба да промени угао гледања. Шта му је рекао?

11, 12. (а) Како је Јехова помогао Јову да промени угао гледања? (б) Како је Јов реаговао?

11 Речи које је Јехова упутио Јову записане су у библијској књизи која носи име овог Божјег слуге, у поглављима од 38 до 41. Јехова му није објаснио зашто пати, као да мора да му се оправдава. Желео је да помогне Јову да схвати своју незнатност у поређењу с њим. Поучио га је да постоје много важнија питања од његових проблема. (Прочитати Јова 38:18-21.) Тако је Јов могао да исправи угао гледања.

12 Да ли је Јехова био груб када се тако директно обратио Јову? Није, а то ни Јов није закључио. Он је разумео важност Јеховиног савета и био му је захвалан. Зато је рекао: „Повлачим све што сам рекао, и кајем се у праху и пепелу“ (Јов 42:1-6). Али он је и раније добио савет, а то је било преко младог Елијуја, који му је указао да мора да исправи став (Јов 32:5-10). Јов је прихватио све што му је било речено и променио свој став. Зато је Јехова показао колико га цени јер му је остао веран и у кушњама (Јов 42:7, 8).

13. Зашто је Јеховин савет могао значити Јову и након свих кушњи?

13 Јехова је „благословио касније године Јововог живота више него пређашње“ и дао му је „седам синова и три кћери“ (Јов 42:12-14). Али Јеховине речи нису изгубиле значај за Јова ни након што су се све његове кушње завршиле. Како то? За опоравак му је било потребно време. Он је сигурно жалио због деце коју је изгубио и вероватно никада није заборавио све трагичне догађаје који су га снашли. Поред тога, чак и да је с временом сазнао зашто је патио, можда се понекад питао да ли је заиста било неопходно да пати у толикој мери. Ако су га мучиле такве мисли, сигурно му је помогло размишљање о Јеховином савету. Тако је могао да задржи исправан угао гледања и нађе утеху (Пс. 94:19).

Можемо ли и у кушњама остати усредсређени на важност Јеховине власти? (Видети 14. одломак)

14. Шта можемо да научимо од Јова?

14 Размишљање о ономе што се десило Јову може нам помоћи да стекнемо исправан угао гледања и нађемо утеху у тешким тренуцима. На крају крајева, Јехова се побринуо да се све то забележи „нама за поуку, да својом истрајношћу и утехом из Писама имамо наду“ (Римљ. 15:4). Шта можемо да научимо од Јова? Не смемо се толико заокупити личним проблемима да изгубимо из вида оно што је важније — оправдање Јеховиног права да буде Врховни Владар. Зато покажимо да подупиремо Јеховину власт тако што ћемо, попут Јова, остати верни чак и у тешким околностима.

15. Зашто треба да останемо верни у кушњама?

15 Оно што је Јов доживео пружа нам утеху јер разумемо да кушње нису показатељ да је Јехова због нечега љут на нас. Напротив, оне нам пружају прилику да докажемо да подупиремо Јеховину власт (Посл. 27:11). Надаље, наша истрајност води до прокушаности и јача нам наду. (Прочитати Римљанима 5:3-5.) Из Књиге о Јову учимо да је Јехова „веома самилостан и милосрдан“ (Јак. 5:11). Зато можемо бити сигурни да ће наградити све оне који подупиру његову власт. То нам помаже да истрајемо и будемо „дуготрпљиви с радошћу“ (Кол. 1:11).

НЕМОЈМО ИЗГУБИТИ ИЗ ВИДА ВАЖНОСТ ЈЕХОВИНЕ ВРХОВНЕ ВЛАСТИ

16. Зашто треба да се подсећамо на важност Јеховине власти?

16 Наравно, није увек лако остати усредсређен на Јеховину власт. Понекад нам наши проблеми делују претешко и несавладиво. Чак и мали проблеми постају велики ако се превише задржавамо на њима. Зато је добро да се редовно подсећамо на то колико је важно да подупиремо Божју власт кад се суочавамо с неким недаћама.

17. Објасни како нам проповедање помаже да се усредсредимо на Јеховину власт.

17 Да бисмо остали усредсређени на Јеховину врховну власт, морамо редовно учествовати у служби проповедања. Један добар пример у томе је наша сестра по имену Рени, која је доживела мождани удар, имала рак и трпела страшне болове. Али док је била у болници, сведочила је особљу, другим пацијентима и посетиоцима. Једном приликом је за две и по седмице проповедала 80 сати. Иако је била свесна да ће ускоро умрети, никада није изгубила из вида колико је важно да подупире Јеховину власт. То јој је уливало снагу.

18. Шта од једне сестре можемо да научимо кад је реч о подупирању Јеховине власти?

18 Ни онда када се суочавамо с мањим, свакодневним стресовима и проблемима не желимо да изгубимо из вида да је важно да подупиремо Јеховину врховну власт. Једна сестра по имену Џенифер провела је три дана на аеродрому, чекајући лет до куће. Пошто су летови један за другим били отказивани, осећала се усамљено и исцрпљено. Лако је могла почети да се самосажаљева. Али она се молила Јехови да јој помогне да проповеда онима који су такође чекали на аеродрому. Тако је успела да сведочи многима и поделила је доста литературе. Она каже: „Јехова ме је благословио у овој незгодној ситуацији и дао ми снаге да славим његово име.“

19. Како Јеховине слуге гледају на његову врховну власт?

19 Права религија се разликује од лажне по томе што подупире Јеховину врховну власт. Јеховине слуге то чине од давнина. Зато свако од нас лично треба да докаже да подупире Јеховину власт.

20. Како Јехова гледа на то што подупиремо његову власт?

20 Јехова запажа и цени све што чинимо како бисмо подупрли његову власт. То чинимо када му верно служимо и истрајавамо у кушњама (Пс. 18:25). У следећем чланку ћемо видети додатне доказе зашто треба да подупиремо Јеховину власт и како то можемо чинити.